Op bezoek bij de jongens van de Freethiel. Over Blanpain, nieuwe dassen en de kracht van de ‘polyvalente ploeg.’ O ja, en wat doet de zus van Herman Helleputte hier ?

In Beveren lijken de jaren tachtig te herleven. Op maandagmorgen, iets voor tien, staat er aan de loketten behoorlijk wat volk aan te schuiven. Allemaal op zoek naar een Europees ticket. Even verderop, aan de staanplaatsen, zijn ze druk bezig de betonnen borstweringen los te wrikken. Hier komen straks nieuwe zitjes. De verwachtingen zijn hooggespannen : de club wil zo goed als alle kaartjes aan de man brengen en rondom rond volk op de Freethiel voor de twee Europese thuisduels. Er zullen geen zeventienduizend mensen of meer aanwezig zijn tegen Stuttgart of Benfica, maar met iets meer dan de helft zijn ze hier ruim tevreden.

Binnen, in de gang, zit Romaric met Junior te overleggen. Op een zetel die voor de deur van technisch directeur Jean-Marc Guillou staat – diens reputatie voor laat komen is inmiddels legendarisch, vandaar het comfort voor de wachtenden – maar neen, ze wachten niet op de grote baas. Die is niet op de club, zelfs niet in het land. Op het einde van de gang is de bestuurskamer. Die heeft trainer HermanHelleputte ingepalmd. Helleputte gebruikt doordeweeks de kleedkamer van de scheidsrechters als kantoortje en wijkt slechts uit als hij meer ruimte nodig heeft. Zoals nu. Op tafel liggen voor assistent-trainer Eddy De Bolle de resultaten van de fysieke conditie van de spelers uit de A-kern. De Bolle interpreteert de grafiekjes, de trainer is scherp in zijn tussenkomsten.

Veel kantoren tellen de ingewanden van het hoofdgebouw van SK Beveren niet. Naast deze zaal nog drie. Alle ruimte is dus, eh, polyvalent. De vergaderzaal doet op wedstrijddagen dienst als perszaal. Wat tijdens de match de kantine is voor de supporters, wordt door de week eigendom van de spelers, die op de banken in de hoek wat slapen of tv-kijken. Maar het geeft niet, want het leeft allemaal, straks komt Stuttgart, later in de Uefacompetitie het Benfica van Eusebio, de laatste jaren al vaker te gast in België. Vorig seizoen schakelde Benfica La Louvière uit, dat uitweek naar Charleroi voor zijn Europees duel. Uitwijken was ook hier een optie. Meteen na de bekerfinale nam Koen Van Hal, verantwoordelijk voor ongeveer alles in de organisatie van een match, contact op met GBA. Uit voorzorg. “Stel dat ons stadion werd afgekeurd, dan wilde ik niet het risico lopen dat ik op veertien dagen tijd elders een deal moest sluiten. Maar in de principeovereenkomst stond altijd dat we alleen zouden verhuizen als het in Beveren echt niet kon.”

Maar dat lukte dus. De kosten voor de verhuizing, de huur van het andere stadion, de gedeelde opbrengsten van de kantine, de morele effecten van een verhuizing op de supporters, die nogal gehecht zijn aan hun Freethiel, én de kost voor de ordehandhaving : het woog allemaal niet op tegen investeringen in het eigen stadion dat, op één tribune na, gemeente-eigendom is. Dus kwamen, in fasen, omvormingen van de staantribunes achter de beide doelen tot zittribunes. In principe worden die weer afgebroken na de match tegen Benfica. Van Hal : “Tenzij we uitzicht hebben op de volgende ronde, in februari, maar dat is wel erg hard op de situatie vooruitlopen.”

Van Hal, pr-man Dirk Dobbeleir, de twee secretaresses, commercieel man Bert Cool, ze weten op dit moment niet waar eerst gesprongen. Beveren staat voor honderd en één problemen. Roland De Block is op zoek naar een nieuwe clubdas, want de zijne dateert nog van het ancien régime. Hij informeert ook naar de reisvoorwaarden voor de trip naar Zagreb. Daar moet ook nog een hotel worden gereserveerd. Ook dat van Heerenveen, de vierde tegenstander, is nog niet in orde. Probleem hier : de accommodatie in Friesland is ofwel very basic, stijl Formule 1, zonder receptie, ofwel duur. En het schaatsseizoen is al bezig…

Een firma gaat op zoek naar de goedkoopste vluchten voor Zagreb, Heerenveen kan met de bus, al zijn de beruchte Nederlandse files ook al een bron van zorgen. Andere ploegen charteren gewoon hun Europese vlucht, Beveren doet het met goedkope lijn-alternatieven. Met een charter ben je immers sowieso een paar miljoen oude franken kwijt en als je dat moet delen door 55 man, kom je per wedstrijd snel aan ruim 1200 euro per man en dat vinden ze niet te doen. Enig nadeel : de vlucht terug kan al eens heel vroeg in de ochtend zijn. Op de weg terug van Sofia moest de hele bende om halfvijf uit bed…

Hoofdbrekens voldoende, de hersenen knarsen hoorbaar. Waar al die journalisten zetten, want er is geen plaats. Kunnen fotografen echt niet in de – smalle – gang ? Eh… De dojo-zaal onder de tribune van de spionkop is geen optie want die is al ingenomen door de televisie en aan de overkant, in de chique seats-tribune, is ook al geen ruimte… Zorgen, zorgen, zorgen. Maar positieve zorgen, want het stadion is door de Uefa goedgekeurd en aan het loket vliegen de duo-tickets voor de twee wedstrijden de deur uit. Duo-tickets ja, want in navolging van Club Brugge of Anderlecht brengt ook Beveren een Europees abonnement op de markt.

Ook tal van buitenlandse cameraploegen melden zich, want een team van elf Ivorianen namens België in de Europabeker, dat is nieuws ! Een Duitse zender maakt via Dobbeleir een afspraak met de trainer en ook de NOS wil graag filmen. Dobbeleir zucht : “En altijd opnieuw gaat het over dat Flemish Blok of wordt het werk van Guillou gemarginaliseerd en krijgt die Dedecker het woord, zonder een wederwoord van ons.” Het is inderdaad vreemd, hoe het kan dat de ene dag 13.000 toeschouwers tien Afrikanen aanmoedigen in het Koning Boudewijnstadion en met ruim 5000 op de Grote Markt de Europese kwalificatie vieren, om dan twee weken later en masse voor vreemdelingenhaters te stemmen ? Bij de afgelopen verkiezingen gingen er van de 31.715 geldig uitgebrachte stemmen voor de Vlaamse raad 10.227 naar het Blok. Dat is, wat grof afgerond, één op drie.

De club kan er weinig aan veranderen, tenzij pleiten voor meer verdraagzaamheid. Met het centrum voor gelijke kansen en racisme werd voor de thuiswedstrijd van zondag tegen Cercle Brugge een actie georganiseerd. De spelers komen het veld op in een speciaal T-shirt met het opschrift kleurrijk en verdraagzaam. Dat initiatief wilde men eigenlijk bij de bekerfinale al nemen, maar dat kon of mocht niet.

Ivoriaans, dat is alleen de A-ploeg, er zitten geen Afrikaantjes in de jeugd van het team. En Beveren telt nog veel jeugd, ook gewestelijk. Het sociale wordt hier niet verwaarloosd, want de gemeente is een uitstekende partner van de ploeg. In de gang hangen foto’s uit het roemrijke verleden, spelers van toen met het deksel van de beker op hun hoofd. Het verleden heerst het meest op de eerste verdieping, in de kantine van de socio-club, waar op matchdagen de delegatie van de bezoekers wordt ontvangen. Hier komen ook geregeld oud-spelers over de vloer : Heinz Schönberger, Jean Janssens, Danny PfaffJean-Marie niet. Hij is welkom, zakte ook één keer af, maar zoekt eerder ander gezelschap dan de oud-spelers. Jean-Marie probeerde hier al een paar keer aan een job te raken, maar tevergeefs. Vandaar. Zijn concurrent op de Mundial in Spanje, Theo Custers, traint de doelmannen. Hier was geen opzet mee gemoeid, Custers stelde spontaan zijn kandidatuur en is gebleven.

D it is een stoel, dit is een tafel, dit is de deur. We citeren een hilarische passage uit de veelbesproken RTBf-documentaire over het leven zoals het is op Beveren. Stoel, tafel en deur waren die van de socio-club. Met de taallessen is de club inmiddels gestopt. Deze waren niet verplicht en dus kwam twaalf man naar de eerste, acht naar de tweede en nog vier naar de derde les. Wie individueel onderricht wil, kan dat nog krijgen. Doelman Copa is de enige die daarvoor intekende. De spelers vragen wel om Engelse les, maar krijgen die niet omdat de club vindt dat die vraag enkel komt met het oog op de latere carrière. Dus spreekt iedereen Frans.

Wat de Ivorianen wél krijgen, is één warme maaltijd per dag, opgediend door de zus van Herman Helleputte, Jeanine. Die deed dat destijds al in Lierse. Ze krijgt de hulp van Ingrid, ook een vrijwilligster, iets waar de dagelijkse clubwerking op drijft. De maaltijd is verplicht én noodzakelijk, anders trekken de jonge spelers toch maar richting frituur of macdo… Ook materiaalman André is een vrijwilliger en doet al jaren minutieus, plichtsbewust en streng zijn werk. Moet ook, anders zou iedereen zomaar wat vragen voor zijn frère

Als de spelers een probleem hebben, doen ze een beroep op de polyvalenteploeg. Die bestaat uit vijf mensen : Gilbert, André, Ronny, Willy en patron den beir, alias Gilbert. Handige Harry’s allemaal, als er wat scheelt op het appartement van de spelers, fiksen die mensen dat meteen. De polyvalente ploeg steekt ook een handje toe als er wat op het stadion moet worden gedaan, of tijdens wedstrijddagen. Voor het schoonmaakwerk moeten de spelers zelf zorgen en dat doet de ene al wat nauwkeuriger dan de andere.

De fanshop bevindt zich in een chalet buiten, helemaal uitgerust en bekostigd door kledijsponsor Errea. Binnengebracht door Johnny De Coster, die in het Leuvense woont maar al 25 jaar voor de club werkt. Hij bracht ook de nieuwe hoofdsponsor Sports Tech binnen. En zo drijft Beveren op vriendschap, relaties en vrijwilligerswerk. Want Jean-Marc, die zit op zijn centen. Bij zijn aankomst ging Beveren nog op oefenkamp in Vittel, maar Guillou, nochtans ook Fransman, trok daar direct een dikke streep door. Véél te duur. Vorig jaar was De Clinge al ver genoeg en dit jaar bleven Helleputte en zijn bende zelfs gewoon thuis.

Een dame belt, in verband met een discussieavond tussen Jean-Marc Guillou en RogerBlanpain. Die wordt op 12 november in het cultureel centrum van Beveren gehouden. Blanpain uitte in de kranten wat kritiek op Beveren, werd daarop aangesproken door Dobbeleir en aanvaardde een debat met Jean-Marc Guillou. De pr-man verdedigt zijn patron met vuur, maar geeft toe dat Beveren misschien niet duidelijk genoeg over zijn komst communiceerde. ” Karatmanli Nazmi, ApoloniusKonijnenburg, het was hier allemaal wat warrig, iedereen leek in die periode welkom. Hoe gaat dat als je met de strop rond de nek zit ? Ook de bedoelingen van Guillou waren misschien niet direct helemaal duidelijk, maar intussen moeten jullie toch al overtuigd zijn. Hij bracht twintig spelers naar hier die direct meekunnen in de Belgische competitie. Wie kan dat zeggen ? Te veel buitenlanders ? Wie mee kan, zal zijn plaats krijgen, maar op dit moment zijn de Ivorianen beter. En zo lang de reglementen hier zo zijn dat je goeie jeugdspelers zomaar kan wegpikken, zal er weinig veranderen. ( Verheft zijn stem.) Doe iets aan de bescherming van de jeugdspelers, doe iets aan de manier van opleiden, zoals in Nederland. Geef een technische opleiding, zodat je voetballers krijgt waar volk naar komt kijken… ”

In zijn ogen zitten we mee in het kamp van de non-believers. Bestuurslid Peter Deckers, ook schepen in de stad en lang niet de kwaadste, kon na de zege op Sofia ook al niet nalaten te benadrukken dat de critici van Guillou nu wel duidelijk ongelijk hadden. Beveren leeft weer en dat is dankzij het vakmanschap van de Fransman. Maar waarom implementeert die zijn kennis dan niet op het Wase jeugdbeleid ? “Hij kan niet”, meent Dobbeleir. “Zolang er geen beschermende maatregelen zijn, kan hij hier niks doen. Guillou hééft het geprobeerd, maar liep overal met zijn hoofd tegen een muur, zowel op het ministerie van onderwijs als op andere plaatsen. We lieten de jongens destijds om zes uur ’s morgens beginnen, zodat ze om acht uur naar de les konden. Op blote voeten moesten ze trainen, niet omdat ze geen schoenen konden betalen, maar om balgevoel te krijgen. Zoals ze ginds op zijn academie zijn opgeleid. In Frankrijk drijven de opleidingscentra op overheidssteun, in Nederland is die er ook. Dus trok Guillou zijn conclusies…”

Hoewel Beveren met Kris Rotthier lang een vertegenwoordiger in het Uitvoerend Comité van de bond had, werd Guillou niet één keer gehoord in Brussel. De man stelde zich kandidaat voor een functie in een werkgroep, maar ving bot. Dobbeleir schampert : “Ze hebben hem eerst gevraagd, hij zegde toe, het moment dat het comité moest worden opgericht, bleken ze hem niet nodig te hebben. Meneer Ingelbrecht kreeg de voorkeur. Heeft die ooit tegen een bal geshot ? Er zijn hier nooit mensen van de KBVB geweest om zijn visie te vragen. In plaats van Europa af te reizen zou Michel Sablon beter eens naar Beveren komen. Je kan voor of tegen Guillou zijn, maar hij heeft ten minste een visie. Ondanks alle tegenwerking ginder achter werden er voor de laatste interland van Ivoorkust negen spelers van zijn academie geselecteerd. Ik hoop dat Guillou nog lang blijft. Hijzelf zal vertrekken over anderhalf jaar, maar ik denk, ik hoop, dat de samenwerking nog mag blijven duren. Sofia hebben we al uitgeschakeld en dat was in mijn ogen toch geen caféploeg. We zullen zien wat het wordt tegen de goeie ploegen.”n

Peter T’Kint

‘Beveren staat voor honderd en één problemen.’

Beveren drijft op vriendschap, relaties en vrijwilligerswerk. Want Jean-Marc, die zit op zijn centen.

Hoe kan het dat de ene dag 13.000 toeschouwers tien Afrikanen aanmoedigen, om twee weken later en masse voor vreemdelingenhaters te stemmen ?

‘In plaats van Europa af te reizen zou Michel Sablon beter eens naar Beveren komen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier