Lazio kan zijn fans niet overtuigen.

Voorzitter Claudio Lotito stelde zich vorige week in een openhartig interview met Sportitalia kwetsbaar op. “Ik ben wellicht de slechtste voorzitter ooit van Lazio, want ik slaagde er niet in om alle fans achter de club te krijgen.” Het moet zowat de eerste keer zijn sinds hij op 19 juli 2004 in de voorzittersstoel plaatsnam dat Lotito zo kritisch was voor zichzelf. Maar dat belet niet dat Lazio al heel blij zal zijn als tachtig procent van de 27.000 abonnees dit seizoen zijn abonnement vernieuwt. De beruchte tessera, een hardere versie van de fancard die enkele jaren geleden ook in België werd geprobeerd, gooit immers roet in het eten: de ultra’s – die vaak problemen hadden met het gerecht – willen immers niet dat hun namen via de fancard op speciale fiches terechtkomen.

De fans vinden het ook allesbehalve fijn om dagelijks te moeten lezen dat spelers liever bij Genoa of Cagliari tekenen dan bij hun club. Voorts nemen ze alle beloftes van Lotito na de magere sportieve prestaties van de laatste drie jaar en de teleurstellende twaalfde plaats vorig seizoen met een grote korrel zout. Dat Lotito in het gerechtelijke geschil rond de naar Inter vertrokken GoranPandev aan het kortste eind trok – hij moest in hoger beroep 5000 euro betalen – vinden ze eveneens een bewijs van onbekwaamheid.

De transfermarkt biedt voorlopig geen soelaas. Lazio kreeg wel 20 miljoen euro van Man. City voor Aleksandar Kolarov, maar Lotito wilde slechts 2 miljoen uittrekken om hem te vervangen door Javier Garrido, die in twee seizoenen bij Man. City jaarlijks slechts een tiental wedstrijden speelde. Bijgelovigen zullen trouwens opmerken dat Spanjaarden en Lazio niet samengaan: de in 2004 van Barcelona overgenomen verdediger Oscar López kon nooit doorbreken. En Ivánde la Peña en Gaizka Mendieta – die twee opeenvolgende keren verkozen werd tot beste middenvelder van de CL – waren de grootste flops onder het bewind van voorzitter SergioCragnotti.

Als klap op de vuurpijl gaf CristianLedesma (28) aan dat hij het jaarloon van 1,5 miljoen euro te minnetjes vindt. Hij wil graag 2 miljoen euro. Gezien zijn sterke prestaties lijdt het geen twijfel dat de Argentijn snel een nieuwe club zal vinden, die hem dus gratis kan wegplukken. De aangekondigde komst van de Braziliaanse middenvelder Hernanes (25) van São Paulo zal niet meteen alle problemen oplossen, want Brazilianen hebben meestal een flinke aanpassingsperiode nodig.

Fiorentinaspits Stevan Jovetic (20) scheurde op training een kruisband in zijn rechterknie. De Montenegrijn zal naar verwachting zes tot zeven maanden langs de kant moeten blijven.

Wesley Sneijder, de Nederlandse middenvelder van Inter, is volgens de bookmakers de voornaamste kandidaat voor de komende Gouden Bal. Hij staat 1 tegen 2,05 genoteerd. Zijn voornaamste concurrent is Andrés Iniesta (2,75). Andere mogelijke kandidaten zoals Xavi (1/7,50), Diego Forlán (1/8) en Arjen Robben (1/9) volgen op grote afstand.

Mario Balotelli, de spits van Inter, kon niet mee met zijn club van Philadelphia naar Toronto in Canada, omdat hij zijn paspoort in de bagage had gestopt die naar Dallas werd gevlogen waar Inter zijn volgende vriendschappelijke partij zou spelen. Dat was natuurlijk koren op de molen van iedereen – inclusief enkele teamgenoten – om te zeggen dat hij vooral met een transfer naar Manchester City in zijn hoofd zit.

AC Milan ontving 1 miljoen euro voor een promotietrip in de Verenigde Staten. Op het programma staan vier dagen training in Detroit en een oefenmatch tegen Panathinaikos. De Braziliaan Ronaldinho maakte de reis niet mee, omdat hij een verrekking in de rechterbil wil laten verzorgen in Italië.

AS Roma staat te koop. Volgens het economische dagblad Il Sole 24 ore zijn buitenlandse kandidaten nadrukkelijker in beeld dan de Italiaanse kanshebbers, zoals de bank Unicredit, die een optie heeft, en Italpetroli. Tussen de gegadigden bevinden zich Russische magnaten, Arabische sjeiks, Chinese investeerders (die ook interesse tonen in Liverpool) en de Egyptische telecommunicatiemagnaat Naguib Sawiris, aandeelhouder van Wind, de clubsponsor.

Cristiano Lucarelli (34), de spits van Livorno, stond de hele week in het centrum van de belangstelling nadat een hacker erin slaagde op de homepage van de offi-ciële site van Napoli zijn transfer te melden. Bovendien slaagde de hacker er ook in Lucarelli op de juiste plaats – tussen Ezequiel Lavezzi en Christian Maggio – op de officiële spelerslijst te plaatsen en een link te plaatsen naar zijn biografie.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier