Vanaf volgende week schieten de meeste eersteklassers in actie met hun voorbereiding op het nieuwe seizoen, dat op vrijdag 29 juli van start gaat. Een overzicht van wat er tot afgelopen zondag bewoog op de transfermarkt.

1. Waar moe(s)t er versterking komen?

2. Wie komt?

3. Wie gaat?

Anderlecht

1. De conclusie na het slechtste seizoen in tien jaar was dat de selectie aan een flinke opknapbeurt toe was. Te lang had het elftal te weinig veranderingen ondergaan waardoor de scherpte eruit was en de technische en creatieve tekortkomingen bloot kwamen te liggen. Alle linies, en vooral de linkerflank, waren aan versterking toe.

2. Denis Odoi, Diogo Silvestre Bittencourt en Behrang Safari. Odoi werd duur betaald, maar moet een nijpend tekort aan homeground spelers helpen op te vangen. Zijn verdedigende polyvalentie maakte de jonge Belg van STVV interessant. Diogo is een Braziliaanse linksback van 21 die wordt gehuurd van São Paulo. Hij arriveerde met overgewicht en een opvallend hoog vetpercentage. De 26-jarige Zweedse international Safari komt van de Zwitserse kampioen FC Basel en is een offensieve linksback of linksmidden. Van hem wordt een directe meerwaarde verwacht.

3. Hernán Losada keert definitief terug naar Beerschot en de gehuurde Jan Lecjaks naar Tsjechië. De jongeren Jordan Garcia-Calvete (STVV), Bigen Yala Lusala (Lokeren), Arnaud De Greef en Stefan Roef (allebei Westerlo) worden verhuurd om ervaring op te doen.

RAEC Bergen

1. Groot probleem voor sportief directeur Dimitri Mbuyu was dat na het behalen van de eindrondewinst alleen Siebe Blondelle (ex-FCV Dender) nog over een verbintenis van een seizoen beschikte. Al snel bereikte Mbuyu echter een akkoord met doelman Cédric Berthelin, Alou Dia, Jérémy Sapina, aanvoerder Tom Van Imschoot en Tim Matthys tot 2013. Het team beschikte over veel technisch vermogen, waardoor voornamelijk wordt gezocht naar meer karakterspelers en duelkracht.

2. Algemeen directeur Alain Lommers sprak na de promotie over zes tot zeven nieuwe spelers.

3. Moussa Sanogo (ex-Beveren), Jamaïque Vandamme (ex-SV Roeselare) en Brecht Verbrugghe (ex-KV Kortrijk) kregen al te horen dat ze weg mogen. Aanvaller Mehdi Terki tekende een overeenkomst bij AA Gent, doelmannentrainer Francky Vandendriessche trekt naar KV Kortrijk. Jérémy Perbet, die zich tot topschutter kroonde met 22 goals in 21 duels op vier maanden tijd, werd gehuurd van Lokeren en moet 100.000 euro kosten, het lot van Mamoutou N’Diaye hangt af van eigenaar AA Gent.

Cercle Brugge

1. De sportieve leiding wil zeker de drie (kwalitatief sterke) huurlingen van het Portugese Sporting CP behouden en Reynaldo, ter beschikking gesteld door Anderlecht. Om zich verder te ontwikkelen en door de groeimogelijkheden van die talenten wordt er gehoopt hen nog minstens een seizoen speelkansen te kunnen geven. Begin deze week zou daar meer duidelijk over komen. Ook de verdere integratie van de eigen jeugd wordt verder nagestreefd.

2. Middenvelder Kevin Janssens, vorig seizoen door Lierse verhuurd aan tweedeklasser KV Turnhout, werd al vroeg gecontracteerd. Er wordt gehoopt op een uitleenbeurt van Diogo Salomão, een 22-jarige linkeraanvaller van Sporting CP.

3. Wat gebeurt er met de gehuurde jongeren Renato Neto (19), Nuno Reis (20), WilliamOwusu (21), allen van het Portugese Sporting CP, en de Braziliaanse topschutter Reynaldo (zeven treffers) van Anderlecht? De Montenegrijnse centrumspits Milan Purovic, niet meteen een voorbeeldprof, keerde alvast met een onvoldoende terug naar Portugal. Sergiy Serebrennikov onderhandelt met neo-tweedeklasser Eendracht Aalst.

Club Brugge

1. De ploeg kende bij momenten problemen op de positie van diepe spits, met de balans op het middenveld en de cohesie achterin.

2. Als doublure voor doelman Colin Coo-semans werd de Servische Belg Vladan Kujovic (Willem II) aangeworven. Rode Duivel Björn Vleminckx (NEC) wordt de targetman van dienst, op het middenveld moet de Deense international Niki Zimling (NEC) controlerend voor evenwicht zorgen. De Zweedse linkerverdediger Fredrik Stenman (FC Groningen) is fysiek sterk, kan uitpakken met rushes en goede voorzetten. De Catalaan Víctor Vázquez Solsona (Barcelona B) wordt ingehaald als spelmaker, hangende spits Thomas Meunier (Exc. Virton) is een jonge voetballer met loopvermogen, techniek en spelinzicht.

3. Ivan Perisic werd voor 5 miljoen euro overgenomen door Borussia Dortmund. Peter Van Der Heyden is einde contract en moet weg. Routinier Geert De Vlieger stopt. Stefan Scepovic keert terug van een huur aan KV Kortrijk, maar ligt nog onder contract tot 2013.

RC Genk

1. Voor Frank Vercauteren kan er geen misverstand over bestaan: ook een kampioenselftal moet worden versterkt, zelfs al zou er niemand vertrekken. De meeste jonge talenten, op Kevin De Bruyne na misschien, beseffen naar verluidt dat ze beter nog even in de Cristal Arena blijven. Genk heeft als intentie om iedereen te houden (zie ook 3.), inclusief de spelers die hun laatste contractjaar ingaan en met wie nu wordt gepraat over een verlenging, zoals Daniel Tözsér. Voor eventueel vertrekkende vaste waarden (er is interesse, van vaag tot concreet, voor zowat het hele elftal) houdt het alternatieven achter de hand.

2. Nog geen inkomende transfers.

3. Dimitri Daeseleire (STVV) is voorlopig de enige vertrekker. Timothy Durwael en Dugary Ndabashinze willen meer speeltijd en mogen weg. Voor de vijf verhuurde spelers, onder wie Balázs Tóth en Stein Huysegems, is er geen plaats meer. Thomas Buffel (einde contract) mag blijven, maar moet snel beslissen over het voorstel dat hij kreeg van Genk.

AA Gent

1. Vooral verdedigend bestond er een probleem: op rechts kon Mario Baric zich niet doorzetten, centraal haalde vaak alleen César Arzo een aanvaardbaar niveau. Er werden te veel doelpunten geïncasseerd. Op het middenveld was er een gebrek aan snelheid te constateren, voorin bleek de ploeg te afhankelijk van het opportunisme van Elimane Coulibaly.

2. Valery Nahayo, een 27-jarige Burundese centrale verdediger van Kaizer Chiefs, zorgt voor gestalte en duelkracht. Jef Vogels is een 20-jarige beloftevolle verdediger van Antwerp, de Frans-Algerijnse aanvaller Mehdi Terki (19) wordt overgenomen van promovendus Bergen.

3. Yassine El Ghanassy droomt van een lucratieve transfer. De Noorse verdediger Erlend Hanstveit is einde contract, de langdurig geblesseerde Braziliaan Adriano mag op zoek naar een nieuwe werkgever. Ook derde doelman Frank Boeckx en de tegengevallen Sloveense linksachter Matija Skarabot vertrekken mogelijk. Manager Michel Louwagie liet al uitschijnen dat bepaalde spelers in aanmerking komen voor een verhuur aan Bergen.

K Beerschot AC

1. Managing director Patrick Vanoppen houdt grote schoonmaak in heel de kern. Hij vindt de loonlast te hoog, is niet tevreden over de mentaliteit van sommigen en zegt ook de kwaliteit van de groep te willen opkrikken.

2. Creatieve middenvelder Hernán Losada (29) is de topaankoop tot nu toe. Hij hoopt na enkele omzwervingen (Anderlecht, Heerenveen en Charleroi) weer te kunnen schitteren op het Kiel, zoals tijdens het seizoen 2007/08. Spits Ibrahima Sidibe (30) ruilt STVV voor Beerschot. Linksback/centrumverdediger Trésor Diowo (24) en verdedigende middenvelder Sani Kaita (25) komen over van respectievelijk Tubeke en Iraklis Saloniki.

3. Centrumverdediger Philippe Clement stopt als voetballer. Met middenvelder Daniel Cruz, wiens contract afloopt, wil Beerschot niet verder. Ook middenvelder Faris Haroun en spits Sherjill MacDonald mogen uitkijken naar een andere club. Rechtsback Martijn Monteyne trekt naar Roda JC, middenvelder Mats Rits naar Ajax.

KV Kortrijk

1. De kern bleek te beperkt, zo leerde de play-off 2, ondanks het debuut van talentvolle jongeren als Brecht Dejaegere en Jonas Vervaeke. Coach Hein Vanhaezebrouck weet dat hij opnieuw moet bouwen aan een ploeg, maar zoekt vooral naar voetballers met een hoge efficiëntiegraad.

2. David Wijns, een aanvallende rechterverdediger, werd gehaald bij KSK Heist. Met de Kameroense aanvaller Ernest Nfor en centrale verdediger David Vandenbroeck werden bij buur SV Zulte Waregem twee oud-spelers gecontracteerd. Peter Czvitkovics is een 15-voudig Hongaars international en aanvallende middenvelder van Debrecen, Isma-ila N’Diaye een Frans-Senegalese middenvelder van SM Caen. Ibou keert terug van YR KV Mechelen.

3. Sven Kums verhuist naar Heerenveen, Davy De Beule naar Roda JC, Giuseppe Rossini naar SV Zulte Waregem. De gehuurde Glenn Verbauwhede keert in principe terug naar Club Brugge, met Standard moet worden gesproken over een eventueel verlengd verblijf van de degelijke Israëlische verdediger Rami Gershon. Derde doelman Tom Vandenbossche koos voor FCV Dender, Monsef Znagui voor RC Waregem.

Oud-Heverlee Leuven

1. OHL werd kampioen met een jonge selectie zonder veel eersteklasse-ervaring. Vier basisspelers hadden een Genks verleden. Mogelijk zoekt Ronny Van Geneugden opnieuw versterking bij zijn ex-club, waar Timothy Durwael en Dugary Ndabashinze weg mogen.

2. Nog geen inkomende transfers. OHL bevestigde wel dat het sprak met rechtsachter Jorn Vermeulen (Club Brugge). De contractverlenging van Jordan Remacle, het voorbije kampioensseizoen goed voor 16 doelpunten en meer dan twintig assists, was al het sterkste statement van de nieuwkomer. Deze week zou er meer nieuws zijn.

3. Voorlopig zochten alleen spelers die niet of nauwelijks speelden, zoals Pieter Beckers (RC Mechelen), andere oorden op. Topschutter Hamdi Harbaoui staat in de belangstelling van verscheidene eersteklasseclubs. Lokeren en Beerschot onderhandelden al met hem, buiten medeweten van Leuven en ondanks zijn doorlopende contract. Wouter Scheelen (Westerlo) en Mark De Man (Beerschot) werden slechts gehuurd.

SK Lierse

1. In eerste instantie moesten er enkele overtollige spelers afvloeien. Niet zo eenvoudig, leert de realiteit.

2. Meer volk voor de zestien meter. Zeker een aanvallende middenvelder, een spits en een centrale verdediger. Bij een vertrek van Eiji Kawashima ook een nieuwe doelman. Soufiane Bidaoui, een Marokkaanse aanvaller die vorig seizoen door Westerlo werd verhuurd aan SV Roeselare, tekende voor twee seizoenen. De Franse verdedigende middenvelder Benjamin Nicaise, die na een aanvaring met Tomasz Radzinski was uitgeleend aan Panthrakikos, mag van sterke man Maged Samy blijven.

3. Radzinski had zijn lot gekoppeld aan dat van trainer Sollied. Ook de terugkeer van Nicaise bemoeilijkt veel. Er is een gesprek gepland op 14 juni. De overeenkomst van spits Gunter Thiebaut werd in onderling overleg ontbonden, Roel van Hemert wil vertrekken. Víctor Bernárdez werd gehuurd van Anderlecht en keert wegens te duur terug. Arni Gautar Arason, Akwetey Mensah, Joseph-Désiré Job, Rou- dolphe Douala, Bruno Camacho, Mattia Notari zijn einde contract en overbodig.

Lokeren OV

1. Vasthouden wat goed is, dat blijft de betrachting. Controlerende middenvelder Koen Persoons mag niet weg, ook topschutter Benjamin De Ceulaer wil de technische staf absoluut behouden. Vooral voorin wordt er nog gezocht naar een echte afwerker.

2. Ayanda Patosi en Ebrahim Seedat zijn twee Zuid-Afrikaanse talenten van achttien die uit een voetbalschool komen en grote indruk maakten bij een tournee door België. Bigen Yala Lusala, een flankaanvaller, verlengde zijn overeenkomst bij Anderlecht tot 2013 maar wordt een seizoen uitgeleend aan de Waaslanders. Met Hamdi Harbaoui werd al een akkoord gesloten, op clubniveau met Oud-Heverlee Leuven niet.

3. Verdediger Karel Van Lierde verhuist naar tweedeklasser Standard Wetteren. Jérémy Perbet werd verhuurd aan RAEC Bergen en mag weg voor 100.000 euro. Ibrahima Khouma Gueye is einde contract, net als Marcel Mbayo. Er wordt gezocht naar een oplossing voor enkele overbodige spelers zoals Ivan Yagan, Sulejman Smajic en Hassan El Mouataz. Sanharib Malki Sabah werd verhuurd aan het Griekse Panthrakikos en keert in principe terug.

YR KV Mechelen

1. Sinds het vertrek van Aloys Nong werd de aanval de achilleshiel. Het scorend vermogen lag laag: 43 goals in 36 wedstrijden.

2. Spits Kevin Vandenbergh, die overkomt van Eupen, moet dat probleem helpen oplossen. Hij maakte afgelopen seizoen 9 goals in 28 competitiematchen. Ook Jaime Ruiz, die Mechelen wegplukt bij Westerlo, is een spits. Hij speelde door blessureleed afgelopen seizoen maar in twee competitiematchen mee en scoorde daarin niet. Middenvelder Robin Henkens komt over van Lommel United. Allesandro Cordaro, die vorig seizoen bij Charleroi nog acht assists gaf, komt de rechterflank versterken. Ook middenvelder Laurens Paulussen, afgelopen seizoen uitgeleend aan Waasland-Beveren, begint met de A-kern aan de voorbereiding.

3. De geleende spitsen Christian Benteke, Christian Kabasele en Ebrahima ‘Ibou’ Sawaneh blijven niet. De contracten van de middenvelders Tom Soetaers, Antun Dunkovic, Abdul-Ganiyu Iddi lopen af, zij mogen weg. Middenvelder Bjarni Vidarsson speelde weinig, een oplossing voor hem zou welkom zijn.

Standard

1. Alles blijft afhankelijk van wat er gebeurt met de steunpilaren Sinan Bolat, Steven Defour en Axel Witsel. Als zij Sclessin verlaten, is er nood aan volwaardige vervangers. De Franse belofte-international Eliaquim Mangala speelde zich in de kijker van kampioen en bekerwinnaar Lille. Het Turkse Galatasaray bracht een bod uit van 7 miljoen euro voor de centrale verdediger.

2. Guy Dufour, een 24-jarige middenvelder van tweedeklasser Lommel United én met ervaring in Nederland, kreeg net als oud-jeugdinternational en leeftijdsgenoot Geoffrey Mujangi Bia (Wolverhampton Wanderers) als eerste een contract aangeboden bij de bekerwinnaar. Doelman Vedran Runje, die zijn contract verbrak bij RC Lens, en Oguchi Onyewu, die van FC Twente terugkeert naar AC Milan, zijn in beeld.

3. Christian Benteke werd, na een verhuur aan YR KV Mechelen, verkocht aan het Franse Rennes. De beloftevolle middenvelder Arnor Angeli wordt na een lange blessure verhuurd. Spits op overschot Luigi Pieroni mag weg. Rode Duivel Laurent Ciman is niet tevreden met zijn statuut van bankzitter en overweegt een vertrek.

STVV

1. Op links was de spoeling heel dun, na de blessure van doelman Laurent Henkinet werd lang gezocht naar een alternatief en de aanval was een groot zorgenkind.

2. Dimitri Daeseleire is een rechterverdediger van RC Genk, Alessandro Iandoli een offensief ingestelde linksback van degradant AS Eupen. Kevin Taelemans van Tempo Overijse werd in de breedte gehaald voor de defensie. Jordan Garcia-Calvete is een offensieve middenvelder en vorig seizoen aanvoerder bij de beloften van Anderlecht. Ondrej Smetana (Slovan Liberec) moet als targetman fungeren, met in zijn steun de Braziliaan Bruno Andrade (Helmond Sport).

3. Denis Odoi bekroonde een degelijk seizoen met een transfer naar Anderlecht. IbrahimaSidibe verhuist naar Beerschot AC. De jongeren Jeroen Appeltans en Yorick Antheunis komen in aanmerking voor een verhuur. Hervé Onana trekt naar Waasland-Beveren. Doelman Sven Van der Jeugt en rechterverdediger Marc Wagemakers zijn einde contract, Manasseh Ishiaku kreeg een onvoldoende. Tibor Tisza keerde terug naar Ujpest, Andrea Mutombo-Mbuyi naar Standard.

Westerlo

1. Om het vertrek van enkele sterkhouders op te vangen – want ook controlerende middenvelder Steven De Petter zinspeelt op een transfer – is een kwaliteitsverhoging zeker noodzakelijk. In elke linie is daarom versterking aangewezen.

2. Bij de beloften van Anderlecht werden enkele toekomstgerichte spelers gehaald, met doelman Stefan Roef en verdediger Arnaud De Greef. De Braziliaan Marcão moet de opvolger worden van zijn landgenoot Paulo Henrique, maar kan alleszins nog niet dezelfde mooie statistieken voorleggen.

3. Topschutter Paulo Henrique wil zijn status verzilveren met een lucratieve overgang. Er bestaat een principe-akkoord met Trabzonspor. Oleksandr Iakovenko keert (wegens te duur) in principe terug naar eigenaar Anderlecht. De doelmannen Yves en Yannick De Winter sturen aan op een vertrek. Daniel Chavez en Elrio Van Heerden kregen een onvoldoende. De Bosnische centrale verdediger Adnan Mravac is einde contract en wil weg, Jaime Ruiz wil zijn schutterskwaliteiten graag tonen bij YR KV Mechelen. Ook de Braziliaanse aanvaller Liliu Ellinton mag vertrekken. Omar Benassar koos voor Dessel Sport.

SV Zulte Waregem

1. Na de aanwerving van het nieuwe trainersduo Darije Kalezic Peter Boeve wil men met een propere lei herbeginnen. Er wordt vooral gezocht naar spelers met leiderskwaliteiten en karaktersterkte. Het liefst grijpt men terug naar Belgen met veel ambitie.

2. Brian Hamalainen is een talentvolle Deense linkerverdediger van Lyngby. Giuseppe Rossini wordt in staat geacht de targetman te zijn die al wordt gezocht sinds het vertrek van Salou Ibrahim. De IJslandse international Olafur Ingi Skulason, een controlerende middenvelder, moet voor balans zorgen.

3. Aanvoerder Ludwin Van Nieuwenhuyze stopt met profvoetbal en koos voor derdeklasser KSV Oudenaarde. Ernest Nfor en David Vandenbroeck vertrekken naar KV Kortrijk. Met Anderlecht wordt onderhandeld over een langere huur van René Sterckx. De gehuurde Moussa Traore keert terug naar Standard. Kevin Roelandts mag, ondanks een contract tot 2012, weg. Steffen Ernemann, verhuurd aan SV Roeselare, is einde contract. ZakariaGueye werd verhuurd aan Fréjus en heeft nog een overeenkomst voor een jaar.

SAMENGESTELD DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier