Ik durf straks mijn geld in te zetten op een wereldtitel van de Duitse nationale ploeg. Dat klinkt misschien verrassend, omdat het team de laatste maanden niet echt kon overtuigen met prestaties. Maar ik ben nu eenmaal een optimist, die gelooft dat de Mannschaft met het thuisvoordeel en de fanatieke steun van de twaalfde man boven haar eigen mogelijkheden kan uitgroeien. Duitsland is sowieso een toernooiploeg, die voor het eerst sinds lang niet tot de echte favorieten wordt gerekend. Daarvoor kijk ik, en met mij vele voetbalkenners, eerder naar Brazilië en Argentinië. In theorie zijn die teams tactisch en technisch veel sterker. Maar fysiek ? Net dat aspect maakt van Duitsland een outsider. Niet gevaarlijk, maar je moet wel opletten. Niemand verwacht iets, niemand houdt rekening met hen, waardoor ze alleen maar kunnen verrassen en stunten. Bovendien worden ze ook wat gediend door de loting in de eerste ronde. We moeten eerlijk zijn : Polen, Costa Rica en Ecuador zijn niet de zwaarste tegenstanders. Het moet voor een mooie aanloop kunnen zorgen. In 1974 hadden we het ook moeilijk met de DDR, waar we in de eerste ronde tegen verloren. Een goede les, want uiteindelijk wonnen we de finale tegen Nederland met 2-1 en werden onze toenmalige buren in de tweede ronde uitgeschakeld. Als we kunnen winnen tegen Costa Rica, dan staan we al met een been in de achtste finale. Dat weten de spelers ook.

De druk op Jürgen Klinsmann is moordend. Volledig onterecht, als je het mij vraagt. Hij werd gevraagd om voor verandering te zorgen. Op twee jaar tijd heeft hij voor een complete gedaanteverwisseling gezorgd. Dat was ook de bedoeling, maar nu dreigt men hem erop af te rekenen. Iedereen werd door zijn wijzigingen opgeschrikt. Ik vind het heel moedig dat hij de kaart van de jeugd – hij rekent duidelijk op hun enthousiasme – trekt en het Duitse voetbal nieuwe impulsen wil geven met wetenschappelijk onderbouwde trainingsmethoden uit de Verenigde Staten. Twee jaar is eigenlijk veel te kort om te experimenteren. Na een goede Confederations Cup accepteerde de Duitse bevolking niet langer dat hij blijft zoeken naar de juiste veldbezetting met de beste spelers.

Alleen is Klinsmann een koppig manneke dat niet afwijkt van zijn lijn. Hij is gewoon ongelofelijk consequent. Dat vind ik fantastisch, want het betekent dat hij volledig overtuigd is van zijn keuzes. Zo durfde hij het aan om in doel voor Jens Lehmann te kiezen. Klasse ! En een terechte optie, want Oliver Kahn is over zijn hoogtepunt heen. Lehmann bewees afgelopen seizoen bij Arsenal dat hij beter is en over nog meer uitstraling beschikt. Zijn ervaring zal nodig zijn om de jonge verdediging te sturen. Ook Jens Nowotny wacht daar een belangrijke taak. Dat hij aanwezig is op het WK, mag je een half mirakel noemen. Na vier operaties aan de kruisbanden slaagde Jens in zijn fitheidstest. Onvoorstelbaar. Dat getuigt van verbetenheid en wilskracht. Samen met Michael Ballack en Miroslav Klose, die de laatste maanden in grote vorm verkeert, beschikt Klinsmann straks over een sterke centrale as. Als die leiders dan de jonge gasten – die voor hun leven zullen lopen en die je niet moet motiveren – wat kunnen begeleiden, is er veel mogelijk.

Dat Klinsmann durft, bewees hij met de aanduiding van Mike Hanke, die de eerste twee duels is geschorst, en de uitverkiezing van David Odonkor, iemand van 19 jaar die niemand verwachtte. Dat betekent dat de technische staf alle tactische systemen vooraf doornam. Blijkbaar gaf daarbij de snelheid van een counterspeler als Odonkor, die ik in een of twee duels verwacht als joker, de doorslag. Hij zal meer van nut zijn dan Kevin Kuranyi, die wel efficiënt is maar de wissel van VfB Stuttgart naar Schalke 04 niet goed verteerde. Het was Klose of Kuranyi. Die redenering gaat ook op voor Fabian Ernst, die ook niet werd geselecteerd en ook zijn niveau van bij Werder Bremen niet toonde bij Schalke 04. Hij was gewoon de derde man, na Torsten Frings en Tim Borowski. Zo simpel is het voor Klinsmann. Van duidelijkheid gesproken.

Hans Peter Lehnhoff is teammanager van Bayer Leverkusen.

HANS-PETER LEHNHOFF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier