KRC Jonkies

Joseph Aidoo © BELGA

Vorig seizoen wilde Genk naar eigen zeggen mee dingen naar de titel, maar een krasselende start en een enorme blessurelast – bij de winterstop had het nog twaalf fitte spelers – maakten dat het maar nipt play-off 1 haalde en daar tot de laatste minuut moest knokken voor een Europees ticket. Dit jaar uit men minder uitgesproken ambities: naast een goeie bekercampagne, play-off 1 en de poules van de EL halen. Van de transfers van een jaar geleden toonde alleen doelman Vukovic zich na een aarzelende start met een goeie terugronde een aanwinst. De duurste transfer ooit, de Deense aanvaller Ingvartsen, belandde van de basiself via de bank in de tribune. Op de flank durfden Benson en Zhegrova amper acties te maken wanneer het publiek begon te fluiten. Uiteindelijk trokken de eigen jongeren Schrijvers (in de eerste ronde), Wouters, Heynen en good oldBuffel de kar, na de winterstop waren dat de geslaagde wintertransfers Seck en Ndongala en uiteindelijk Trossard die helemaal ontplofte.

Van de vaste waarden verlieten Schrijvers, Mata, Buffel en Colley Genk, maar de moeilijkste opdracht voor Clement blijft de juiste keuzes maken uit het ruime aanbod aan talent, vooral op het middenveld en voorin.

Verdediging

Vukovic start als nummer één in doel. Van de piepjonge Vandevoordt, die met Jackers om plaats twee knokt, wordt heel veel verwacht, maar of hij een nieuwe Courtois wordt, zal pas blijken wanneer hij onder druk moet presteren.

Als Genk de geschikte vervanger vindt voor Colley, die vorig seizoen met Aidoo een sterk centraal duo vormde, zit het achteraan goed. Op rechts duelleren Nastic en Maehle voor een basisplaats, terwijl de eigen Zeigers op die positie aan de deur klopt. Links start Uronen in de basis.

Middenveld

Als de driehoek Pozuelo-Malinovski-Berge goed geolied geraakt, heeft Genk met een combinatie van fysieke kracht en techniek zonder meer het sterkste middenveld in eerste klasse. Naast dat fenomenale trio beschikt het over nog wat troeven. Vorig jaar bleek Wouters, gevormd als verdediger, een revelatie als sobere, goed kijkende verdedigende middenvelder. In die positie liet voordien, tot zijn blessure, een ander jeugdproduct, Heynen, heel mooie dingen zien. Na Nieuwjaar toonde Seck zich een aanwinst, toen hij meekwam in het zog van Clement.

KRC Jonkies

Aanval

Topaankoop van vorig jaar Ingvartsen mist de competitiestart door blessure. Vorig seizoen kon hij zijn aankoopsom niet wettigen omdat het flankenspel stokte waardoor er onvoldoende aanvoer kwam langs de kanten, wat zijn type spits toch nodig heeft. Met de komst van Ndongala in de winter liep dat beter, maar toen was Ingvartsen zijn basisplaats al kwijt. Voor Ndongala is er concurrentie van Benson die plots opleeft, maar vooral van de 20-jarige Ghanees Paintsil die links en rechts uit de voeten kan, pijlsnel is en over een goeie actie beschikt. In 27 wedstrijden voor Ferencvaros scoorde hij maar liefst 10 keer en gaf 7 assists.

Maar dé man die het verschil moet maken op de flank is een eigen product. Trossard was na zijn blessureleed eind vorig seizoen een van de betere spelers in de Belgische competitie.

Als Ingvartsen hersteld is, heeft Genk vier centrumspitsen. Voor Karelis is er belangstelling uit zijn vaderland. Dan zijn er nog Samatta, vorig seizoen niet overtuigend maar wel de topschutter van Genk, en nieuwkomer Gano die Genk wegsnoepte voor de neus van Standard. Clement werkte in de voorbereiding zowel een systeem uit met drie aanvallers (één diepe spits) als een klassiek tweespitsensysteem.

Conclusie

Een jong Genk (gemiddelde leeftijd 22,5 jaar) is, op volle toeren en zonder de pech van vorig jaar, zonder meer een van de best voetballende ploegen van het land en een outsider voor de hoofdprijzen, al zal het dat zelf nooit toegeven. Een zucht van opluchting zal men slaken wanneer op 10 augustus Berge nog steeds in Genk voetbalt, en niet naar Engeland verhuist voor een bod dat Genk niet kan weigeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier