Luca Toni betovert Bayern München.

De trefzekerheid van de dertigjarige Italiaanse international voor de meervoudige Duitse kampioen reikt tot grote hoogte. Er is niet alleen de hoge doelpuntenproductie van Luca Toni, ook zijn aantal beslissende voorzetten zorgt voor een stevige toegevoegde waarde. Tot voor de kraker van afgelopen weekend tegen Hamburger SV stond de spits aan de leiding in het klassement van de Meest Waardevolle Speler van de Bundesliga. Toni vergaarde met zijn dertien goals en vijf assists achttien punten, één meer dan Diego van Werder Bremen, goed voor tien doelpunten en zeven assists. “De club betaalde afgelopen zomer met elf miljoen euro veel geld”, verklaarde Toni in die Welt. “Ik ben hen doelpunten en prijzen verschuldigd. Maar ik kan het niet alleen. Mijn ploeggenoten werken hard en brengen me in perfecte omstandigheden voor doel. Miroslav Klose scoorde sinds 24 november in competitieverband misschien niet meer, maar hij loopt zich te pletter voor mij. Dat verdient respect.”

Zijn naam circuleert al bij AC Milan, waar hij wordt aangekondigd als vervanger voor Ronaldo. “Ik heb geen weet van hun belangstelling. Het interesseert me ook niet. Ik voel me hier goed en ik wil graag met Bayern kampioen spelen, de Duitse beker en de UEFA Cup winnen. Dat verkies ik boven een topschutterstitel”, reageerde Toni.

Ook trainer Ottmar Hitzfeld is vol lof over zijn sensatie. “Bestempel hem maar als onze buitenkans, maar tegelijk een fenomeen. Zijn killersinstinct is gewoon niet te evenaren. Dit maakte ik in mijn lange loopbaan nog nooit mee. Bovendien is Luca iemand die zich altijd voor de volle 100 procent geeft en collectief denkt. Je mag hem zeker niet beschouwen als een egoïst”, oordeelde de toekomstige Zwitserse bondscoach in Bild. Die visie wordt bijgetreden door manager Uli Hoeness. “Uit geen kans maakt Luca een goal. Het lijkt allemaal vrij simpel voor hem. In de zomer, tijdens de winter, bij nevel, mist of zon, Luca vindt altijd de weg naar doel. Hij betovert in aangename zin ons spel en ontpopte zich tot een waardevolle kracht voor ons team.”

Ondanks de constante druk op zijn schouders onderscheidt Luca Toni zich vooral door zijn geniale koelbloedigheid voor doel. Inzake discipline en professionalisme geldt hij als een voorbeeld voor de hele selectie van Bayern, bevestigde Hitzfeld.

Opluchting bij Werder Bremen, want sportief directeur Klaus Allofs (51) verlengde zijn contract tot 2012. In ruil daarvoor incasseert de oud-spits jaarlijks 1,2 miljoen euro.

Hans Meyer (65), pas ontslagen bij FC Nürnberg maar nog onder contract tot 2009, blijft volgens sportief directeur Martin Bader aan de club verbonden als raadgever of hoofd van de scouting.

Middenvelder Hanno Balitsch (27) blijft tot 2012 bij Hannover 96.

In zijn zoektocht naar een opvolger voor coach Huub Stevens spitst Hamburger SV zich volgens het Hamburger Abendblatt toe op twee kandidaten: Bruno Labbadia (Greuther Fürth) en Fred Rutten (FC Twente). De omstreden Thimothée Atouba werd, na zijn laattijdige terugkeer na de Afrika Cup en een stevige uitbrander van de technische staf, weer opgenomen in de A-kern. Maar de Kameroense verdediger kreeg wel een boete van 60.000 euro.

Hertha BSC verzekerde zich voor volgend seizoen van de diensten van Marc Stein. De 22-jarige middenvelder wordt overgenomen van Hansa Rostock en tekende voor drie jaar.

Horst Heldt, de sportief directeur van VfB Stuttgart, maakte bekend dat aanvaller Mario Gomez (22) onder geen beding mag vertrekken en aan zijn lopende contract tot 2012 wordt gehouden.

Het beroep tegen zijn zware straf leverde de Braziliaan Vragel da Silva (33) niks op. De verdediger, die tegen Hannover 96 een elleboog uitdeelde aan Gaetan Krebs, blijft voor acht duels geschorst én krijgt een boete van 10.000 euro. De straf is zo hoog, omdat hij al twee keer eerder dezelfde fout beging.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier