De Franse eersteklassers zijn niet langer verplicht een opleidingscentrum in stand te houden.

Via een zuinige 0-2 zege tegen Slovenië, kwalificeerde regerend Europees kampioen Frankrijk zich vorige woensdag voor Euro 2004. Dat Frankrijk sinds de dramatisch afgelopen kwalificatieronde voor het WK in 1994 geen enkele grote afspraak meer mist, komt onder meer omdat alle Franse internationals het abc van het voetbal leerden in de befaamde opleidingscentra, Het was Vichy dat in 1972 voor het eerst met een dergelijk centrum uitpakte en dat voorbeeld werd gaandeweg door alle andere clubs gevolgd. Sinds een aantal jaar willen sommige clubs echter van die opleidigscentra af. Daarvoor laten ze allerlei drogredenen horen, terwijl de ware redenen natuurlijk bekend zijn : de kosten voor de opleidingscentra wegen te zwaar door op het budget en de jonge talenten kunnen toch weg als ze 18 zijn, terwijl daar maar een magere opleidingsvergoeding van 90.000 per jaar tegenover staat.

Veel eersteklassers kampen met zware financiële problemen en proberen de kosten te drukken door de opleidingscentra te verplaatsen naar andere landen. Zo heeft onder meer Monaco een centrum in Afrika, terwijl Olympique Marseille een aantal spelers in België stalt en plannen heeft om op aandringen van voorzitter Robert Louis-Dreyfus een centrum met zijn naam te bouwen in Ans.

Eén van de doelstellingen van de afschaffing van de verplichting om een opleidingscentrum te hebben, waarover op 5 juli een akkoord werd bereikt, bestaat erin de opleiding toe te vertrouwen aan kleinere clubs. Het Franse amateurvoetbal heeft daar zeker oren naar en zou op die manier zijn uiteindelijke doelstellingen kunnen herdefiniëren. Kleinere clubs zouden zo met de financiële steun van de grote verenigingen als springplank voor de jongeren kunnen fungeren. Of dat tot even grote successen zal leiden als toen de opleidingscentra nog verplicht waren, zal nog moeten blijken. (PB)

EMMANUEL PETIT kondigde zijn afscheid als international aan. Hij kon het niet vinden met bondscoach Jacques Santini. VAHID HALILHODZIC wist te melden dat hij niet langer een beroep wenst te doen op Jérôme Leroy, die dan ook weg mag bij PSG. GILLES GRIMANDI, de vroegere verdediger van Arsenal en Monaco, legt tests af bij Strasbourg. FERNANDO MORIENTES, de spits op overschot van dreamteam Real Madrid, debuteerde voor Monaco op het veld van Rijsel. (PB)

TOPSCHUTTERS : 1. Niang (Straatsburg) 5 goals ; 2. Bamogo (Montpellier), Ljuboja (Straatsburg), Manchev (Rijsel), 4 goals ; 5. Nonda (Monaco) 3 goals.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier