Richard Knopper bloeit open bij ADO Den Haag.

André Wetzel kon het niet symbolischer omschrijven, na de 2-5-zege van ADO Den Haag bij Sparta. ” Guess who’s back?“, liet de oud-trainer van KV Mechelen optekenen. Na de 3-0-overwinning tegen AZ pakte traditieclub ADO Den Haag voor het eerst sinds 16 januari 1971 nog eens de koppositie in de eredivisie. Misschien was het onrechtstreeks ook een verwijzing naar Richard Knopper (31), die helemaal terug lijkt te zijn. Al sleurend, coachend en zwoegend, maar bovenal met tactisch en technisch vernuft leidt de middenvelder tegenwoordig zijn team.

Twee jaar geleden kwam de oud-Ajacied gekrenkt in Den Haag terecht, nadat bij Vitesse (onder Aad de Mos) voor hem een uitzichtloze situatie was ontstaan. Maar de offensieve middenvelder faalde aan de zijde van andere ervaren krachten als Pascal Bosschaart, Hans van de Haar, Aleksander Rankovic en Rick Hoogendorp in de missie om ADO op het hoogste niveau te houden. Aangezien zijn contract doorliep, zonder ontsnappingsclausule, was hij veroordeeld tot een seizoen eerste divisie. In het begin had Knopper veel moeite om zich staande te houden, maar na zijn aanstelling tot reserveaanvoerder veranderde er veel. Hij onderging een metamorfose en ging voorop in de strijd.

Daarmee gaf de verschoppeling zijn loopbaan een nieuwe wending. Nadat zijn flitsende start bij Ajax onder Morten Olsen in 1997 geremd werd door blessureleed, en na ongelukkige passages bij Aris Saloniki en Heerenveen, lijkt hij helemaal terug. Op twee speeldagen maakte de middenvelder drie doelpunten en gaf hij twee assists. Meer dan ooit heeft hij alle schroom van zich afgegooid. “Gelukkig komt alles nu op zijn pootjes terecht, voor de club en mezelf”, zei de middenvelder in De Telegraaf. “Met de trainer gaat het er op de trainingen en de wedstrijddagen heel ontspannen aan toe. Het is allemaal wat losser, met ruimte voor een grap. Daar hou ik wel van. Daardoor ga ik weer met plezier naar de club toe. Wetzel ziet de kwaliteiten van de spelers en weet die optimaal te benutten. Voor hem ben ik een centrale middenvelder. We hopen dat we een tijdje deze lijn kunnen doortrekken. Ik denk dat FC Volendam en De Graafschap zullen bepalen wie er uitvliegt aan het einde van het seizoen.”

Een toekomst als trainer lonkt voor Jerrel Hasselbaink (36), die vorige week maandag een punt achter zijn actieve voetballoopbaan zette. De spits vond meteen een stageplaats, want hij benaderde met gunstig gevolg Steve McClaren bij FC Twente. Beiden hebben een gezamenlijk verleden bij Middlesbrough.

Het zit Ron Vlaar (23, Feyenoord) allesbehalve mee. Nadat de centrale verdediger een jaar geleden de voorste kruisband in zijn linkerknie afscheurde, raakte hij opnieuw zwaar geblesseerd aan dezelfde knie. De pechvogel bij uitstek onderging een kijkoperatie, waaruit bleek dat de binnenste kruisband geraakt is. Hij zal opnieuw een half jaar uit roulatie zijn. Diego Biseswar (20), tot voor kort overbodig als spits, speelde zich weer in de gratie van trainer Gertjan Verbeek.

PSV ontbond, bij gebrek aan perspectieven, de overeenkomst van de Braziliaanse verdediger Fagner (19). Sinds de Zuid-Amerikaan in de zomer van 2007 een vijfjarig contract tekende, geraakte hij niet verder dan 80 minuten, die werden verdeeld over drie invalbeurten.

De ploeg van Timmy Simons beleefde in de eerste CL-groepswedstrijd tegen Atlético Madrid overigens een negatieve primeur. Want voor het eerst in de clubgeschiedenis bleef het team van coach Huub Stevens in drie opeenvolgende thuisduels zonder doelpunt.

Dennis Gentenaar (32) is niet langer de vaste doublure van doelman Maarten Stekelenburg bij Ajax. De routinier moet wijken voor Kenneth Vermeer. Ismail Aissati is door een scheurtje in zijn meniscus een maand buiten strijd.

Stanley Menzo (44) volgt bij Cambuur de ontslagen Jurrie Koolhof op. De oud-international zat zonder club na de promotie met FC Volendam.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier