Real Madrid moet zijn CL-droom een jaar uitstellen.

Twee maanden geleden beloofde het bestuur van Real Madrid de spelers een flinke premie als ze de treble konden winnen: de Spaanse beker, de titel én de Champions League. Vandaag is enkel de titel nog een doelstelling. Nadat Mallorca te sterk was in de achtste finales van de Copa del Rey, mag de Koninklijke nu ook de CL-droom weer een jaar uitstellen. In de achtste finales trok AS Roma immers twee keer aan het langste eind. Het is nu al de vierde keer op rij dat Real die fase van het kampioenenbal niet overleeft. De coaches en de speelstijl van het team veranderen bijna elk jaar, maar de resultaten blijven hetzelfde.

Onder de sportieve leiding van de Duitse oud-international Bernd Schuster leek Real Madrid eindelijk weer een collectief. Maar bepaalde spelers bleken uiteindelijk toch weer belangrijker dan andere. Zonder de afwezigen Sergio Ramos, Wesley Sneijder, Arjen Robben en Ruud van Nistelrooy zakt de ploeg steeds weer ineen. In Spanje zorgt het geleverde spel voor discussies. De ene vindt dat ze aantrekkelijk voetbal brengen, de andere vindt het vooral efficiënt. Komt daar nog bij dat Real dit seizoen het geluk aan haar zijde heeft in de Primera División.

Een goede reeks van Barcelona zorgde terug voor spanning, maar toch staat de Koninklijke nog altijd aan de leiding. Real Madrid werd een ploeg van werkers in plaats van een team artiesten. Dat ontging ook voorzitter Ramón Calderón niet. “Wie vecht, kan verliezen. Maar wie niet vecht, heeft op voorhand verloren”, sprak hij veelzeggend.

Zijn er dan bij Real geen spelers meer die het verschil kunnen maken? In de ploegevaluatie door sportweekblad Don Balón krijgen Iker Casillas, Ramos, Robinho, Van Nistelrooy en Raúl de hoogste score. Een doelman, een verdediger en drie aanvallers. “Het probleem bij Madrid zit hem bij de motor, bij het middenveld”, aldus schrijver en ex-coach Jorge D’Alessandro. “Dat valt te verklaren doordat dit Real een ploeg in volle ontwikkeling is. Op het middenveld loopt nochtans een speler rond waar men weinig van hoort, maar die wel onmisbaar is: Guti. Zijn tactische intelligentie en de kwaliteit van zijn passes kunnen voor Real het verschil maken.”

Lionel Messi (20) blesseerde zich in de CL-wedstrijd tegen Celtic aan de hamstrings. Barcelona zal zeker zes weken niet over de rechterflankspeler kunnen beschikken. Het is niet de eerste keer dat de jonge Argentijn uitvalt: ook in december en januari was Messi al onbeschikbaar omwille van dezelfde blessure.

Raúl (30) scoorde voor Real Madrid tegen AS Roma zijn 63ste Europese doelpunt. Maar ondertussen bereikte hij in competitieverband als zevende speler de grens van de 200 doelpunten. Daarvoor volstond een treffer zaterdag tegen Espanyol.

Voormalig bondscoach Javier Clemente verving Lucas Alcaraz als coach van Murcia. De neo-eersteklasser kon al sinds 6 januari niet meer winnen, en ook scoren lukt al zes wedstrijden niet meer. Vorig seizoen was Clemente nog bondscoach van Servië. Hij had ook contacten met Iran, maar omdat de Iraanse bond hem wou verplichten om in het Midden-Oosten te komen wonen, koos hij voor Murcia. Clemente was eerder al in Spanje actief bij Athletic Bilbao, Espanyol, Real Sociedad en Betis.

Mémé Tchité (Racing Santander) verkreeg de Belgische nationaliteit. De spits is dus beschikbaar voor de oefeninterland tegen Marokko op 26 maart.

Real Zaragoza heeft alweer een nieuwe coach, nadat Javier Irureta na vier opeenvolgende nederlagen en amper zes speeldagen zelf opstapte. Hij wordt vervangen door Manolo Villanova (65), intussen al de vierde trainer van Zaragoza dit seizoen. Voor Irureta waagden ook Ander Garitano en Víctor Fernández al een vruchteloze poging om de club terug op de rails te krijgen.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier