De Italiaanse clubs deden het uitstekend in de Champions League. Maar dat zegt niet alles.

Voor het eerst sinds de oprichting van de Champions League zijn de Italiaanse ploegen erin geslaagd om op de openingsspeeldag het maximum van de punten te behalen. Daarvoor konden ze niet alleen rekenen op wat hulp van Dame Fortuna, maar evenzeer op tegenstanders die op zijn zachtst gezegd niet al te ondernemend speelden. Maar het doet toch niets af van de verdienste van de Italiaanse teams. Die bewijzen dat er nog steeds een brede kloof gaapt tussen de sportieve gebeurtenissen op het veld en wat er zich in de bestuurskamers afspeelt. De Italiaanse voetbalbond handelde afgelopen zomer immers op een bijzonder incoherente manier. Gelukkig heeft het voetbal zich van de chaos, de leugenpraktijken en de processen niets aangetrokken. Sommige buitenlandse waarnemers beweren dat de opgang van de Transalpijnse clubs te danken is aan het feit dat de Britse en Spaanse clubs kleinere bedragen voor televisierechten ontvangen dan de voorgaande jaren, en aan het gegeven dat Italië drie jaar eerder al de crisis beleefde waar clubs in andere landen nu mee te maken krijgen. Er zijn de jongste jaren weliswaar meer grote uitgaande transfers dan belangrijke inkomende transfers geweest, maar dit economische argument verklaart niet alles. Wat wellicht wel speelt, is dat de Italiaanse clubs om economische redenen begonnen te mikken op een bepaalde stabiliteit in hun spelerskern. Ook van belang is dat de leiders van de clubs die vaak Europees spelen, eindelijk hebben besloten om vroeger met de voorbereiding te beginnen. Zoals steeds heeft de medaille echter ook nu een keerzijde : de kloof tussen de grote en de kleine Italiaanse clubs wordt alsmaar breder. (NR)

CESAR, de Braziliaan van Lazio liep een blessure op aan het vijfde middenvoetbeentje van de linkervoet. ITALIAANSE BEKER : de kwalificatiewedstrijden voor de eindfase worden gespeeld op 30 september (heen) en 29 oktober (terug). De winnaar van de hieronder vermelde duels speelt tegen de ploeg die tussen haakjes is vermeld : Pro Patria-Sampdoria (Milan), Palermo-Brescia (AS Roma), Venetië-Empoli (Parma), Sambenedettese-Modena (Lazio), Salernitana-Reggina (Inter), Brindisi-Bologna (Udinese), Cesena-Perugia (Chievo), Teramo-Sienna (Juventus). ALBERTO, de middenvelder van Udinese, moet minstens een maand langs de kant blijven wegens een ontwrichting van de rechterknie. (NR)

TOPSCHUTTERS : 1. Adriano (Parma) 4 goals ; 2. Bresciano (Parma), Chiesa (Siena), Shevchenko (AC Milan), Trezeguet (Juventus) 3 goals.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier