‘Bolat en ik kunnen veel van elkaar leren’

“Een mooie opportuniteit”, zo omschrijft Dominique D’Onofrio, de technisch directeur van Standard, de overgang van doelman Kristof Van Hout (22), die wordt overgenomen van KV Kortrijk. “Een jonge Belg met nogal wat progressiemogelijkheden. Zo’n kans mag je niet laten schieten. Met zijn lange gestalte ( 2m08, nvdr) beschikt hij bovendien over een heel bijzonder profiel.”

Pas zaterdag trainde de goalie voor het eerst bij de Rouches, alvorens zondag in het Italiaanse Livorno te debuteren bij een galaduel dat daar werd georganiseerd ter gelegenheid van de terugkeer naar de Serie A. Het werd 3-2 en Van Hout speelde de hele wedstrijd. De verdediging vertoonde echter geen stabiele indruk.

Mogen we bij je transfer spreken van een once in a lifetime chance?

Kristof Van Hout: “Absoluut. Het is toch een enorme stap. Het ging allemaal zo snel, maar ik ben echt ontzettend blij. Als Standard zich aandient, twijfel je niet. De Champions League, dat is toch de hoogste en mooiste competitie die er is.”

Ook RC Genk manifesteerde zich de laatste maand?

“Vaag, Standard reageerde veel alerter. Een contract voor drie seizoenen, met optie voor een vierde, het is een teken van vertrouwen.”

Je stond erop om vrijdag persoonlijk op KV Kortrijk afscheid te nemen van je ploegmaats?

“Ja, want ik beleefde er toch heel mooie tijden. Ik maakte er heel wat mee. Zoiets vergeet je niet snel. Het was toch wel een emotionele bedoening. Ik vond niet zo gemakkelijk mijn woorden, wat anders niet zo moeilijk is. ( lacht) De krop in de keel, hé. Maar ik merkte wel dat ze me allemaal deze overstap gunnen. Ze vonden het zelfs geweldig. Het is heel tof dat ik na Istvan Bakx en Elimane Coulibaly kan profiteren van onze goede prestaties vorig seizoen.”

Hoe zie je je rol?

“Standard is een absolute topclub in België. ( lacht) Dat trainingscomplex, nog beter dan een vijfsterrenhotel. Dit is een fantastische kans die ik moet grijpen. Ik kan en zal mezelf niet veranderen. De concurrentie zal sowieso groter en scherper zijn. Toch hoop ik effectief ook te kunnen spelen. Ik zal er alles aan doen. Maar ik ben ervan overtuigd dat Sinan Bolat en ik veel van elkaar kunnen leren en mekaar sterker zullen maken.”

Philippe Vande Walle roemt vooral de rust die je uitstraalt.

“Dat is mooi. Bij Standard zal ik nog betere mogelijkheden hebben om mezelf verder te ontwikkelen. Mijn voorbereiding met KV Kortrijk was af, het scheelde echt bijzonder weinig of ik was er titularis. Gelukkig kon ik de ontgoocheling snel doorspoelen. Iedere sportman wil spelen en streeft naar het maximale.”

Wat zijn jouw troeven?

“Een volledig engagement, honderd procent motivatie en spirit. En natuurlijk sowieso mijn lengte. Ik ben geen echte uitblinker, maar haal – onder andere dankzij Gianni Devos – op de meeste onderdelen van het keeperswerk de goede middelmaat. Alleen streef ik naar meer. Ik kom pas kijken, hé, ook Standard wordt weer een goede leerschool. Ik zal altijd een vlijtige leerling blijven.” S

FRéDéRIC VANHEULE

‘Ik hoop ook effectief te kunnen spelen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier