De Serie A kleurt steeds minder rood.

Vorige week publiceerde het financiële bureau Deloitte zijn jaarlijks financieel rapport over het internationale voetbal. In de top twintig van clubs met de meeste inkomsten (transferinkomsten niet meegerekend) in het seizoen 2007/08 staan vier Italiaanse clubs. Op plaats acht staat Milan met 209,5 miljoen euro inkomsten (één derde van Real, de rijkste club), op negen AS Roma (175,4), tien Inter (172,9) en elf Juventus (167,5).

Eerder publiceerde de Gazzetta dello Sport een lijst met winst en verlies van de Italiaanse eersteklassers in datzelfde seizoen 2007/08, mét inbegrip van de transferuitgaven en -inkomsten.

In totaal is de Serie A goed voor een omzet van 1,6 miljard euro. Die inkomsten komen hoofdzakelijk van tv-rechten en andere media (61 %). Ticketinkomsten zijn maar goed voor 13 %, sponsor en marketing voor 19 %. Alle 20 eersteklassers samen torsen nog een negatief saldo van 151 miljoen euro, een stuk beter dan in 2002/03 toen het gezamenlijke verlies 536 miljoen euro bedroeg. Grote schuldige voor het huidige verlies is Inter, dat 148,3 miljoen meer uitgaf dan het binnenkreeg. Milan tekende voor een negatief saldo van -31,7 miljoen, Juventus voor -20 miljoen. Elf van de 20 eersteklassers sloten het seizoen 2007/08 af met winst. De beste leerling van de klas, AS Roma, had vorig seizoen 19,2 miljoen meer inkomsten dan uitgaven. Ook het gesaneerde Lazio (plus 13,8 miljoen), Napoli (plus 11,9 miljoen) en Udinese (plus 7,9 miljoen) boerden goed.

De hoge kosten van Inter hebben te maken met de salarislast. In 2007/08 bedroeg die 175,6 miljoen euro. De premie voor de landstitel was 28 miljoen euro, te verdelen onder de spelers. De technische staf ( Roberto Mancini en medewerkers) verdienden tien miljoen euro. De salarislast bij Milan bedroeg toen 160 miljoen euro, de premie voor het winnen van de Champions League, het WK voor clubs en de Europese supercup 17,2 miljoen. Stukken beter doet Lazio het, met slechts 26,6 miljoen salarislast, goed voor 30 procent van de inkomsten terwijl de lonen bij Inter 90 % van de inkomsten opslorpen.

Carlo Ancelotti wordt nadrukkelijk geciteerd als nieuwe trainer bij Chelsea en Real Madrid. Ancelotti, die bij Milan al zeven jaar en drie maanden aan de slag is, heeft er nog een contract tot 2010. Vorig jaar wees hij een bod van Chelsea af.

Vorige dinsdag verloor de Squadra in Londen de vriendschappelijke interland tegen Brazilië met 0-2. Het was voor het eerst in twaalf jaar dat beide landen mekaar nog eens bekampten. De nederlaag maakte een eind aan een reeks van 31 ongeslagen interlands voor de Italiaanse bondscoach Marcello Lippi. Met 32 ongeslagen matchen op rij was hij absoluut recordhouder geweest.

De identiteit van Mister X die Torino wil overnemen, is bekend: het gaat om de 68-jarige zakenman Raffaele Ciuccariello uit Puglia (Zuid-Italië), die 600 miljoen euro erfde van zijn vader en er daarvan 100 miljoen wil investeren in zijn favoriete club. Huidig eigenaar is Urbano Cairo, die Torino op 2 september 2005 kocht. De club had toen net de promotie afgedwongen naar de eerste klasse, maar kreeg geen licentie om economische redenen en moest opnieuw aan de slag in tweede. Cairo gaf al aan dat hij niet van plan is Torino te verkopen.

Allessandro Costacurta (42) is geen trainer meer van Mantova, de eerste club waar hij als trainer aan de slag ging. De voormalige verdediger van AC Milan had nog een contract tot 2010 maar stapte zelf op bij de middenmoter, omdat hij in veertien matchen amper zestien punten haalde. Zijn opvolger Marco Somma is al Mantova’s derde trainer dit seizoen.

Zondag speelde Paolo Maldini (40) zijn 42ste en laatste competitiederby tegen Inter. Maldini’s eerste derby was op 24 november 1985 (eindstand 2-2). Hij was toen zeventien.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier