Bayern München herleeft dankzij Franck Ribéry.

Een niet te onderschatten rol speelt de Franse international Franck Ribéry in de wederopstanding van de laatste weken bij de Duitse dubbelwinnaar Bayern München. Na de keizer van Beieren, een titel die is weggelegd voor Franz Beckenbauer, werd de aanvallende middenvelder vorige week in de sensatiepers zelfs al uitgeroepen tot koning van Beieren. Als waardering voor een buitenlander kan dat tellen.

Door een enkeloperatie miste Ribéry de eerste vijf competitieduels van Bayern München, dat een krasselende start kende onder de nieuwe hoofdtrainer Jürgen Klinsmann. Maar bij de heel belangrijke 1-2-zege in de topper tegen Schalke 04 maakte de Fransman zijn vierde opeenvolgende doelpunt, wat voor een bevrijdend gevoel zorgde. Temeer omdat ook Luca Toni opnieuw profiteert van de aanwezigheid van Ribéry, die optreedt als perfecte foerier.

Een leuk detail is dat de Speler van het Jaar 2008 voor de derde keer de (uiteindelijk) verlossende 2-1-voorsprong realiseerde, maar ook telkens duidelijk zijn stempel drukte op het spel van Bayern München. Ook bij de ChampionsLeagueduels tegen Fiorentina toonde Ribéry zijn toegevoegde waarde met assists voor Bastian Schweinsteiger en Tim Borowski.

Klinsmann is vol lof over de speler met rugnummer 7. “Franck zorgt voor de portie extra klasse”, verklaarde de oud-international in Kicker. “Hij is ongelofelijk creatief, lost de een-tegen-eenduels met zijn snelheid en voetballende kwaliteiten op alsof het niks is, een echte klasbak”, vult Borussia Mönchengladbach-trainer Hans Meyer aan. “Ik voel me alsmaar beter worden,” weet Ribéry zelf, “in de benen, in het hoofd en op mijn positie. Voetbal is eenvoudig: plezier maken en winnen.”

Ondertussen blijkt uit cijfermateriaal hoe groot de invloed van Ribéry is bij Bayern. Met de spelmaker in de ploeg scoort de ploeg elke 39 minuten, terwijl er per duel gemiddeld zeven kansen bij mekaar worden gespeeld. In de meeste gevallen zorgt zijn aanwezigheid ook voor puntengewin, gemiddeld 2,28. Zonder Ribéry kom je uit op 1,6. “Ribéry is onvervangbaar”, beweert Lothar Matthäus. “Hij is de motor en het brein van Bayern.”

1899 Hoffenheim smeedt het ijzer terwijl het heet is. De seizoensrevelatie verzekerde zich ook voor de komende vier seizoenen van de diensten van de Bosnische international Sead Salihovic. De 24-jarige middenvelder wordt beschouwd als het wonderbaarlijke voorbeeld van de groei die de club de laatste jaren doormaakte.

De Duitse bondscoach Joachim Löw haalde voor de oefeninterland tegen Engeland twee spelers van Hoffenheim bij de selectie. Verdediger Marvin Compper en middenvelder Tobias Weis (beiden 23) maken net als Wolfsburgverdediger Marcel Schaefer kans op een debuut. Torsten Frings verkoos niet opgeroepen te worden, Michael Ballack is pas hersteld van een blessure. Philipp Lahm, Clemens Fritz, Marcell Jansen en Christian Pander zijn niet fit.

Jürgen Klopp, de trainer van Borussia Dortmund, kreeg een geldboete van twaalfduizend euro omdat hij na de 2-1-nederlaag bij HSV iets te stevig verhaal probeerde te halen bij het arbitrale viertal. Robert Kovac (34) kreeg voor zijn opmerkingen aan het adres van scheidsrechter Jochen Drees drie speeldagen schorsing.

Lucio (30), die nog tot 2010 onder contract ligt bij Bayern München, liet uitschijnen dat hij mogelijk al komende zomer andere oorden opzoekt. Volgens Kicker moet Lukas Podolski (23) weg, heeft Mark van Bommel geen toekomst meer en wil talent Toni Kroos (18) elders meer speelminuten opdoen. Als nieuwkomers worden de namen van Anatoli Tymoschuk (29, Zenit, contract tot 2011, kostprijs 14 miljoen euro) en Andrei Arshavin (27) genoemd. De Amerikaanse international Landon Donovan (26), een spits van LA Galaxy, trainde vorige week mee.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier