Club Brugge zit in een beslissende week. Luc Devroe maakt een voorzichtige analyse en doet een aantal opmerkelijke vaststellingen. ‘Van de top tien in Duitsland zijn er acht ploegen die een rechtsachter zoeken.’

Vorige zondag was er het duel tegen STVV, vandaag/woensdag komt Zulte Waregem naar Jan Breydel en komend weekend gaat Club op bezoek bij AA Gent. Dan valt, hoopt LucDevroe, het doek over een competitie waarin Club Brugge zich naar het einde sleepte. Mentaal vermoeid, fysiek vermoeid en met een aantal spelers die net op het verkeerde moment uit vorm waren. Maar om daar de trainer de schuld van te geven … Dit gesprek vond afgelopen woensdag plaats. Eigenlijk was hij nog ziek, maar het zijn slechte momenten om ziek te worden, zegt de West-Vlaming, die van zijn dokter niet buiten mocht. Dus bleef hij maar een dagje op kantoor, de verloren tijd inhalend.

Wat is jouw analyse van de situatie, op een paar cruciale wedstrijden van het einde?

Luc Devroe: “Wij hebben – en of dat erg is dan wel normaal laat ik in het midden -op dit moment 52 wedstrijden gespeeld en dan reken ik er de interlands van de internationals niet bij. Dan is het logisch dat je in een vormcurve pieken en dalen hebt. Alleen is het spijtig dat te veel spelers op hetzelfde moment in een dalletje zitten. Het is trouwens dit seizoen niet de eerste keer. We hebben het in november ook gehad, toen klonk het van: de zwarte decembermaand van het seizoen voordien wordt nu een zwarte novembermaand. Maar vervolgens ging het weer beter, net toen iedereen dacht dat het beste eraf was. Je hebt dat nu eenmaal in een seizoen, het kan dat een aantal spelers uit vorm of vermoeid is.”

Heeft dit seizoen niet elke ploeg, op Anderlecht na, zo’n dip gekend?

“Anderlecht heeft dat ook gekend, in oktober. Het is voor ons gewoon spijtig dat het nu gebeurt. Hebben we het verkeerd ingeschat? Ik denk van niet, op het einde van de competitie zijn we nog gaan winnen bij Germinal Beerschot, hebben we nog goed gespeeld tegen Valencia. Uit was het wel moeilijker, we wonnen na Nieuwjaar alleen in Beerschot. En we hebben weinig wedstrijden gekend waarin we het onszelf makkelijk hebben kunnen maken. Te weinig. We missen te veel kansen, want je kunt niet zeggen dat we geen kansen afdwongen. De efficiëntie moet sowieso omhoog.”

Hoe leg je uit dat Akpala, twee jaar geleden topschutter, nog amper een bal goed raakt?

Joseph Akpala is een heel brave jongen, een echte prof, maar braaf zijn is niet altijd een gave. Mentaal zit hij heel diep. Het kan toch niet, zegt hij, dat ik alles heb verleerd? Hij is vrij goed begonnen, maar sedert Nieuwjaar heeft hij weinig speelkansen gehad en dan is zo’n vertrouwenscrisis logisch. Waarom kreeg hij minder kansen? Omdat iedere bal die Kouemaha raakte, goal was. Ik denk dat die zeven wedstrijden na mekaar scoorde. Maar vervolgens scoort die dan weer zes weken niet. Ik denk dat Joseph in zijn invalbeurten vrij wisselvallig was. Maar dat is voetbal, het kan ook keren.”

Incasseren

Zijn de spelers fysiek leeg?

“Dat zou voor sommige jongens geen schande zijn. Het seizoen is bijna voorbij, laten we hopen straks zonder barrages, als je je daar mentaal over kan zetten, ga je dat fysiek in die laatste wedstrijden niet voelen. Het is een feit, maar geen louter Belgisch fenomeen. Kijk naar al die competities en tel het aantal toppers die op dit moment geblesseerd zijn. Maanden out, omwille van zware letsels. Daar moet men zich vragen bij stellen.”

Heeft Club Brugge in ons voetbal, dat evolueert naar kracht, voldoende wapens op dat vlak?

“Wij hebben de meeste gele en rode kaarten.”

Dat is inzet. Dat bedoel ik niet.

“Als de ploeg voltallig is, zit er voldoende kracht in: Hoefkens, Donk, Simaeys, Odjidja, Kouemaha, … Zelfs Perisic. Oké, je zit nog met een aantal jongens die volop in evolutie zitten, maar misschien hebben de krachtpatsers op dit moment niet de vorm van een tijdje terug. En toch: als je geen kracht hebt, win je niet al die wedstrijden in de laatste tien minuten.”

Ander pijnpunt: sinds Nieuwjaar komt Vargas er amper door. Pieken naar de play-off is hem niet gelukt.

“Tegen Kortrijk, maar dat is een persoonlijke visie, ging het met hem in de ploeg zeker niet minder. Tegen Anderlecht was hij niet goed, tegen Gent evenmin. Je kan wel zeggen: we pieken naar de play-off. Maar heeft Standard dat ook niet gedaan? Je kan dat niet. We hadden gewoon thuis van Gent moeten winnen.”

Mag een ploeg als Club zich blijven verstoppen achter de mentale dreun van die late gelijkmaker?

“Neen, maar ik denk dat zoiets hard aankomt bij jongens tussen 21 en 23 jaar. Moet je dan een psycholoog inschakelen? Misschien wel. Misschien is dat een les voor de toekomst. Ik stel ook vast dat we tegen Kortrijk alweer vier kaarten vangen, en dat een wedstrijd tussen de kampioen en de tweede in de stand afloopt zonder één keer geel. Is dat niet verrassend?”

Denk je nu aan een complot?

“Ik zie wat ik zie. Zijn die kaarten voor ons allemaal terecht? Als je vijf rode kaarten krijgt, en nadien wordt er niemand geschorst, is dat dan niet wat veel? Het is vandaag woensdag 28 april, ik zeg u nu al dat we in het slotweekend tegen Gent niet compleet aan de aftrap staan. We krijgen tegen Zulte Waregem weer drie of vier gele kaarten. Vijf spelers van ons staan met vier gele kaarten, daarvan gaan er zeker twee niet spelen.”

Als die spelers zich beheersen …

“Odjidja krijgt een gele kaart op Waregem. De scheidsrechter heeft eerst gekeken wie het was en dan trok hij geel. Lachwekkend, maar hij is wel twee wedstrijden geschorst.”

Je denkt toch niet dat ze in Brussel zeggen: nu gaan we die van Brugge eens een peer stoven. Wat hebben jullie die mensen misdaan? Niks toch?

“Vorig jaar was het zogezegd nog de schuld van Jacky Mathijssen, nu heeft niemand iets gezegd en we blijven maar incasseren. Voor de meest onnozele zaken.”

Afslanking

Je zei na het verlies in Kortrijk: we kunnen Odjidja niet missen.

“Ik denk dat hij een grote pion is in het systeem.”

Toen het na Nieuwjaar wat minder ging, was hij er evenmin bij.

“Inderdaad. Hij is de man die de ploeg laat voetballen. Odjidja laat de bal sneller circuleren: wat anderen in drie, vier tijden doen, doet hij in één tijd. Moet je voor hem dan een vervanger hebben? Als Boussoufa morgen weken out is, heeft Anderlecht ook een probleem. Op die positie is dat een sleutelfiguur. Vadis is zeker niet volmaakt; dat kan niet, het is zijn eerste jaar op dit niveau. De jongen heeft vorig jaar een half seizoen gespeeld in een elftal dat totaal niet draaide en nadat hij zes maanden niet voetbalde. Nog een vaststelling: Perisic heeft geen voorbereiding gehad. In juli en augustus met de beloften van Sochaux getraind en geen enkele oefenwedstrijd gespeeld. Dan lijkt het me logisch dat die in april een dipje heeft. Plus, de laatste drie, vier wedstrijden heeft hij na het uitvallen van Ge-raerts wat overal moeten spelen. Ik denk dat het evenwicht zoek is. Karel, die voor Nieuwjaar zeven, acht keer scoorde, zat ook wat op zijn tandvlees, maar hij zorgde voor het evenwicht op rechts. Net zoals Blondel op links. Waardoor de andere mannen …”

Offensief werd weinig rendement gehaald uit het beschikbare potentieel: Sonck, Chavez, Dahmane … Die laatste heeft jullie een paar keer over de streep getrokken, maar te weinig.

Dahmane had nu fris moeten zijn. Hij heeft de laatste twee matchen van de competitie gespeeld en we haalden zes op zes. Maar vervolgens viel hij al in de eerste match van de play-off uit na 25 minuten. Vargas heeft alles gebracht tot Nieuwjaar. Sonck had zijn momenten, maar de play-off is wat hij is, we kunnen de cijfers niet veranderen. Zes punten uit de eerste zeven wedstrijden, dat is te weinig. In de competitie haalden we in dezelfde matchen 19 op 30. Daar komen we nu zelfs niet in de buurt, zelfs als we nog alles winnen.”

Jullie halen nu vermoeid de eindstreep, maar allicht volgt volgend seizoen minstens even zwaar. En toch wordt de kern afgeslankt van 27 naar 24.

“Hoeveel van die 27 zijn er die geen minuut op het veld stonden? Meeus, Jeffrey voor Nieuwjaar, Van Acker en Sonda hebben in de competitie geen minuut op het veld gestaan. Chavez speelde haast niet, en Vermeulen verdween de laatste maanden uit beeld. Als we die twee vervangen door potentiële titularissen, zit je maar met 24, en heb je eigenlijk twee man meer. Het is niet omdat je van 27 naar 24 gaat, dat je de kwaliteit niet kan opdrijven.”

Romantiek

Waarom is het invullen van de positie van een rechtsachter zo moeilijk?

“Noem mij uit de laatste vijf jaar iemand die het in de nationale ploeg op die plaats continu goed deed? Van de top tien in Duitsland zijn er acht ploegen die een rechtsachter zoeken. De hele heisa rond die rechtsachterplaats is ontstaan in de periode van de verlenging van het contract van De Cock. Cornelis is toen vertrokken en Priske is in extremis nog gekomen. Van de eerste minuut dat Priske in de ploeg stond, werd hij afgemaakt. Men koos partij voor De Cock. Sindsdien is er bij Club Brugge een probleem, zoals er elders ook een is. Standard was dit seizoen ook niet tevreden over Marcos en in de nationale ploeg zoeken we al een jaar of vier. Zelfs Kompany speelde er al op rechts. Als wij Donk of Simaeys op rechts zetten, doen we niks nieuws. Men spreekt nu over Odoi, maar die jongen heeft ook al overal gespeeld. Geloof me: ik heb er al een hele hoop gevolgd, maar het is niet makkelijk.”

Donk zou het in theorie kunnen, maar is zo nonchalant. Krijg je dat er nog uit?

“Hij heeft de kracht en de snelheid. Om Alcaraz te vervangen hebben we volgend jaar in principe de keuze tussen hem, Van Gijseghem en Simaeys. In principe is er volk genoeg om centraal een oplossing te vinden. Donk heeft alles, maar die nonchalance zal in het bloed zitten. Odjidja heeft dat ook. Als je naar Louis van Gaal stapt, zal hij dat ook wel aangeven als grootste argument waarom hij het eerste jaar wel speelde en het tweede niet. Nu, ik denk dat onze trainer het best geplaatst is om hem te kaderen en hij zegt dat hij met hem op de juiste lijn zit. Als excuus kan Donk aanhalen dat hij niet of te weinig op zijn beste positie speelde. En hij heeft ook een raar seizoen gehad. Hij is begonnen met een achterstand: hij kwam naar hier met een basisconditie die niet top was. Volgde een blessure en een lange revalidatie. Capaciteiten genoeg, maar hij zal een tandje bij moeten steken. Daarvan is hij zich bewust. Nu, wie straks als rechtsachter ook komt, de eerste indruk zal heel belangrijk zijn. Iedereen vergeet het nu, maar Carl Hoefkens was hier aanvankelijk niet gewenst. Ook niet door het publiek. Waarna Carl zich vanaf zijn eerste invalbeurt manifesteerde en het publiek aan zijn kant zette. In die optiek zal de keuze heel belangrijk zijn, ook voor mij. Je kan je niet permitteren om de bal mis te slaan.”

Vooraan verdwijnen straks Chavez en Sonck. Daar mag ook wat bij.

“Vooral omdat je daar op korte termijn niet op iets uit de jeugd moet rekenen. Ik denk nog altijd dat Kouemaha en Akpala complementair kunnen zijn, al is dat dit jaar nog niet zo vaak gebleken. Misschien moet er nog een ander type bij. Iemand met diepgang, die voor afleiding kan zorgen, die nog beter aangespeeld kan worden. Eerder een tweede spits dan een diepe. Wie doet Benteke beter spelen? Ibou. De ballen die Kums en De Beule geven, kunnen Vargas en Dirar ook geven, en die zijn intrinsiek nog een pak sneller. We zoeken eigenlijk de Sonck van zeven jaar geleden, de Sonck van Genk.”

Opvallend: de voorbije weken is in de media het positieve gevoel rond de trainer wat aan het kantelen. Hij heet nu plots ’te romantisch’ te zijn. De Morgen maakte zelfs een vergelijking met Arsenal. Leuk voetbal, maar geen prijzen.

“Dat is eigen aan resultaten, daar moet je doorheen kijken. Kan de trainer het helpen dat de ballen niet in doel verdwijnen?”

door peter t’kint

“Odjidja is de man die de ploeg laat voetballen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier