Wat staat bij Roeselare op nummer een in de top tien van foute kleedkamerliederen?

“Ontegensprekelijk ‘Heb je even voor mij?’ van Frans Bauer. Er zijn er altijd een stuk of twee die de boel in gang trekken en ik beken: ik ben daar bij, samen met Björn Smits. Meestal Nederlandstalige topnummers, ook Jantje Smit bijvoorbeeld.

“Als er juist gezongen moet worden, reken dan maar niet op mij. Ook Yves Vanderhaeghe zingt goed vals. Ik heb die indertijd nog Clouseau weten brengen in een karaokebar. ( monotoon) ‘Domino of zo … ‘ Tjonge, jonge.”

Stel dat jij een duet mag brengen met een knappe madam, wie bel je?

Cameron Diaz.”

Heb je ooit een bizar kapsel gehad?

“Ik ga van klein af altijd bij dezelfde kapper. Maar op een dag, vier à vijf jaar geleden, wou ik iets speciaals. Ik trok naar een coiffeur in Gavere die al massa’s prijzen gewonnen had en zei: ‘Doe er uw goesting mee.’ Ik kwam buiten, keek in mijn achteruitkijkspiegel en wist direct dat ik zo niet over straat durfde lopen. Aan de ene kant was het opgeschoren, dat ging schuin naar boven, en aan de andere kant stond het omhoog. En die had er zo’n knip in gegeven waarbij je denkt: ‘Wat is dat?!’

“Ik ben rechtstreeks naar mijn gewone kapper gereden en heb daar gevraagd om er alles af te doen.”

Heb jij je gedrag al laten beïnvloeden door de berichten over de klimaatopwarming?

“We hebben juist gebouwd en daar toch wat rekening mee gehouden; naar isolatie toe. Vroeger durfde ik ook al eens alle lichten in huis te laten branden, daar let ik nu meer op. En ik probeer minder kwistig om te springen met water.

“Superfanatiek ben ik daar allemaal niet mee bezig, maar ik hou het net iets beter in de gaten, want het is toch beangstigend, de gedachte dat de kinderen van mijn kinderen er misschien al last van kunnen hebben.”

Heb je veel zelf gedaan bij de bouw?

“Hier en daar wat geholpen, maar ik ben niet zo’n superhandige Harry. Met het onderhoud van de tuin hou ik me nu wel bezig. Ik probeer wat groenten te kweken, een beetje experimenteren. Ik vind dat wel tof, dat je ’s middags aan tafel dingen uit je tuin kunt eten. Dat klinkt misschien onnozel, maar ik heb dat zo veel jaren niet gedaan, dat geeft toch een bepaalde voldoening.

“Mijn tomaten waren het eerste jaar nu wel mislukt. Je moet dat blijkbaar goed bijhouden, takjes afknippen en zo. Ik had dat gewoon laten verwilderen. Dan worden die takken veel te groot en krijgen de tomaten te weinig voeding. Ik heb ze dan maar weggegooid.

“Maar mijn worteltjes, boontjes, courgettes en komkommers waren wel oké.”

Welk goed voornemen voor 2008 is er ondertussen alweer aan?

“Ik had gezegd dat ik het dit jaar niet te laat ging maken telkens we met de vrienden een stapje zouden zetten. Na één dag was het al om zeep. Vanderhaeghe en Stefaan Tanghe ken ik al van bij Moeskroen, en als wij een glas champagne of vier drinken, zijn we vertrokken.”

Wie van jullie kan het best tegen de drank?

“Stefaan. En Yves het minst. Ik ben de goede middenmoot ( lacht). Alhoewel … Tussen Yves en mij zal het nipt zijn. Vroeger lag ik duidelijk voor, maar door de veranderde gezinssituaties zitten we minder op café.

“Wat je bij mij wel kan hebben; als ik genoeg begin te krijgen en vrees dat het uit de hand gaat lopen, durf ik zonder boe of ba te vertrekken.”

Wat weet je nog over je eerste natte droom?

“Dat ik een beetje gegeneerd was en die pyjama stiekem in een of andere wasmand frommelde. Ik heb daar gelukkig niks meer van gehoord.

“Door mijn ouders was ik niet voorbereid, maar ik trok in onze buurt wel op met jongens van alle leeftijdscategorieën, dan ben je rapper rijp. Ik wist dus wel dat het zou komen.

“De voorlichting van mijn kinderen ga ik uitbesteden aan mijn vrouw. Maar daar is nog wat tijd voor; ze zijn pas zes en acht. Mijn zoon, daar ben ik niet bang voor, maar mijn dochter … Als ik denk aan de dag dat haar eerste vriendje hier in mijn deurgat staat, met een oorring en een opgedreven brommerke … Ik ben daar eigenlijk al mee bezig.” S

KRISTOF DE RYCK