Op Euro 2012 geen vuvuzela’s, wel zozulica’s. Een zozulica is een traditionele Slavische fluit in de vorm van een koekoek. Tijdens het EK zullen goedkope versies in plastic worden verkocht. Gelukkig maken ze niet zo veel lawaai als een vuvuzela, die 127 decibels produceert.

Ook op Euro 2012 zullen er weer een paar bespottelijke mascottes rondlopen. Slavek is de Pool, Slavko de Oekraïener.

Spanje trok vorige week op oefenkamp naar het Oostenrijkse Schruns. Bondscoach Vicente del Bosque miste wel de spelers van Chelsea (finale Champions League), van Barcelona en Athletic Bilbao (finale Spaanse beker). Er werden vijf open trainingen georganiseerd. De toegangsprijs bedroeg tien euro, ook al kon je slechts een veredelde B-selectie aan het werk zien.

Anders Lindegaard, de tweede doelman van Manchester United, raakte na een maandenlange blessure net op tijd fit om opgenomen te worden in de Deense selectie.

De Poolse ploeg kreeg tijdens zijn eerste oefenkamp in Turkije te maken met een Russische spion. De ‘spion’ bleek niemand minder dan Roman Pavljoetsjenko, de spits van Lokomotiv Moskou en de Russische ploeg, te zijn. Roman maakte van enkele vrije dagen gebruik om met vrouw en kind naar de Turkse zon te trekken. Hij boekte toevallig in het vijfsterrenhotel van de Polen. Rusland en Polen staan op 12 juni tegenover elkaar op Euro 2012.

Dick Advocaat besliste om Vasili Berezutski niet in zijn selectie op te nemen. Volgens de Nederlander kan de speler van CSKA Moskou na een heupblessure niet tijdig in vorm raken. Op Euro 2008 speelde Berezutski samen met zijn tweelingbroer Alexei in het hart van de Russische defensie.

Robbie Keane (31) meldde zich met een hamstringletsel bij de Ierse selectie. De scan die de spits van Los Angeles Galaxy liet maken, was echter hoopgevend. Bondscoach Giovanni Trapattoni wil hem dan ook meenemen naar Polen en Oekraïne. Ook het enkelletsel van verdediger John O’Shea (ex-Man United, nu Sunderland) lijkt mee te vallen.

Doelman Shay Given liep tijdens de trainingen met de Ierse selectie een knieletsel op. Bondscoch Trapattoni hield hem voor alle zekerheid uit het oefenduel van vorige zaterdag tegen Bosnië-Herzegovina.

Hugo Viana (Sporting Braga) gaat dan toch naar het EK. De Portugese bondscoach Paolo Bento riep hem op als vervanger van Carlos Martins (Granada).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier