Zondag, op 18 mei, moeten we met zijn allen stemmen. Wat is de politieke opinie van de heren voetballers ? Een elftal vragen aan een elftal voetbalmensen.

De vragen :

1. Op welke partij ga je op 18 mei stemmen ?

2. Op welke partij heb je vorig keer gestemd ?

3. Heeft de huidige coalitie het goed gedaan ?

4. Wie gaat volgens jou de verkiezingen winnen ?

5. Welk thema weegt het zwaarst door in jouw keuze ?

6. Wat vind je van de Antwerpse politieke situatie ?

7. Wie zijn jouw favoriete politici ?

8. Vind je dat het cordon sanitaire ook na de verkiezingen nog in stand moet gehouden worden?

9. Ben je lid van een politieke partij ?

10. Zou je Marc Wilmots graag een functie van minister of staatssecretaris zien opnemen ?

11. Wie uit het voetbal is geknipt voor de politiek ?

Dante Brogno (trainer Charleroi)

1. ” éa reste top secret. Zo wil de wet het en als Belg respecteer ik de wet.”

2. “Hetzelfde antwoord.”

3. “( Blijft op de vlakte) Tot compromissen komen, is altijd het beste. Daarom vind ik het jammer dat er vlak voor de verkiezingen twee ontslagen moesten volgen ( Isabelle Durant en Olivier Deleuze, nvdr).”

4. “Moeilijk om daarop een antwoord te geven. Ik zou zeggen, zoals in het voetbal : que le meilleur gagne ( grijnst).”

5. “Werkgelegenheid. Vooral voor de jongeren die pas van school komen, is dat onontbeerlijk, parce que l’avenir, c’est nos enfants.”

6. “Daar zeg ik liever niet te veel over. Elke stad heeft zijn eigen problemen.”

7. ” Jean-Claude Van Cauwenberghe, een man van zijn woord, en Jacques Van Gompel, de burgemeester van Charleroi.”

8. “Iedereen in België heeft het recht om een politieke partij op te richten en het recht om zijn overtuiging kenbaar te maken. En dat is positief. Alle Belgen moeten hun geluk kunnen vinden. Meer commentaar geef ik daar niet op.”

9. “Nee.”

10. “Ik vind dat je zijn keuze moet respecteren. Ik hoop dat hij net als in het voetbal een mooie carrière kan uitbouwen. Il devra découvrir et apprendre.”

11. “Om in de politiek te gaan, moet je intelligent zijn en er lopen in België verscheidene intelligente voetballers rond. Aan een specifieke naam denk ik niet. Ikzelf ? Misschien later, je weet nooit.”

Koen Daerden (RC Genk)

1.”Vermoedelijk de VLD. Omdat ik me beste kan vinden in een aantal programmapunten en ze in Tongeren heel goed werk leveren.”

2. “Ook op de VLD.”

3. “Over het algemeen toch wel. Maar in een aantal standpunten van Agalev kon ik me niet altijd vinden.”

4. “Het wordt een miniem verschil tussen de CD&V en de VLD. De kiezers die de groenen toch zullen verliezen, zullen over beiden netjes verdeeld worden.”

5. “Migrantenstemrecht – waar ik volkomen tegen ben – en een verdere belastingsverlaging. Wij betalen er nog altijd veel te veel. De liberalen pogen daar een mouw aan te passen.”

6. “Het lijkt alsmaar meer op een circus, waarin ieder zijn rol wil spelen. Het komt een van de grootste steden in België alleszins niet ten goede.”

7. “Ik kan me heel goed vinden in de ideeën van Patrick Dewael. Ook Steve Stevaert draagt mijn goedkeuring weg. Hij doet veel voor het welzijn van de bevolking.”

8. “Moeilijke vraag. Ik denk dat het nog altijd het beste is voor iedereen, maar we leven toch ook in een democratie, hé.”

9. “Nee.”

10. “Waarom niet ? Als hij wordt verkozen, zal daar wel een reden voor zijn. Ik denk niet dat het kwaad kan om eens voor wat vernieuwing te zorgen.”

11. “Daar kan ik niet dadelijk een naam op plakken. Wesley Sonck kwam al eens op voor de SP.A in Ninove, mijn pa voor de VLD, maar beiden zijn daarmee gestopt.”

Jonas De Roeck (Lierse)

1. “Ik denk de VLD. Van huis uit is dat zo’n beetje de richting die we ingaan. Zeker niet op het Vlaams Blok.”

2. “Ook VLD, ik ben een trouwe stemmer.”

3. “Ik heb geen redenen tot klagen. Belastingen mogen altijd wat lager, maar dat zal iedereen wel zeggen. Ik vond hun standpunt in de oorlog tegen Irak goed.”

4. “Ik hoor en lees de VLD en ik vermoed dat Agalev serieuze klappen gaat krijgen.”

5. “Economie is voor mij heel belangrijk. Agalev heeft op dat vlak moeilijk gedaan, en de economie kreeg klappen, dus daar moet wat aan gedaan worden.”

6. “( Zucht)… Da’s een heel verhaal. En nog zoiets is dat nieuwe college… Op twee man na is iedereen terug op zijn post. Zo herstel je het vertrouwen niet.”

7. “Qua karakter vind ik Jean-Luc Dehaene wel iets hebben. Présence en humor. Onlangs zag ik op Sportweekend Edwig Van Hooydonck en de manier waarop hij over sport en jeugd praatte, kon me ook wel bekoren.”

8. “Ze blijven veel stemmen halen, ze hebben dus blijkbaar toch ergens een punt. Je mag ze, denk ik, op bepaalde thema’s niet helemaal uitsluiten. Maar soms hebben ze het ook helemaal verkeerd.”

9. “Nog niet, maar als ik zou misschien later wel iets op gemeentelijk vlak willen doen.”

10 “Zeker en vast. Het is iemand waarin de mensen vertrouwen hebben en hij heeft kwaliteiten.”

11. “Een type als Wesley Sonck. Iemand die een mening heeft en daarvoor uitkomt.”

Gaëtan Englebert (Club Brugge)

1. “Het is de eerste keer dat ik in Vlaanderen moet stemmen. Mijn stem gaat zeker naar een van de grote partijen, CD&V, SP.a of VLD, maar welke van de drie weet ik nog niet.”

2. “Dat zeg ik liever niet.”

3. “Ja. Alles wat ze beloofden, hebben ze uitgevoerd of toch op z’n minst proberen uit te voeren. De groenen hebben wat voor problemen gezorgd, maar vanuit hun positie konden ze de coalitie niet aan het wankelen brengen.”

4. “Ik denk dat het heel nipt wordt tussen de VLD en de CD&V.”

5. “Werkgelegenheid. Ook mensen die niet hooggeschoold zijn of langdurig werklozen, moeten een kans krijgen op de arbeidsmarkt.”

6. “Wat sommige mensen uit de administratie, politie en politiek daar hebben uitgericht, was niet bepaald slim. Vooral het Vlaams Blok zal daarvan profiteren en dat is een spijtige zaak.”

7. ” Guy Verhofstadt, Louis Michel en Jean-Luc Dehaene.”

8. “Ja. De ideeën van het Vlaams Blok zijn absoluut ondemocratisch.”

9. “Ik moet gaan stemmen, dat is al genoeg ( lacht).”

10. “Hij mag wat mij betreft verkozen worden als senator, maar om een ministerpost op zich te nemen, heeft hij onvoldoende ervaring.”

11. “Voetbal en politiek zijn twee verschillende werelden. Bovendien : een voetballer zet meestal een punt achter zijn carrière rond zijn 35ste. Met politiek moet je volgens mij vroeger beginnen. Eerst op gemeentelijk vlak om dan stap voor stap door te groeien.”

Patrick Goots (Antwerp)

1. “SP.a. Nooit op de partij van Abou Jajah.”

2. “SP.a.”

3. “Ik vind dat ze het goed gedaan hebben, al volg ik eerder de politiek op gemeentelijk niveau dan op federaal vlak. Met Verhofstadt hadden we een goeie premier en Steve Stevaert heeft goeie dingen gedaan op zijn departement.”

4. “SP.a. omdat ze samen gaan met Spirit. Verder ook de VLD, denk ik. Ik zie de paarse coalitie verder gaan na 18 mei, zelfs met Agalev als ze nog een coalitiepartner nodig hebben.”

5. “Verkeer en veiligheid. Verder moet er ook iets gedaan worden om de stijgende werkloosheidscijfers af te remmen en vind ik dat iemand die heel zijn leven gewerkt heeft, een goed pensioen verdient.”

6. ” Patrick Janssens zal een goeie nieuwe burgemeester zijn, maar het Vlaams Blok remt alles af.”

7. “Steve Stevaert.”

8. “Ik heb al eens gedacht om ze een keer aan de macht te laten, zodat ze het zelf eens kunnen bewijzen. Sommige thema’s zijn wel goed, achter andere kan ik helemaal niet staan. Anderzijds is dat cordon sanitaire beslist van hogerhand en zal ik me daar als partijlid maar achter scharen.”

9. “Ik ben lid van de SP.a. en zetel in de gemeenteraad, maar een job van schepen is niks voor mij.”

10. “Als hij die ambitie heeft en daarvoor kiest, waarom niet?”

11. “Onze voorzitter misschien? Rechtlijnig en hij weet van alles iets. Timmy Simons lijkt me ook geknipt. Rustige jongen, overal bekend en komt goed over bij de mensen.”

Filip Haagdoren (GBA)

1. “Waarschijnlijk VLD of SP.a, met een lichte voorkeur voor de socialisten.”

2. “Ik denk de SP.a.”

3. “Het is geen gemakkelijk tijd om te regeren, maar ik zie niet echt grote minpunten. Aan de vogelpest kunnen ze maar weinig doen.”

4. “De VLD zal er alleszins goed uitkomen.”

5. “Ik vind de milieuproblematiek belangrijk. Maar ineens de knop helemaal omdraaien, vind ik te radicaal. Verder is het belangrijk om de werkgelegenheid te verhogen en de loonkosten te drukken.”

6. “Dat is natuurlijk niet goed te praten. Maar weinig politici zijn volledig clean, hé. Zo erg verraste het me dus niet.”

7. “Ik vind dat Verhofstadt goed zijn best heeft gedaan. Steve Stevaert maakte alles gemakkelijker te begrijpen.”

8. “Het Vlaams Blok heeft natuurlijk radicale standpunten, maar ik kan aannemen dat sommige mensen in Antwerpen zich niet echt op hun gemak voelen. Maar om mee het beleid te bepalen ? Daar twijfel ik toch aan.”

9. “Nee.”

10. “Misschien komt een dergelijk mandaat toch nog wat te vroeg. Laat hem eerst maar eens bewijzen wat hij politiek in zijn mars heeft.”

11. ” Ambetant vraagske. Ik kan er niet onmiddellijk een naam op plakken. Maar ik zal het alleszins niet zijn, ook al zit mijn vader in de gemeentepolitiek.”

Michel Louwagie (manager AA Gent)

1. “Dat hou ik liever discreet voor mezelf.”

2. “Ook dat is persoonlijk.”

3. “Er zijn pro’s en contra’s denk ik. Er is aan de belastingsdruk gewerkt en de politiehervorming is uiteindelijk ook niet slecht geweest. Hun houding in de oorlog tegen Irak heb ik dan weer niet helemaal begrepen, het was moedig als klein landje, maar toch.”

4. “Ik denk dat Agalev stemmen gaat verliezen, maar wie wint ? Geen idee.”

5. “Werkgelegenheid en het veiligheidsgevoel staan bij mij voorop.”

6. “Wat in Antwerpen gebeurt, vind ik onaanvaardbaar. Het is niet goed voor de ambtenarij, maar ook niet voor de politiek.”

7. “Geen antwoord.”

8. “Daar ga ik kort en duidelijk op zijn: extreme standpunten kan ik niet aanvaarden. Met zulke partijen valt niet te regeren.”

9. “Neen. Ook geen plannen, ik heb de handen vol met sport.”

10. “Politiek is een ambt, een beroep, is iets wat je moet leren. Niks tegen Marc, maar dit vraagt toch enige voorbereiding en opleiding. Misschien dat zoiets in de toekomst voor hem wel kan.”

11. “Zelfde bemerking als hierboven, het is een andere functie, dat vraagt tijd. Zoals Courtois het nu doet, vind ik goed. Hij kreeg tijd om in te lopen, zich te informeren. Ik heb iets tegen BV-schap in deze, iemand op de lijst zetten omdat hij een bekende kop heeft. Je moet politiek ernstig nemen.”

Paul Put (trainer Lokeren)

1. “Op de VLD.”

2. “Op de VLD. Ik doe dat uit sympathie, voor een aantal mensen die ik daar ken.”

3. “Kan altijd beter. Ik hoop dat we in de toekomst nog wat minder belastingen moeten betalen.”

4. “De VLD. Guy Verhofstadt leverde toch vrij goed werk en zal het in hem gestelde vertrouwen alleen maar versterken. Als ik Stefaan De Clerck hoor, krijg ik alleen maar koppijn.”

5. “Iedere partij heeft altijd schitterende beloftes in petto. Maar je moet die ook kunnen nakomen. Dat is niet zo evident.”

6. “Het is moeilijk daarover een oordeel te geven, omdat je de juiste details toch niet kent. Patrick Janssens zal wel een goede burgemeester zijn, vermoed ik. Sympathiek man en hij gaat naar het voetbal. Altijd goed.”

7. “Verhofstadt. Het is geen blazer. Als hij iets zegt, wordt er ten minste meestal een poging ondernomen om de plannen te realiseren.”

8. “Ze zouden dan alleszins een andere houding moeten aannemen. Misschien eens wat diplomatischer voor de dag komen.”

9. “Nee, maar als ze me toekomstgericht ergens vragen om schepen van sport te worden, zie ik dat wel zitten.”

10. “Niet te hard van stapel lopen, hé. Voor zo’n belangrijke functie is het toch nog wat te vroeg, vrees ik.”

11. “Misschien onze voorzitter, Roger Lambrecht. Maar ik denk dat Michel D’Hooghe een betere keuze is : de ideale man om alle partijen te verzoenen.”

Cédric Roussel (Bergen)

1. “De PS. C’est le parti de mon coeur.”

2. “Het wordt de eerste maal dat ik in België zal kiezen, want de vorige keren verbleef ik telkens in Engeland.”

3. “Nee. We hebben nood aan een aantal frisse en nieuwe ideeën. Er worden vooral te weinig initiatieven genomen voor de jeugd. Bovendien betalen we nog altijd te veel belastingen.”

4. “De PS zal wel weer succesrijk zijn, maar ik vrees dat de MR sterk zal stijgen. Met Marc Wilmots haalden ze een serieuze stemmentrekker in huis.”

5. “De economische heropbouw. We moeten streven naar een herwaardering van de industrie en dan zeker in Wallonië.”

6. “Een bizarre boel. Antwerpen is toch altijd een beetje het buitenbeentje van België geweest, hé. Bovendien moet je daar opletten voor het Vlaams Blok. Je déteste les idées de ces gens.”

7. ” Elio Di Rupo. Als inwoner van Bergen merk ik dat hij veel inspanningen levert voor de jongeren en de sportclubs. Zijn sociale betrokkenheid is bijzonder groot.”

8. “Graag. In Frankrijk hebben ze ook snel gemerkt wat de bedoelingen waren van Jean-Marie Le Pen. Daarom is het beter hen geen macht te geven.”

9. “Helemaal niet.”

10. “Ik hoop het van ganser harte. Waarschijnlijk zullen zijn daden daar niet veel verschillen van hetgeen hij als voetballer was : een grote persoonlijkheid en een harde werker met de juiste mentaliteit.”

11. ” Enzo Scifo. Hij is een gentleman, heeft klasse, gedraagt zich altijd heel relax en kan de mensen goed overtuigen van zijn gedachten.”

Davy Theunis (Beveren)

1. “Ik twijfel nog, maar ik denk de VLD. Zeker niet op het Vlaams Blok.”

2. “( Begint te lachen) Ik heb de vorige keer ongeldig gestemd, omdat ik het echt nog niet wist. Hoe? Ik had niet veel tijd, heb zomaar in het wilde weg overal wat kruisjes gezet.”

3. “Geen idee eigenlijk. Zeg maar ja.”

4. “Ook geen idee.”

5. “Redelijk veel factoren. De werkloosheid, de economie, veiligheid vind ik ook wel belangrijk. En uiteraard ben ik voor een partij die de belastingen wil verlagen ( lacht).”

6. “Die volg ik echt niet, sorry.”

7. ” Freya Van den Bossche! En Guy Verhofstadt, maar die wel om andere redenen.”

8. “Van mij mogen ze die blijven uitsluiten. Ik vind wel dat je hun succes moet blijven analyseren en iets doen aan de problemen waardoor zij hun stemmen halen. Maar je moet ze geen macht geven, neen. Van zo’n partij distantieer ik me.”

9. “Neen. Verrast je dat?”

10 “Ik ken de kwaliteiten van Marc Wilmots op dat niveau niet, maar als hij wordt verkozen en de mensen in de politiek denken dat hij die functie nu al aankan, waarom niet?”

11. ” Marc Degryse. Leep, intelligent en overal bekend.”

Wouter Vrancken (Sint-Truiden)

1. “Dat weet ik zelf nog niet zo goed. Ik deed via internet wel de stemtest en kwam uit op de VLD, gevolgd door de SP.A en Vlaams Blok. Maar ik weet totaal niet of dat richtinggevend en volledig betrouwbaar is.”

2. “Op de CD&V. Mijn grootvader was vroeger bij de CVP. Ik heb dan maar de goede raad van de familie gevolgd.”

3. “Ik volg de politiek eigenlijk niet zo fel. Maar het is bijzonder vreemd dat er net voor de verkiezingen altijd schandalen naar boven komen. De vorige keer kregen we te maken met de dioxinecrisis, nu worden we geconfronteerd met vogelpest en problemen met de nachtvluchten boven Zaventem.”

4. “Ik vrees toch wel een beetje voor een nieuwe opmars van het Vlaams Blok.”

5. “Milieu, maar niet te radicaal. Ook veiligheid vind ik belangrijk.”

6. “Een heel kluwen, waarmee nog maar eens werd bewezen dat er veel verschillende belangen in het spel zijn.”

7. ” Bert Anciaux. Iemand die heel sympathiek overkomt en vaak menselijk uit de hoek komt. Hetgeen Steve Stevaert realiseerde in Hasselt, verdient ook de nodige bewondering.”

8. “Het Vlaams Blok rendeert misschien wel het best voor iedereen als oppositiepartij. Laat dat maar zo.”

9. “Nee. Voorlopig zeker niet.”

10. “Daarvoor ken ik zijn politiek programma onvoldoende. Maar als hij dezelfde gedrevenheid en verbetenheid vertoont als op het voetbalveld, denk ik wel dat hij een aanwinst kan betekenen voor de politiek.”

11. “Doe maar Danny Boffin. Qua populariteit kan hij Jef Cleeren zeker van de troon stoten. Die twee samen op een lijst, dat zou nog al eens explosief duo zijn.”

door Peter T’Kint, Roel Van den broeck, Frédéric Vanheule

‘Als ik Stefaan De Clerck hoor, krijg ik alleen maar koppijn.’ (Paul Put)

‘Danny Boffin en Jef Cleeren samen op een lijst, dat zou nog al eens een explosief duo zijn.’ (Wouter Vrancken)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier