Christian Gourcuff houdt vast aan zijn principes.

Antoine Kombouaréen Christian Gourcuff, respectievelijk trainers van PSG en Lorient, werden omwille van hun verbale polemiek door de Nationale Raad voor Ethiek verplicht om een pedagogische cursus te volgen. Kombouaré legde zich bij die sanctie neer, maar de koppige Gourcuff niet. “Ik heb liever een wedstrijd schorsing. De waarden in het voetbal zijn te belangrijk om ermee te sollen.”

Het typeert Gourcuff. Hij blijft weliswaar altijd beleefd, maar laat zich door niemand de les lezen. “Ik zeg wat ik denk, zonder me in te houden of over de gevolgen na te denken.”

In de zaak- Makelele wil hij niet met de vinger worden gewezen. “Zo’n speler zegt dat intimidatie een onderdeel is van zijn spel. Als hij dan slechts een gele kaart krijgt voor een regelrechte aanslag, dan blijf ik het, met alle respect, mijn plicht vinden om te reageren. Dat ik dan voor de Raad voor Ethiek moest verschijnen, houdt eigenlijk geen steek.”

Gourcuff, vroeger aan de slag bij Rennes, levert momenteel fantastisch werk bij Lorient. Met een al bij al matige ploeg brengt hij elke week spektakel en verzorgd voetbal. “Het spel van Lorient is aangenaam om naar te kijken”, zegt een Parijse journalist. “Gourcuff maakt met al zijn ervaring gebruik van beproefde recepten.”

Volgens Jocelyn Gourvennec, een van zijn oud-spelers, is voor Gourcuff vooral de erkenning belangrijk die hij in het milieu krijgt. Hij zegt niet veel, maar weet zijn voetbalfilosofie toch goed uit te dragen. De meeste spelers zijn heel enthousiast over zijn werkmethodes. Hoewel Lorient in het tussenseizoen met Fabrice Abriel en Michaël Ciani (ex-Charleroi) zijn beste twee spelers verloor, duurde het slechts drie speeldagen vooraleer de Bretoenen hun soepele speelstijl terugvonden die het handelsmerk van Gourcuff werd. Naast een begenadigde trainer is hij natuurlijk ook de vader van Yoann, de middenvelder van Bordeaux die algemene erkenning geniet als het grootste talent in de Ligue1.

De Amerikaanse acteur/regisseur Clint Eastwood kwam de aftrap geven voor Ol. Lyon-FC Sochaux. Het bracht weinig geluk, want meervoudig kampioen Lyon leed zijn eerste competitienederlaag van het seizoen.

Charlie Davies, de Amerikaanse spits van FC Sochaux, raakte in Washington betrokken bij een verkeersongeval waarin ook een dodelijk slachtoffer viel. Davies zelf liep zware verwondingen op en onderging een operatie die vijf uur duurde. Hij verkeert niet langer in levensgevaar.

David Bellion, de weinig gebruikte spits van Bordeaux, verlengde zijn contract bij de regerende landskampioen tot 2014. Toch blijft men spreken over een mogelijk vertrek tijdens de komende wintertransferperiode.

Stéphane Sessegnon, de middenvelder van PSG, zegde op de officiële website van de club dat hij het moeilijk heeft om een uitlaatklep te vinden als het niet loopt zoals hij wil. “Als ik die niet vind, breng ik mezelf en het hele team eigenlijk schade toe.”

De Franse nationale ploeg van bondscoach Raymond Domenech won zijn laatste kwalificatiewedstrijd voor het WK in Zuid-Afrika tegen Oostenrijk met 3-1, dankzij goals van Karim Benzema, André-Pierre Gignacen Thierry Henry. Via de barrages moeten ze zich proberen te plaatsen voor de eindronde.

Thierry Henry, Karim Benzema, Yoann Gourcuffen Franck Ribéryzijn de vier Franse voetballers die werden genomineerd voor de Gouden Bal.

Grenoble heeft nog altijd nul punten. De achterstand op de voorlaatste bedraagt ondertussen al acht punten.

Hatem Ben Arfa kreeg bij Marseille een boete van 10.000 euro omdat hij afwezig bleef van een training.

Rode Duivel Roland Lamah tekende voor Le Mans het eerste doelpunt van het seizoen aan. De linkerflankspeler verkeert duidelijk in goede vorm.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier