Gimnastic Tarragona, het nieuwe team van Javier Portillo, wil geen liftploeg worden.

Tarragona, dat ten tijde van het Romeinse keizerrijk de naam Tarraco kreeg, beleeft opnieuw schitterende tijden. Dat Nastic, de afkorting van Gimnastic, na 56 jaar weer in de Spaanse hoogste klasse speelt, is daar niet vreemd aan. De naam van de club verwijst naar het feit dat turnen de enige sport was die men er ten tijde van de oprichting in 1886 kon beoefenen. Het huidige succes van de club is te danken aan een project dat van start ging vóór het seizoen 2002-2003, toen de ploeg zakte naar de afdeling Segunda B, te vergelijken met onze derde klasse. Toen het team in juni 2004 opnieuw promoveerde naar de tweede klasse riep voorzitter Josep Andreu de feestende fans van op het balkon van het stadhuis toe dat het team drie jaar later in de Liga zou spelen en dat is ook gelukt.

LuisCesar Sampedro, de coach die de promotie bewerkstelligde, is een handige communicator, die er ook in slaagt het maximum uit zijn spelers te halen. Zijn tactiek is gebaseerd op een constante pressing en op een grote defensieve agressiviteit van het hele team dat als een blok moet kantelen.

De man die naast het veld de club in goede banen leidt, is sportief directeur JoséSicart. Met zijn gezonde koopmansgeest slaagt hij erin spelers goedkoop of zelfs helemaal gratis aan te trekken. Hij weet die spelers ook altijd aan te praten dat ze volledig moeten meegaan in het project van de ploeg.

Sicart onderstreept ondertussen dat men het nodige geduld aan de dag moet leggen vooraleer een speler aan te trekken. Hij demonstreerde dat bij de transfer van JavierPortillo, de vroegere spits van Real Madrid, die vorig seizoen werd verhuurd aan Club Brugge. Maar ook handig zijn kan van pas komen. Zo legde Gimnastic aan de Argentijn AnibalMatellan, die bij Lazio Roma had getekend, een nieuw contract voor op de dag dat het Italiaanse gerecht Lazio naar de Serie B verbande. De Argentijn koos dadelijk eieren voor zijn geld en zag dan dat Lazio twee dagen later opnieuw het recht kreeg om in de Serie A te spelen. Ook spelers huren is een van de troeven van Sicart : linksback ManuRuz is eigenlijk van Valencia, de Paraguayaanse internationale centrale verdediger JulioCesarCaceres wordt gehuurd van Nantes en de Congolese aanvaller met het Portugese paspoort ArizaMakukula van FC Sevilla. Alleen voor de Braziliaanse linkerflankspeler GilbertoRibeiro betaalde de ploeg 800.000 euro aan Cruzeiro.

Cicinho, de Braziliaanse rechtsachter van Real Madrid, liep vorige zaterdag in het duel tegen Betis een zware blessure op. Volgens de eerste diagnose zouden de voorste kruisbanden van zijn rechterknie gescheurd zijn. De club heeft al de toestemming gekregen om een bijkomende transfer te realiseren om deze blessure op te vangen.

Fernando Torres verlengde zijn contract bij Atletico Madrid tot in juni 2009.

German Lux, de doelman van River Plate, die in 2004 Olympisch kampioen werd met Argentinië, tekende een contract bij Mallorca. In januari komt hij naar de Balearen.

Fernando Lamikiz, de voorzitter van Athletic Bilbao, zal zijn ontslag indienen. In afwachting van nieuwe voorzittersverkiezingen wordt hij voorlopig opgevolgd door een vrouw, met name Ana Urkijo.

Javier Clemente, momenteel bondscoach van Servië, heeft verklaard dat hij als adviseur wil optreden voor zijn vroegere club, Athletic Bilbao. In Belgrado kon zijn huidige werkgever daar absoluut niet mee lachen.

FC Barcelona blijft winnaar van de Spaanse supercup die het in augustus op het veld veroverde tegen de buren van Espanyol. Die club had klacht ingediend omdat Puyol en Xavi op 16 augustus gewoon bij Barcelona in de ploeg stonden, terwijl ze voor een vriendschappelijke interland tegen IJsland op 15 augustus forfait hadden gegeven omwille van een blessure. De klacht van Espanyol werd echter verworpen.

La Coruña vervroegde zijn wedstrijd van 1 oktober tegen Real Sociedad van 20 uur tot 18 uur om zijn Joodse doelman Aouate de kans te geven om deel te nemen aan het feest van de Yom Kipoer.

DDV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier