Parijs-Nice biedt loodzwaar seizoensbegin.

door Jef Van Baelen

Koerspuriteinen durven wel eens beweren dat het wielerseizoen pas echt begint bij Parijs-Nice. Wielergek Vlaanderen staat even op zijn kop bij de Omloop Het Volk, net zoals de Italiaanse fans reikhalzend uitkijken naar de Trofeo Laigueglia en de Fransen naar de Tour du Haut Var. Maar geen van die wedstrijden krijgt in het buitenland veel weerklank.

Parijs-Nice (9/3 – 16/3) is echter een afspraak die bij wielerliefhebbers over heel de wereld met stip genoteerd staat. Toch is de status van ‘de Koers naar de Zon’ als opener van het internationale wegseizoen enigszins bedreigd – en dat komt zelfs niet door het aanhoudende gekibbel tussen organisator ASO en de UCI, dat ook nu wellicht wel weer tijdig uitgeklaard zal worden. Nee, het is eerder doordat de Ronde van Californië jaar na jaar aan uitstraling wint. Parijs-Nice zal enigszins afgunstig kijken naar de startlijst die deze Amerikaanse rittenkoers dit jaar wist te verzamelen.

Nu was het deelnemersveld voor Parijs-Nice altijd al een gemengd huwelijk. Veel renners gebruiken de koers ongegeneerd om kilometers af te malen, als voorbereiding op belangrijker werk. Daar steekt de gedachte achter dat te vroeg pieken de rest van het seizoen hypothekeert. De recente geschiedenis spreekt dat echter tegen. Merkwaardig genoeg bleek zowel in 2006 ( Floyd Landis) als in 2007 ( Alberto Contador) de winnaar van Parijs-Nice naderhand ook de sterkste in de Tour, tenminste als we abstractie maken van wat er nadien met Landis gebeurde. Ook zijn opvolger Alberto Contador zal zijn titel nu niet verdedigen, aangezien organisator ASO zijn team Astana uit zijn koersen weert.

Wie maakt van Parijs-Nice dit seizoen dan wel een doel op zich? De jonge Spanjaard Luis León Sánchez Gil (Caisse d’Epargne) liet zich in de Spaanse pers alvast in die zin uit. De jeugdconcurrent en vriend van Contador staat naar verluidt te popelen om te staven waarom men ooit in hem een potentiële Tourwinnaar zag. Verder wordt het vooral uitkijken naar specialisten voor korte rittenkoersen die zich dit seizoen al in de kijker reden. Onder meer Alexandre Botcharov, Davide Rebellin, Robert Gesink en zelfs Cadel Evans horen thuis in deze categorie.

Eén ding is zeker: deze Parijs-Nice zal niet door een ‘pannenkoek’ gewonnen worden. De rit van donderdag, met finish op de historische Mont Ventoux, lijkt voor het klassement bepalend te worden. Maar ook in de laatste etappe naar Nice, wanneer het peloton over kleppers als de Col de la Porte en de Col d’Eze trekt, kan er nog wat rechtgezet worden. Een erg bergachtig parcours dus, wat langzaam acclimatiseren onmogelijk maakt. Tom Boonen heeft het alvast begrepen. Hij past dit seizoen voor Parijs-Nice, wegens te zwaar voor deze tijd van het jaar en te weinig spurtkansen. En misschien houdt hij ook de wetenschap in het achterhoofd dat wie in Milaan-Sanremo wint, bijna altijd via Tirreno-Adriatico gepasseerd is.

Een knieblessure vergalt het voorjaar van Kevin Van Impe (Quick Step). Wellicht moet hij alle klassiekers missen.

Rubén Plaza (Spa, Benfica) was de winnaar van de Ronde van Valencia.

Philippe Gilbert (Française des Jeux) won met een verbluffende solo de Omloop Het Volk. Nick Nuyens (Cofidis) en Thor Hushovd (Noo, Crédit Agricole) stonden mee op het podium.

Een dag later bleek Steven De Jongh (Ned, Quick Step) de sterkste in Kuurne-Brussel-Kuurne. Sebastian Langeveld (Ned, Rabobank) en Matthew Goss (Aus, CSC) finishten op plaatsen twee en drie.

Tegelijk werd in Spanje de Clásica de Almería verreden en in Zwitserland de GP di Lugano. Juan José Haedo (Arg, CSC) en Rinaldo Nocentini (Ita, Ag2r) pakten er de zege.

Johan Coenen (Topsport Vlaanderen) won de Beverbeek Classic.

Het Italiaans Olympisch Comité wil Danilo Di Luca (Ita, LPR Brakes) voor twee jaar schorsen wegens een abnormale dopingtest tijdens de voorbije Giro. Di Luca liet toen hormoonwaarden optekenen die het gebruik van dopingmaskerende middelen suggereren. Di Luca riskeert bovendien zijn zege kwijt te raken.

Philippe Gilbert (Française des Jeux) is kandidaat voor de olympische tijdrit in Beijing.

Fabio Baldato (Ita, Lampre) begon aan zijn laatste seizoen in het peloton.

Vrijdag start in Kortrijk de Driedaagse van West-Vlaanderen. Onder meer Wouter Weylandt (Quick Step) en Robbie McEwen (Aus, Silence-Lotto) verschijnen aan de start. Aankomsten zijn er in Bellegem, Handzame en Ichtegem.

De UCI geeft Mitsubishi-Jartazi de toestemming te starten in ProTourkoersen, op voorwaarde dat Frank Vandenbroucke niet meerijdt.

Roberto Petito (Ita, Liquigas) werd afgevoerd tijdens de Omloop Het Volk. Gevreesd wordt dat een sleutelbeenbreuk zijn carrière vroegtijdig beëindigt. Petito gaat er sowieso na dit voorjaar de brui aan geven.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content