Ooit kon zakenman Robert Maxwell het niet meer aanzien, hoe Reading aanmodderde. De sterke man van de Mirror-krantengroep redde Oxford United van het failliet en vatte het plan op om de club met Reading te laten fusioneren. Dat moest leiden tot een nieuwe ploeg, de Thames Valley Royals. Royals, omdat de ploeg in de buurt van Windsor Castle zou spelen. Die fusie ging evenwel niet door.

Een paar jaar later zette een andere krantenman, John Madejski, zijn schouders onder de ploeg. Madejski, verwekt tijdens de oorlog uit een relatie tussen een Britse moeder en een Poolse piloot, maakte zijn fortuin met de Auto Trader, een blad voor de verkoop van occasiewagens. In 1990 werd hij voorzitter van Reading, acht jaar later gaf hij zijn naam aan het nieuwe stadion. Dat kostte ongeveer 35 miljoen euro en werd grotendeels door hem betaald. Voor de kunstliefhebbers onder ons : Madejski houdt niet alleen van voetbal, hij is ook een groot financier van de Londense Royal Academy of Arts. Ook politiek bekent hij kleur, Madejski steunt openlijk de Conservatieve Partij. En, enige kitsch is de man zeker niet vreemd : in de gymzaal van zijn huis bewaart hij een Ferrari 328. Achter glas.

De man moet dus op geen pondje kijken. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat hij Reading in amper zestien jaar naar de top leidde. Het sportieve beleid is in handen van SteveCoppell, in de jaren zeventig een leuke winger bij Manchester United. Hij volgde in oktober 2003 Alan Pardew (nu manager van West Ham) op bij Reading, dat dit seizoen torenhoog boven de concurrentie uitstak. Maar dat wil niks zeggen, ook Sunderland was vorig seizoen ruim de betere in de Coca-Cola Football League One. Coppell drong al aan op versterking. Uit zijn tijd bij Crystal Palace, waarmee hij degradeerde, weet hij dat de kloof met de Premier League groot is. Madejski, niet verbazend, ziet het groots. Hij wil Wigan en West Ham, beiden in de subtop, achterna.

Manchester United laat Quinton Fortune vertrekken. De 28-jarige Zuid-Afrikaan voetbalt al zeven jaar op Old Trafford, maar wordt veel geplaagd door blessures. De Noorse teddybeer Ole-Gunnar Solskjaer, 33 en al drie jaar op de sukkel met allerhande blessures, mocht wel twee seizoenen bijtekenen.

Scott Parker (Newcastle) moet even stoppen. Parker, al een maand op de sukkel, heeft klierkoorts. Newcastle nam de Engelse international vorige zomer over van Chelsea, waar hij weinig aan spelen toekwam.

Glen Johnson (Chelsea) trok naar Duitsland om er zijn hernialetsel te behandelen. Hij hoopt tegen de start van volgend seizoen fit te zijn.

Liverpool geeft officieel toe dat het onderhandelt met kandidaat-investeerders. De Spaanse en Britse pers meent te weten dat één van de kandidaten de gewezen topman van de Spaanse telecomgigant Telefonica is.

Tugay Kerimoglu (35), de Turkse middenvelder van Blackburn Rovers, verlengde zijn contract met één jaar.

Middlesbrough-Charlton, de laatste kwartfinale van de FA Cup, zal op woensdag 12 april live te zien zijn op de BBC. De winnaar neemt het elf dagen later op tegen West Ham. Voor de Oostenrijkse verdediger Emanuel Pogatetz zit het seizoen erop. Hij brak tegen FC Basel zijn neus en kaak.

Wembley blijft voor kalenderproblemen zorgen. De FA verplaatst nu ook wedstrijden van september en oktober naar andere stadions. Wembley moest normaal vorige vrijdag worden opgeleverd, maar het nieuwe stadion is niet klaar en zal dat ook dit najaar niet zijn.

PTK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier