Schalke 04 wil volgend seizoen met Bayern München strijden voor de titel.

De duurste aankoop van Schalke 04 is hij nog niet, zo berekende die Welt. De 23-jarige international Kevin Kuranyi, die voor vijf seizoenen wordt overgenomen van VfB Stuttgart, komt met een transferbedrag van 7 miljoen euro pas op de derde plaats, na Emile Mpenza (8,7 miljoen euro, in 2000 voor Standard) en Christian Poulsen (7,5 miljoen euro, in 2002 aan FC Kopenhagen). Marc Wilmots, die in 2001 voor 3,5 miljoen terugkeerde van Bordeaux, bezet nog altijd de tiende plaats op de transferrangschikking van de Königsblauen.

“Kevin is Stürmer Nummer eins in Duitsland”, zo verantwoordde teammanager Andreas Müller zijn keuze. “Zoals hij voetbalt, past hij voor honderd procent bij onze club. Kevin is iemand die zich op het veld negentig minuten lang uitleeft en voor de ploeg speelt. Deze streek houdt van werkers.”

Anderhalf jaar geleden probeerde Müller de Braziliaanse Duitser, die bij VfB Stuttgart in 99 competitieduels veertig keer scoorde, al los te weken bij die Schwaben. “Toen werden we nog afgewezen. Maar we bleven daarna contact houden. Die aanpak loonde.”

Kuranyi is de derde aanwinst van Schalke 04, dat eerder ook al trans- fervrij Fabian Ernst (26, Werder Bremen) en Zlatan Bajramovic (25, SC Freiburg) contracteerde. Daarmee is de koopwoede echter nog niet ten einde, want sportief manager Rudi Assauer is op zoek naar een rechtsvoetige centrale verdediger en een rechtsachter. Daartegenover staat ondertussen het vertrek van neo-international Mike Hanke (21), die voor 4,5 miljoen euro verhuisde naar VfL Wolfsburg. De bedoelingen van Schalke 04 voor volgend seizoen zijn duidelijk : doordringen tot de Champions League en met het ongenaakbaar geachte Bayern München meestrijden voor de titel.

Kuranyi toonde zich enorm verheugd. “Vijf jaar is voldoende om alle doelen te bereiken. Ik wil immers met Schalke titels winnen. Ik ben trots dat ik naar Gelsenkirchen kan gaan.” Hij denkt ook dat zijn vorige club blij is met zijn transfer. “Niemand kan boos op me zijn. Stuttgart krijgt meer geld dan het mij in al die jaren als speler aan salaris betaalde. Het is de grootste transfer uit de clubgeschiedenis.”

De grote vraag is nu of Kuranyi in de aanval straks wordt gekoppeld aan Ailton (31). De Braziliaan, die op weg leek naar een avontuur in Qatar, maakte vorige week bekend dat hij zich op 30 juni zal aanbieden voor de eerste training. Zijn bijzonder lucratieve contract loopt immers nog tot 2006. (FV)De Italiaan Giovanni Trapattoni (66) tekende voor twee seizoenen bij VfB Stuttgart. Tomasz Waldoch blijft tot 2006 bij Schalke 04. Volkan Ünlü trekt voor drie seizoenen naar Besiktas. FC Keulen vond met de verzekeringsmaatschappij Gerling een nieuwe hoofdsponsor. Tot 2007 betaalt het concern jaarlijks 2,7 miljoen euro. Bij handhaving in de Bundesliga komt daar een bonus van 500.000 euro bij. Belofteninternational Björn Schlicke (23) werd weggehaald bij Hamburg. FC Nürnberg huurt de Spaanse verdediger Horacio Javier Pinola (23) van Atlético Madrid. Alexander Zickler (31) verlaat Bayern München voor SV Salzburg. Ook Vratislav Lokvenc (31, VfL Bochum) tekende er voor drie seizoenen. Borussia Mönchengladbach maakte bekend dat het met een recordbudget van 50,5 miljoen euro zal werken. Het gemiddelde aantal toeschouwers steeg vorig seizoen van 32.000 naar 49.000, terwijl het aantal abonnees van 19.500 toenam naar 27.000. (FV)

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier