Tromsø ligt op 69 graden noorderbreedte. Hammerfest is de enige stad in Europa die nog noordelijker ligt. Maar hoe dan ook herbergt Tromsø de meest noordelijke voetbalclub van Europa. En een club die zich niet zomaar opzij laat duwen. IL (van Idrettslag) Tromsø veroverde de Noorse beker in 1986 en 1996 en heeft al tal van goede spelers afgeleverd. Veelal spitsen, dat valt op. In die zin volgde Ole-Martin Aarst alleen maar het spoor van de traditie, toen hij in 1997 vanuit Tromsø naar het buitenland uitweek. In 1992 al deed Sigurd Rushfeld hem dat voor – hij passeerde via Rosenborg en Racing Santander en komt nu uit voor Austria Wenen. Later (in 1994) verkaste Tore-André Flo van Brann Bergen naar Chelsea en later naar Glasgow Rangers en Sienna. En in 1998 trok Rune Lange op avontuur : dat voerde hem eerst naar Trabzonspor en vervolgens naar Club Brugge. En er staat al een andere getalenteerde aanvaller van Tromsø te trappelen van ongeduld om de grenzen over te steken : Peter Kovacs.

“Ik kan dit fenomeen ook niet verklaren”, zegt Tore Rismo, de tot sportief manager omgebogen oud-speler van de club. “Misschien vloeit het wel voort uit het feit dat wij vanwege de extreme klimatologische omstandigheden in de winter veel in de zaal moeten voetballen, waardoor onze spelers technisch verbeteren. Veel van onze vedetten hebben eerst zaalvoetbal gespeeld. Ook mogen we niet vergeten dat onze voetballers hier een zeer goede opleiding genoten dankzij Harald Aabreck, zelf een gewezen aanvaller. Die heeft zich bij Tromsø jaren beziggehouden met de vorming van aanvallers. Trouwens, al onze jeugdtrainers staan in Noorwegen hoog aangeschreven. Dit jaar nog is Espen Minde bij Gent gaan testen en Lars Iver Strand bij Standard.”

De laatste jaren moesten ‘de Poolberen’ – zoals Tromsø wordt genoemd – systematisch hun beste spelers verkopen om de eindjes aan elkaar te knopen. Terwijl de Noorse topclubs Rosenborg en Brann Bergen een gemiddelde van vijftienduizend toeschouwers halen, moet Tromsø het met vier keer minder stellen. De sponsorbijdragen vormen slechts een derde van het clubbudget van 30 miljoen kronen (vier miljoen euro) van Tromsø. Bij de topclubs stijgt dat vaak boven de helft uit. Bovendien moet Tromsø voor al zijn uitwedstrijden het vliegtuig in : Bodø/Glimt ligt als dichtstbijgelegen tegenstander op een afstand van vierhonderd kilometer.

De laatste twee jaar kende de club een deficit van ongeveer een miljoen euro. De spelerssalarissen werden al met 10 procent ingekrompen. Tijdens ons bezoek liepen er onderhandelingen over een nieuwe loonsdaling. “We hebben het momenteel moeilijk”, zucht Tore Rismo. “Ik hoop dat verscheidene spelers hun geluk elders zullen kunnen beproeven en daarmee tegelijk onze clubkas spekken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier