HSV verliest straks zijn held Huub Stevens.

Ongetwijfeld zal de 53-jarige Nederlandse coach straks als een god vertrekken uit Hamburg, want sinds Huub Stevens op 3 februari de sportieve touwtjes in handen nam bij de werkgever van Vincent Kompany, loodste hij de Noord-Duitse club van de achttiende naar de tweede plaats. Ook dit seizoen worden er aanhoudend goede prestaties geboekt. Daarom wilden die Rothosen ook absoluut hun succestrainer behouden. Maar vanwege de chronische (darm)ziekte van zijn echtgenote Toos en de sportieve uitdaging die hem wacht bij zijn PSV, koos de flegmatieke Stevens er toch voor om volgende zomer terug te keren naar Nederland. “In maart vocht mijn vrouw enkele dagen voor haar leven”, verklaarde hij in de GPD-bladen. “Een verschrikkelijke tijd. Dat was heel hard. Naar omstandigheden gaat het goed, maar we weten dat we nog een lange weg te gaan hebben.”

Stevens staat als coach bekend als een bikkelharde en knorrige roeper, maar die als chef wel geliefd is bij het bestuur. Bij HSV kregen de spelers met een cultuurschok te maken toen de Nederlander overnam van Thomas Doll. Die laatste was geliefd bij de spelers, vooral omdat hij ze wel erg veel vrijheid gaf. Dat had geen succes, de ijzeren discipline van Stevens wel. Dat komt voornamelijk door het temperament van de gewezen verdediger. Zijn bijnaam in Duitsland luidt dan ook niet voor niks Harter Hund. Feit is dat karakterspelers onder hem altijd beter worden. Stevens werkt immers het liefst met jongens die, net als hij, een geweldige winnaarsmentaliteit hebben. Door spelers via videobeelden te confronteren met hun fouten, vond hij de balans terug in zijn elftal, waarbij steevast wordt uitgegaan van een stevige collectieve organisatie. Dat hij bovendien met Rafael van der Vaart over een echt goudhaantje beschikt, was mooi meegenomen. “Sommige fans dromen al van de titel,” temperde hij de euforie in Bild-Zeitung, “maar mijn spelers en ik niet. Onze huidige stand is een momentopname. De echte prijzen worden pas aan het einde van het seizoen uitgedeeld. Bayern München blijft de topfavoriet voor de titel.”

Ondertussen is het respect in Hamburg voor Stevens heel groot. Willy Schulz, de voorzitter van de raad van bestuur, vergeleek zijn vakbekwaamheid al met die van de voormalige topcoaches Ernst Happel en Branko Zebec. Een serieuze referentie.

Valérien Ismaël (32), sinds juli 2005 aan de slag bij Bayern München, is weer fit na een periode van achttien maanden blessureleed. Maar de Franse centrale verdediger kreeg van manager Uli Hoeness te horen dat hij tijdens de winterstop mag vertrekken. “Mijn grote probleem is Ottmar Hitzfeld“, verklaarde hij in L’Equipe. Met de amper achttienjarige Braziliaan Breno (Sao Paulo) staat er al een vervanger klaar.

Bayer Leverkusen is in een vergevorderd stadium met het vastleggen van de Tunesische international Yassine Chikhaoui (21), een centrale middenvelder die nu nog uitkomt voor FC Zürich.

Florian Kringe (25), straks einde contract bij Borussia Dortmund, schermt met interesse van Werder Bremen en Parma. De polyvalente middenvelder verdient momenteel 500.000 euro per seizoen.

Middenvelder Tamás Hajnal (26, ex-STVV), dit seizoen uitblinker bij Karlsruhe, werd verkozen tot Hongaars voetballer van het jaar.

Andreas Hinkel (25), die in de zomer van 2006 door FC Sevilla voor 4 miljoen euro werd weggehaald bij VfB Stuttgart, is de invallersbank in Spanje beu. De rechterverdediger wil graag naar het EK van volgend jaar en stuurt aan op een tussentijdse transfer tijdens de winterstop. VfL Wolfsburgtrainer Felix Magath informeerde al eens, maar kreeg te horen dat Hinkel nog tot 2010 onder contract ligt en alleen weg kan voor 15 miljoen euro. Peter Van der Heyden kreeg tegen Bayern München verrassend een basisplaats. Om hem in de etalage te plaatsen voor een transfer tijdens de winterstop?

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier