Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Glenn Verbauwhede zal niet meer voor KV Kortrijk keepen. “Het is duidelijk dat hij zich daar nu helemaal onmogelijk heeft gemaakt, ook bij de supporters”, beseft zijn zaakwaarnemer Paul Courant. “Ik zie niet in hoe hij zich er nog kan rehabiliteren. Zijn geloofwaardigheid is weg, al heeft hij de club nooit willen destabiliseren. Het is bespottelijk dat te beweren.”

Verbauwhede speelt sinds afgelopen zomer bij Kortrijk, dat hem voor een jaar ter beschikking krijgt van Club Brugge. Door een blessure in de voorbereiding miste hij de seizoenstart en in tegenstelling tot wat hij had gehoopt, behield trainer Hein Vanhaezebrouck ook na zijn herstel het vertrouwen in Peter Mollez. Tot hij de belofte van een basisplaats in het bekerduel tegen Standard kreeg. Door het niet helemaal foutloze parcours van Mollez tegen Moeskroen rekende Verbauwhede echter al op een terugkeer vier dagen eerder tegen KV Mechelen. Toen dat niet zo was, was hij diep ontgoocheld. Hij belde zijn vriendin, ging plassen en stond daar plots naast Bjorn Vleminckx. Beiden kennen elkaar van bij de nationale beloften. Vleminckx prees de kwaliteiten van Verbauwhede en zegde niet te begrijpen waarom Mollez nog altijd in het Kortrijkse doel staat, waarna Verbauwhede enkele opmerkingen maakte over de stijl van zijn concurrent. Langer dan een korte plas duurde het ‘gesprek’ niet, maar Vleminckx bracht wel verslag uit in de Mechelse kleedkamer. Wouter Vrancken jende er Mollez mee tijdens de wedstrijd en die reageerde achteraf verbolgen bij Vanhaezebrouck.

“En dan begrijp ik Vanhaezebrouck niet goed”, zegt Courant. “In plaats van Glenn bij zich te roepen, belt hij naar Chen (de rechtsback van KV Mechelen en ex-Kortrijk, nvdr). Ik keur absoluut niet goed wat Glenn heeft gedaan, maar ze hadden beter eerst naar hem geluisterd. Nu is hij van meet af aan in een slecht daglicht geplaatst zonder dat hij zich kon verdedigen. Psychologisch was dat niet sterk, zeker als je weet dat Glenn vorige zomer maar om één reden voor Kortrijk heeft gekozen: Hein Vanhaezebrouck. Glenn is iemand die zijn hart volgt en Vanhaezebrouck was honderd procent pro Glenn. Daarom kwam dit zo hard aan.”

Toch zit er al langer ruis op de relatie. Het incident lijkt van beide kanten te zijn aangegrepen om een vertrek te forceren. Toen Verbauwhede Lieven Maesschalck inschakelde voor zijn herstel, stoorde dat de club. De discussie over wie de factuur moet betalen – Brugge, Kortrijk of de speler zelf – loopt nog altijd. Verbauwhede, kind van gescheiden ouders, werd onlangs ook geconfronteerd met de ziekte van zijn moeder. “Ik probeer mij in de plaats van zo’n jonge gast te zetten en hem te begrijpen”, zegt Courant. “Glenn heeft geen gemakkelijke jeugd gekend en die ziekte grijpt hem erg aan. Dat neemt niet weg dat hij moet beseffen dat de fout misschien ook bij hem ligt. Hij heeft te veel kwaliteiten om ze te vergooien en dezelfde weg op te gaan als Vandelanoitte en Roelandts(ex-ploegmaats bij Club, nvdr). Ik heb hem vaak gezegd dat hij moest begrijpen dat de trainer Mollez niet zomaar aan de kant kon zetten en dat hij soms beter nadenkt voor hij spreekt, maar zo is Glenn: een jongen met het hart op de tong. Liever dat dan een rancuneus en achterbaks iemand, vind ik. Ik zal hem altijd verdedigen, maar ondertussen heeft hij zich door zijn naïviteit wel in een moeilijk parket gemanoeuvreerd.”

Het buitenland lijkt nu de beste uitweg in januari. Zelf sprak Verbauwhede al van Panthrakikos, de Griekse club van Emilio Ferrera die hem van de zomer al wilde, maar Courant zegt van geen belangstelling te weten. Ondertussen zette Kortrijk de doelman op non-actief, een volkomen onwettige ingreep waardoor hij misschien sneller weg kan. Verbauwhede heeft na dit seizoen nog één jaar contract bij Club Brugge.

JAN HAUSPIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier