Dit seizoen geven vijf media-watchers beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM), Marc Delire (RTBf-tv) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week geeft Peter Vandenbempt de aftrap.

Club Brugge maakte een solide indruk in de voorbereiding. Wat blijft daarvan over na Beveren ?

Peter Vandenbempt : “De honger die de ploeg leek te kenmerken en die je vorig seizoen ook bij Anderlecht aantrof, was er niet. Club speelde niet gretig, gaf té veel ruimte weg, was slordig in de combinatie. De trainer maakte ook een paar ongelukkige keuzes. Bijvoorbeeld door Kevin Roelandts rechtsachter te maken, terwijl je ziet dat die jongen meer aanvallende kwaliteiten heeft. Dat de op een na grootste ploeg zelfs nauwelijks kopduels won tegen de kleinste eersteklasser, zegt veel. Hoewel Beveren het fysiek in de tweede helft erg moeilijk kreeg – Romaric zat er al na een half uur door – deed Club daar niets mee. Een ronduit teleurstellende prestatie was het. Achterin zat het niet lekker, veel hangt toch af van de beschikbaarheid van Marek Spilar. David Rozehnal kan mij nog altijd niet overtuigen, Ivan Gvozdenovic vind ik geen echte verdediger. Gelukkig was Philippe Clement goed. Bosko Balaban deed wat hij moest doen. Dat was niet het geval voor Bengt Saeternes, van wie de trainer zich luid-op afvraagt of hij dan de enige is die diens kwaliteiten opmerkt. Na zaterdag blijft het antwoord : ja.

“Als je maar dit kan brengen tegen de ploeg die de meest lamentabele voorbereiding ooit op een seizoen doormaakte, is dat een halve afgang. Vooral het veldspel van Beveren was zoveel beter. Zo’n Marco Né stak er gewoon bovenuit, dat is de volgende die vertrekt. Ik kan best begrijpen dat Arsenal daar gecharmeerd door was.”

Nog verrassender was de nederlaag van Anderlecht bij Moeskroen.

“Paars-wit presenteerde zich op Moeskroen als een vedetteploeg, de kampioen die dat varkentje wel even ging wassen, maar vanaf de eerste minuut vonden ze geen antwoord op de pressing die Moeskroen op de verdediging zette. Achterin zat het grootste probleem bij Anderlecht. Lamine Traore werd ook niet gecoacht door Vincent Kompany, die de handen vol had met zijn eigen prestatie. Kompany heeft ondanks zijn talent nog coaching nodig, zoals Hannu Tihinen dat doorgaans goed doet. Eigenlijk miste Anderlecht op Moeskroen de leiding van Glen De Boeck. Michal Zewlakow vind ik te weinig voor Anderlecht. Wat ben je met ervaring als je jonge spelers rondom je niet kan steunen ? Ook op het middenveld was Anderlecht op geen enkel moment baas. Een paar van de knopen die Hugo Broos moest doorhakken, bleken ongelukkige keuzes. Junior speelde op rechts met de daver op het lijf, Christian Wilhelmsson verliest op links veertig procent van zijn mogelijkheden omdat hij voorspelbaar naar binnen komt en Pär Zetterberg was bijna aandoenlijk slecht.

“Voorin verraadt de lichaamstaal van Aruna dat hij er met zijn hoofd niet meer bij is. Geen enkele keer zag ik hem combineren met Mbo Mpenza. Nenad Jestrovic die goed inviel, was de enige die nog probeerde te combineren. Maar dat neemt de verdienste niet weg van Moeskroen, dat nog talent heeft. Ik snap niet dat Anderlecht vorig jaar een jong, Belgisch talent als Christophe Grégoire – zaterdag de beste man op het veld – kon kopen voor 500.000 euro en dat niet deed.”

In doel bij Anderlecht startte Daniel Zitka.

“Snap ik niet, ook al speelde hij vorig jaar sterk. Tristan Peersman is gewoon de betere doelman, heeft natuurlijke klasse. Alleen zijn ontgoochelde reactie vond ik onverstandig. Peersman voelt natuurlijk dat dit een scharniermoment is in zijn carrière, het moment om nummer één te worden bij Anderlecht én de nationale ploeg. Aimé Anthuenis zal hem nu nog wel het vertrouwen geven tegen Noorwegen, maar als hij in Anderlecht op de bank blijft, blijft dat niet duren.”

Wat verwacht je van Standard en Genk ?

“Het zijn twee ploegen die nog niet compleet staan. Standard heeft het vertrek van Emile Mpenza nog niet opgevangen. Ik snap ook niet dat ze meteen de aanvoerdersband geven aan Eric Deflandre, die nieuw uit Frankrijk komt, zonder de aanvoerder die vorig jaar zonder morren vooropging in de strijd zelfs maar op de hoogte te brengen. Heeft Deflandre ooit al ergens blijk gegeven van leiderskwaliteiten ?”

“Wat me bij Genk opviel, was de gretigheid. Zeker is dat René Vandereycken daar wel iets zal neerzetten. Overal waar hij werkte, zijn de spelers achteraf zeer over hem te spreken. Hij is sluw genoeg om precies in te schatten wat die groep aankan. Genk zal in de buurt blijven van Club en Anderlecht, op voorwaarde dat ze nog een centrale verdediger vinden.”

Gent is zijn nieuwe spits kwijt. Sluipt doping ook het voetbal in ?

“Het is naïef te stellen dat alleen voetbal dopingvrij zou zijn. Ze moeten in het voetbal ook maar eens flink meer gaan controleren. Georges Leekens zal wel een nieuwe spits krijgen. Zijn aanhoudend gezeur om nieuwe spelers heeft hij alvast meegenomen van Moeskroen naar Gent. Onvoorstelbaar toch dat hij ook iemand als Ivan De Witte, die toch zweert bij een financieel gezond beleid, al heeft kunnen overtuigen om nieuwe spelers te halen. Zijn overredingskracht is toch héél sterk. Dat Ali Lukunku niet naar Standard terugkeerde omdat hij daar te weinig zou verdienen en wel naar Gent ging dat toch flink bezuinigt, is toch opmerkelijk.”

Naar de prestatie van welke spelers of clubs kijk je speciaal uit ?

Kevin Vandenbergh staat voor het seizoen van de waarheid. Ik ben ook benieuwd hoe Jacky Mathijssen het bij Charleroi doet. Bij Sint-Truiden zette hij in moeilijke omstandigheden toch iets neer, bij Charleroi stak hij toch zijn nek uit door daar op drie speeldagen voor het einde aan de slag te gaan terwijl een gerenommeerde bondscoach maakte dat hij er zo snel hij kon wegraakte. Ook hoe Lokeren het doet, benieuwt me. Daar zit toch veel kwaliteit, met Davy De Beule, jong en Belgisch, en Franky Van der Elst, die ik in tegenstelling tot veel anderen toch een goeie trainer blijf vinden.

Er zijn zeventig nieuwe buitenlanders.

“Het leuke is dat er daar wel een paar tussen zitten die aangenaam verrassen, al zijn we weer kwaliteit kwijt. Dat zelfs een middelmatige voetballer én clubspeler als Steve Dugardein niet te houden is voor een Belgische club, vind ik veelzeggend. En dat onze toppers als Luigi Pieroni en Grégory Dufer in het buitenland op de bank zitten, zegt ook veel.”

Welke ploegen krijgen het moeilijk om de degradatie af te wenden ?

“Een stuk of tien gaan spelen om niet te zakken. Veel zal afhangen of ze een scorende spits vinden. Het verschil tussen wie zevende wordt of zeventiende, wordt dit seizoen net als vorig jaar gemaakt door één man die goed is voor minstens tien goals. Precies door het ontbreken van goeie aanvallers verwacht ik een eerste seizoenshelft met veel gesloten wedstrijden. Het behoud verzekeren en de licentie halen is de hoofdbekommernis van het merendeel van de eersteklassers. De uitspraak van Liersevoorzitter Gaston Vets dat Lierse het moeilijk kreeg omdat het twee jaar geleden meer punten haalde dan begroot was, is veelzeggend. De ambitie van veel ploegen is net genoeg punten te halen om niet te zakken maar ook niet meer, want dat kost te veel. Is dat profvoetbal in België anno 2004 ? Blijkbaar wel.”

door Geert Foutré

‘Kevin Vandenbergh staat voor het seizoen van de waarheid.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content