KRC Genk – Info

De challenger van Club Brugge

Het was geen gemakkelijke voorbereiding voor KRC Genk, dat startte met enkel jonkies en waar de talrijke internationals pas laat aanpikten na hun respectieve competities. Tegen de voorronde van de Champions League wil John van den Brom iedereen klaar hebben. Dat is de eerste belangrijke afspraak van dit seizoen.

Niemand bij Genk moet weg. Verwacht wordt wel dat een paar gegeerde spelers amper te houden zal zijn, omdat ze zelf aansturen op een vertrek en/of omdat er aanbiedingen verwacht worden die een club als Genk niet kan of mag weigeren. Dat is het geval voor topschutter Paul Onuachu van wie verwacht wordt dat hij niet te houden is, en waar bij vertrek nog een aanvaller gehaald wordt. Om een eventuele transfer van Jhon Lucumí op te vangen haalde Genk in januari alvast de Amerikaanse international Mark McKenzie. Blijft de Colombiaan, dan wordt verwacht dat hij een nieuw contract tekent, anders is hij na dit seizoen transfervrij.

De kloof tussen de jeugdopleiding en eerste ploeg is niet onoverbrugbaar.

Op een eventuele vervanger voor Onuachu na heeft Genk een groot deel van zijn huiswerk al vroeg gemaakt. Een doelman wordt niet gehaald. De club trekt voluit de kaart van de eigen jonge doelmannen Maarten Vandevoordt en Tobe Leysen, allebei jongens van 19 die Genk toelaten hoog te gaan voetballen. Achterin krijgt de ploeg met de stevige Mujaid Sadick extra duelkracht en brengt de Noor Simen Juklerød extra loopvermogen en meer opties op de linkerflank.

KRC Genk - Info

De wapens

Op het middenveld hoopt Genk dat de 23-jarige controlerende middenvelder Carel Eiting, ooit een heel groot Nederlands talent, zijn achterstand door veel blessurepech in Limburg wegwerkt, als alternatief voor Bryan Heynen of Patrik Hrosovsky. Aanvallend of op links brengt de Belgische jeugdinternational Mike Trésor Ndayishimiye extra creativiteit. Hij moet Kristian Thorstvedt en Théo Bongonda kietelen terwijl ook verwacht wordt dat Bastien Toma zich na een aanpassingsjaar dit seizoen doorzet. Op rechts blijft Junya Ito één van Genks belangrijkste wapens. Een aangename verrassing op de flank was de van een uitleenbeurt teruggekeerde Joseph Paintsil die zich in de voorbereiding erg gretig toonde en van de trainer (die hem niet kende) voluit zijn kans krijgt om te tonen dat hij nog een rol kan spelen in dit team.

KRC Genk - Info

Voorin moet er absoluut nog iemand bij wanneer Onuachu vertrekt, ook al is Cyriel Dessers van plan om in dat geval de kans te grijpen waar hij al bijna een jaar op wacht. Verder wil Genk de lijn van vorig seizoen doortrekken, toen de eigen jongeren Vandevoordt, Luca Oyen en Bryan Limbombe bij momenten toonden dat de kloof tussen de alom geprezen jeugdopleiding en eerste ploeg niet onoverbrugbaar is, al kwam die lat de afgelopen jaren een stuk hoger te liggen.

Opnieuw krijgen enkele eigen jonkies de komende maanden de kans om zich te tonen. ‘Maar ze moeten er wel klaar voor zijn’, houdt Van den Brom de lat hoog.

Als Genk zijn ploeg bijeen kan houden en niet moet bezwijken voor aanbiedingen die spelers gek maken, kan het de lijn van de tweede helft van vorig seizoen doortrekken en opnieuw een serieuze challenger worden voor Club Brugge.

KRC Genk - Info

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier