Ajax mist alweer de lucratieve Champions League.

Vorig seizoen ging het fout tegen het Deense FC Kopenhagen, vorige week bleek het nietige Slavia Praag te sterk voor Ajax. Met zijn opmerking dat de fiere Amsterdammers na hun verbanning naar de UEFA Cup een reis riskeerden naar het land van Borat verwees routinier Jaap Stam naar de afkalvende status van zijn roemruchte club. In plaats van een uitstap naar San Siro of de groots-heid van Nou Camp moet het team van Henk ten Cate straks voorbij het Dinamo Zagreb van Bosko Balaban proberen geraken.

Het oproer kraait. Sommige supporters eisen het vertrek van de coach én de clubleiding. Een opportunistisch signaal, maar wél typerend voor de in alle geledingen groeiende onvrede. Mocht Ten Cate zijn tweede en laatste contractjaar niet uitdoen, dan is hij na Morten Olsen, Jan Wouters, Co Adriaanse, Ronald Koeman en Danny Blind de zesde opeenvolgende sportief verantwoordelijke die voortijdig vertrekt. Dat is niet langer toeval, want Ajax lijkt almaar meer een schip met gaten in de boeg. De clubleiding waant zich nog lid van de Europese elite en schrijft beleidsplannen (top-16 van Europa) met ambities die niet langer stroken met de werkelijkheid.

De mentale en fysieke kracht op het veld, de afgeroomde kwaliteit, de ondermaatse scouting plus het gebrek aan zelfkritiek en ambitie spelen Ajax duidelijk parten. Het team vervreemdt van zichzelf : gedaan met het elegante, fijnzinnige combinatievoetbal dat Ajax groot maakte. Buitenspelers geraken geen man meer voorbij of geven slechte voorzetten, het middenveld is gespeend van creativiteit, de achterhoede onzeker en de mentale weerbaarheid gering.

Icoon Edgar Davids brak een maand geleden zijn scheenbeen, omdat hij zijn beschermers niet droeg tijdens een oefenwedstrijd. Een dergelijk staaltje van onprofessionalisme kan er nog wel bij. Door de late verkoop van Wesley Sneijder naar Real Madrid werd de laatste weken steeds duidelijker dat Ajax een roerganger mist. Het is simpel : Ajax mist pure kwaliteit. De opleiding bewees afgelopen zomer zijn waarde, want ook Ryan Babel werd verkocht aan Liverpool. De aanwerving van echte nieuwkomers blijft echter een reuzeprobleem : Jurgen Colin, Laurent Delorge, Dennis Rommedahl, Kennedy Bakircioglu en Ismael Urzaiz zijn kennissen van Ten Cate, maar subtoppers en zorgen niet voor een sportieve meerwaarde.

PSV wil graag aanvoerder Timmy Simons (30) behouden tot 2011. Voor 6,9 miljoen euro werd Danny Koevermans (28) weggehaald bij AZ. De spits kreeg een vierjarig contract en is de opvolger van Arouna Koné (ex-Lierse).

Sander Keller (26), een verdediger, blijft tot 2010 bij FC Utrecht.

Heracles huurt de Kroatische jeugdinternational Srdjan Lakic (23), een spits, van Hertha BSC.

Na drie jaar keert Csaba Fehér (31), overbodig bij PSV, terug bij NAC. Rogier Molhoek wordt gehuurd van AZ.

FC Groningen presenteerde met de Sloveense aanvaller Tim Matavz (18) een toptalent. Hij tekende voor vijf jaar.

Feyenoord haalde de 75-voudige Zuid-Koreaanse international Chun-Soo Lee (26) weg bij Ulsan. De spits kostte twee miljoen euro en kreeg een verbintenis voor vier seizoenen. Sebastián Pardo (25) wordt verhuurd aan Excelsior.

Anouar Hadouir (24) verruilde Willem II voor vier jaar Roda JC. Mounir El Hamdaoui (23) verhuist naar AZ, dat een transfersom betaalde voor de talentvolle spits. Op die manier kon Cristiano (26), die was gehuurd van FC Basel, definitief worden overgenomen. Darl Douglas (27) werd losgeweekt bij Marítimo Funchal.

Purrel Fränkel (29), die bij Vitesse op een zijspoor was beland, wordt verhuurd aan De Graafschap.

NEC won de concurrentiestrijd om de aanwerving van spits Tim Janssen (RKC). Hij tekende voor drie seizoenen. Ook de Hongaarse middenvelder Krisztian Vadocz (22) bereikte overeenstemming over een eenjarig contract.

Sparta biedt Olaf Lindenbergh (32) een kans om zich te revancheren op Ajax, waar de rol van de middenvelder was uitgespeeld.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier