Wichniarek is de man van het seizoensbegin.

Niet een van de duurbetaalde sterspelers uit de Bundesliga, zoals Luca Toni van Bayern München of Claudio Pizarro van Werder Bremen, maakten net voor de onderbreking van de Bundesliga indruk tijdens de eerste drie competitieduels. Die eer was weggelegd voor de Poolse spits Artur Wichniarek (31) van Arminia Bielefeld, die vier doelpunten maakte, hetgeen zijn ploeg echter slechts twee schamele puntjes opleverde. Maar het vroege opportunisme leidde er wel toe dat Wichniarek werd uitgeroepen tot de eerste Speler van de Maand (augustus) dit seizoen.

Een opvallend gegeven, want na Patrick Owomoyela (in 2005) is de routinier nog maar de tweede voetballer in de clubgeschiedenis van Arminia Bielefeld – de oud-club van ex-international Jacky Peeters – die daarin slaagt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat coach Michael Frontzeck vol lovende woorden spreekt over zijn aanvaller. “Hij is een fantastische speler”, verklaarde hij in Kicker. “Artur scoort makkelijk, maar wacht niet op zijn kansen. Hij denkt altijd collectief. Terecht wordt hij door onze fans weer bejubeld als König Artur.”

Voor die bijnaam moeten we even terugkeren naar het verleden. Wichniarek ontwikkelde zich tussen 2000 en 2002 tot publiekslieveling, door zich in de tweede Bundesliga tweemaal te kronen tot topschutter van de reeks, met respectievelijk achttien en twintig treffers.

Wichniarek, die nog onder contract ligt tot het einde van het seizoen, speelde tot nog toe ook al zeventien interlands voor de nationale ploeg, en scoorde daarbij vier keer. Op 16 januari vierde hij, na een afwezigheid van vier jaar, zijn terugkeer in het duel tegen Tsjechië. Maar sindsdien bleven de uitnodigingen uit, waardoor Wichniarek bijvoorbeeld ook het lucratieve EK in Zwitserland en Oostenrijk miste. Iets wat veel onbegrip opwekt bij Frontzeck. “Zoals Artur nu speelt, hoort hij gewoon thuis in de Poolse nationale ploeg. Dat team moet over bijzonder goede en vlotscorende aanvallers beschikken, als ze hem niet nodig denken te hebben”, klonk het cynisch.

De spits zelf, die sinds de competitiestart ingetogen juicht bij een goal als aandenken voor zijn overleden moeder, begreep de boodschap. Hij kondigde vorige week aan dat hij zich niet langer beschikbaar stelt voor de Poolse nationale ploeg, zolang de Nederlander Leo Beenhakker bondscoach is.

Miroslav Klose eiste de hoofdrol op tijdens een spektakelstuk in Helsinki. De Duitse nationale ploeg en de spits, die na 236 minuten zonder interlandgoal zijn opportunisme terugvond, knokten zich driemaal terug van een achterstand en pakten zo een punt.

De toekomst van Ümit Özat (31) blijft ongewis. De Turkse aanvoerder van FC Keulen, die door een virus een ontsteking aan de hartspier opliep en tegen Karlsruhe op 29 augustus in mekaar stortte op het veld, moet zeker nog zes weken rusten alvorens hij opnieuw wordt onderzocht.

Oud-international Karl-Heinz Förster (50), in het verleden de voorstopper van de Duitse natie en tegenwoordig spelersmakelaar van onder andere Kevin Kuranyi, blijft de gevolgen dragen van zijn actieve loopbaan. Hij onderging immers voor de tiende (!) keer een operatie, ditmaal aan de voet. In het verleden gingen ook zijn enkels, meniscus en knie al onder het mes.

Doelman René Adler vierde na een schouderletsel afgelopen weekend zijn terugkeer in het competitieduel tussen Leverkusen en Hamburger SV.

Het competitieduel tussen Eintracht Frankfurt en Karlsruhe werd uitgesteld naar een nieuwe datum. Het veld was beschadigd door een concert van popster Madonna.

De winterstop in de Bundesliga wordt ingekort. Dat maakte de Duitse voetballiga vorige week vrijdag bekend. Ook het opzet van de DFB-Pokal zal veranderen.

Franck Ribéry (Bayern München) hervatte de groepstrainingen. De 25-jarige Franse international scheurde op het EK de enkelbanden tegen Italië, werd geopereerd maar lijkt – met zijn acties en overzicht – de ontbrekende schakel in de tactiek van Jürgen Klinsmann.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier