Robert Pirès neemt geen woord terug van zijn eerdere kritiek op bondscoach Raymond Domenech.

De Franse nationale ploeg draait vierkant. In de pers klinkt steeds luider de suggestie dat bondscoach Raymond Domenech beter een voorbeeld zou nemen aan de methodes die Paul Le Guen bij Lyon toepast. Zonder veel lawaai te maken vierden de rood-blauwen drie landstitels op rij. Ook in de Champions League draaien ze op een behoorlijk niveau mee. Dat kan van les Bleus allerminst worden gezegd. In de aanloop naar het belangrijke WK-kwalificatieduel tegen Polen op 17 november neemt de onrust dan ook toe. In Cyprus deed de vervanging bij de rust van Arsenal-vedette Robert Pirès door Daniel Moreira heel wat inkt vloeien. Het brandje dat daarop ontstond, is trouwens nog lang niet geblust. De flankspeler verheelt niet dat hij net als anderen bij de nationale ploeg de laatste tijd ver onder zijn gebruikelijke niveau blijft. Hij zegt er ook bij dat het te maken heeft met een gebrek aan respect en vertrouwen vanwege bondscoach Raymond Domenech.

“Het ontbreekt de groep aan een echte winnaarsmentaliteit en aan solidariteit. Zelf vind ik dat ik onterecht als zondebok wordt bestempeld. We mogen geen initiatief nemen, maar worden altijd maar gedwongen om in een keurslijf te lopen. Het is alsof we in een kleuterklasje zitten. Tussen de coach en mij zit er ruis op de lijn. Ik ben niet de enige die een gebrek aan vertrouwen voelt.”

Robert Pirès wil echter niet voor de makkelijkste weg kiezen door zich niet langer beschikbaar te stellen voor de nationale ploeg. De tricolores liggen hem daarvoor te nauw aan het hart en bovendien weet hij zich in zijn open conflict met de bondscoach naar eigen zeggen gesteund door Thierry Henry en Patrick Vieira, zijn ploegmaats bij Arsenal. Het probleem lijkt dus meer en meer op een etterbuil die op openbarsten staat, want de bondscoach zou het dus ook aan de stok kunnen krijgen met twee spelers die hij momenteel absoluut niet kan missen. Benieuwd hoe de krachtmeting zal aflopen… (PB)

Robert Budzynski, sinds jaar en dag sportief directeur bij Nantes, viert in mei 2005 zijn 65e verjaardag. In tegenstelling tot Michel Verschueren bij Anderlecht, zal hij niet geleidelijk afbouwen. Het clubbestuur van de kanaries ziet hem liever definitief vertrekken zodra hij de pensioenleeftijd heeft bereikt. Jérôme Rothen, de linkerflankspeler van PSG, zal als gevolg van een breuk pas in 2005 opnieuw in actie komen. Istres heeft belangstelling voor Ibrahima Bakayoko, de vroegere ster van OM, die na een avontuur in Engeland momenteel weinig speelgelegenheid krijgt bij Osasuna. Stéphane Porato heeft bij Ajaccio opnieuw een basisplaats tussen de palen.

TOPSCHUTTERS : 1. Frei (Rennes), Pagis (Straatsburg) 7 goals ; 3. Kallon (Monaco), Pereira (Ajaccio), Pauleta (PSG) 6 goals.

PB

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier