Het rommelde weer rond de nationale ploeg.

De voorbereiding van de WK-kwalificatiewedstrijd van Frankrijk tegen Roemenië verliep catastrofaal. Eerst waren er immers de blessures van William Gallas, Nicolas Anelka en Patrick Vieira. Vervolgens kwam het dagblad Le Parisien met het verhaal dat dezelfde Vieira, omdat hij absoluut het EK in Oostenrijk en Zwitserland niet wilde missen, raad had gevraagd aan Willy Sagnol. Die zou hem hebben doorverwezen naar een Duitse dokter die Actovégin kon voorschrijven, een medicament op basis van een serum van koeienbloed, dat niet op de lijst staat van verboden producten van het WADA, het wereldantidopingagentschap. De ploegarts van de nationale ploeg, Jean-Pierre Paclet zou echter zijn veto hebben uitgesproken tegen het plan, waarna Vieira enkele dagen later grote twijfels uitte bij de bekwaamheid van de hele medische staf én de bondsarts ook effectief werd ontslagen.

Bovendien werd gesuggereerd dat bondscoach Raymond Domenech ongeacht het resultaat ontslagen zou worden, hoewel de Franse voetbalbond altijd had gezegd dat hij met 5 op 9 in de eerste drie matchen zeker zou mogen blijven. Thierry Henry gooide nog wat olie op het vuur door te verklaren dat het al dan niet aanblijven van een bondscoach geen kwestie is van “indien” en “als”, maar van “houden” of “niet houden.” De namen van Laurent Blanc, Didier Deschamps en technisch directeur Gérard Houllier vielen als kandidaat-opvolgers.

Met een 2-2-gelijkspel blijft Frankrijk op koers, aangezien de achterstand op Servië en Litouwen beperkt blijft tot twee punten. Anderzijds bleven ook na deze wedstrijd de eerder al geuite twijfels bestaan. De centrale verdedigers Jean-Alain Boumsong en Eric Abidal acteerden bijzonder matig. Frankrijk slikte weer een tegengoal bij een stilstaande fase omdat het de dekking op de gevaarlijkste Roemeen vergat. Aanvallend liet de ploeg vooral na rust vrij fraaie dingen zien, met een schitterende treffer van Yoann Gourcuff. Kortom, het was zoals het onder Domenech al altijd geweest is: er staat wel een sterk team, maar het laat zich al te vaak vangen door onvoldoende concentratie.

International Yoann Gourcuff, de middenvelder van Bordeaux die overkwam van AC Milan, is volgens France Football de beste transfer die deze zomer in de Ligue 1 werd gedaan. Na hem worden de namen genoemd van Loïc Remy (Nice), Hugo Lloris (Lyon), Steve Savidan (Caen) en Etienne Didot (Toulouse). Het magazine maakte ook een ranglijstje van de grootste flops. Dat klassement wordt aangevoerd door Mateja Kezman (PSG), gevolgd door Daisuke Matsui (Saint-Etienne), Yoan Gouffran (Bordeaux), Ivan Klasnic (Nantes) en Diego Placente (Bordeaux).

FC Nantes ontving een voorstel van François Begaudeau, de filmmaker die de jongste Gouden Palm ontving op het filmfestival van Cannes voor de documentaire Entre les murs. Naar eigen zeggen zou hij bereid zijn om met de steun van een investeerder die afkomstig is uit de filmwereld de club over te nemen.

Jean-Luc Ettori, de vroegere doelman en sportief directeur van Monaco die na zijn ontslag in onmin leeft met de club, werd in La Turbie – het trainingscomplex van de club – buitengezet. De oud-international deed er nochtans niets anders dan een training van zijn zoon bijwonen.

Jérôme Rothen, de middenvelder van PSG, blijft van zich doen spreken met zijn biografie. Oud-international Christophe Dugarry verklaarde: “Al twee seizoenen kan zijn team bij wijze van spreken geen match meer winnen. Maar hij vindt wel nog de tijd om een boek te schrijven.” Michel Moulin, de ex-voorzitter van PSG, zei op radio Europe 1 dan weer dat “Rothen een echte mol en een angsthaas is die bovendien op het veld niets durft en altijd achteruit speelt.”

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier