‘Standard is favoriet, maar Anderlecht wordt kampioen’, zegt de preses van paars-wit. Over je heen laten lopen is nooit de huisstijl geweest, noch op het terrein, noch daarbuiten.

Er werd lang naar uitgekeken en eindelijk is het er: een openhartig gesprek met Roger Vanden Stock. De voorzitter van Anderlecht weet precies welke richting hij uit wil en heeft geleerd om het onderscheid te maken tussen wat belangrijk en wat bijkomstig is.

Anderlecht werd op KV Mechelen uit het bekertoernooi geknikkerd en verloor dan thuis tegen Cercle Brugge. Hoe ontgoocheld bent u over de herneming na de winterstop?

Roger Vanden Stock: “Je zou voor minder ontgoocheld zijn. Vooral omdat wij altijd alle matchen willen winnen.”

Daarbij laat u het woord ‘arbitrage’ niet vallen?

“Zeker niet. Wanneer we verliezen, zeg ik nooit dat het de schuld is van de scheidsrechter. In beide wedstrijden hebben we voldoende kansen gehad, zeker tegen Cercle. Glen de Boeck gaf zelf toe dat zijn ploeg de punten gestolen had, dat zegt genoeg.”

Ook na de zomerstop begon u slecht met de uitschakeling tegen Borisov.

“Twee moeilijke hervattingen en alles is opeens weer slecht. Ik begrijp niet dat men 2008 een annus horribilis voor ons noemt. We eindigden tweede in de competitie, wonnen de beker van België en werden herfstkampioen. Natuurlijk was de uitschakeling voor de Champions League erg ongelukkig en begon ook 2009 met een valse noot, maar we staan nog steeds op kop van het klassement. En toch blijven veel commentatoren ons maar de grond inschrijven.

“Wat me eveneens irriteert, is dat iedereen zegt dat Standard zo briljant is dat ze de UEFA Cup kunnen winnen, terwijl wij vorig jaar ook pas in de achtste finales uitgeschakeld werden en men dat ondermaats vond. Dat zijn twee maten en twee gewichten. Maar goed, er zit ook een positieve kant aan: hoe meer kritiek we krijgen, hoe scherper we staan.”

Misschien krijgt Standard wel meer steun omdat de outsider doorgaans meer sympathie opwekt dan de nummer een …

“Niet akkoord. Wij zijn momenteel de outsider en Standard is de favoriet. Vorig jaar heeft iedereen kunnen zien waartoe Standard in staat is.

“Telkens Standard of Club Brugge successen boekt, vergelijkt men hen met ons. Wij blijven het referentiepunt en dus krijgen wij de kritiek. Maar ik herhaal: dat zet ons op scherp.”

De belangrijkste speler

U blijft strijdvaardig …

“Natuurlijk. Standard mag dan al favoriet zijn, wij worden kampioen omdat Standard punten gaat verliezen door die Europese campagne. Van Genk of Brugge moeten we geen schrik hebben.”

Waarop baseert u die mening?

“Uitsluitend op de kwaliteit van de spelers.”

Bereidt Anderlecht zich slecht voor op de hernemingen van de competitie?

“Wat Borisov betreft, klopt het dat we die ploeg beter hadden moeten inschatten. Nu goed, de bal rolde toen ook niet echt in ons voordeel. Een penalty tegen voor een fout buiten de zestien, de keeper die een gemaakte goal ‘per ongeluk’ verhindert …”

En tegen Mechelen en Cercle was het weer van dat … Heeft de ploeg in Spanje misschien te zwaar getraind, met in het achterhoofd de gedachte dat ze na de zomer nog niet klaar waren en dat zoiets niet opnieuw mocht gebeuren?

“Wie verliest, heeft altijd ongelijk. Ik weet één ding: als we het seizoen als een trein willen eindigen, dan kan dat wel eens ten koste gaan van de eerste matchen na de winterstop. In het verleden finishte Anderlecht altijd sterk, maar kende het ook een dip in januari of februari.”

Maar toch: de herfstkampioen was onherkenbaar.

“We hebben Tom De Sutter snel moeten inpassen en dat liep niet meteen vlot. We missen kansen en incasseren domme goals, zoals de tweede tegen Cercle en de tweede tegen Mechelen.”

U geeft de indruk moeilijk een ploeg te kunnen bouwen door de blessures van Frutos, Zitka en Suárez. Loopt Anderlecht achter de feiten aan?

“Ik wil toch benadrukken dat we De Sutter al langer wilden, al sinds we wisten dat Nicolás Frutos niet geregeld zou kunnen spelen. We hebben er lang en correct over gepraat met Cercle. We kwamen zelfs zo goed overeen dat onze Braziliaan Kanu er een halfjaar gaat spelen.

“Er zijn natuurlijk ook factoren die men niet in de hand heeft. Silvio Proto vertrekt en vervolgens blesseert Daniel Zitka zich … Goed, dan denk ik dat we Davy Schollen tot het einde van het seizoen het vertrouwen kunnen schenken. Wat Frutos betreft: we weten hoe belangrijk hij is. Wanneer hij speelt, winnen we gemakkelijker. Misschien zal dat met De Sutter ook zo zijn, maar met Frutos was het een zekerheid. Alle tegenslagen (Borisov, Mechelen, …) overkwamen ons toen hij er niet bij was. Veel supporters en ook mensen binnen de club zijn kwaad op hem: hij is voortdurend geblesseerd, hij ligt in de clinch met onze medische staf en hij heeft alleen maar vertrouwen in zijn goeroe Mendoza. Maar we kunnen niet anders dan hem geloven en daarin meegaan, want anders ontglipt hij ons. Ik ken geen enkele andere speler die zo belangrijk is voor de ploeg.”

Frutos durft de club wel op de korrel te nemen. Ook kapitein Olivier Deschacht liet zich niet onbetuigd tijdens de stage in La Manga. Hoe zit het met de sancties?

“Frutos heeft een boete gekregen die alleen opgeheven kan worden als we straks kampioen spelen. Maar aangezien hij niet meer in actie komt dit seizoen, kunnen we ze hem niet opleggen. Deschacht heeft ook een boete gekregen en zal die betalen.”

Voor de winterstop heeft Ariël Jacobs zich beklaagd over de mentaliteit van de groep. Hoe schat u de mentale weerbaarheid van uw spelers in?

“Wij hebben geen agressieve leider. Onze spelers zijn te vriendelijk. Jan Polák zou die rol kunnen spelen, maar hij zit met de barrière van de taal. En Gillet is te jong. Juhasz is een perfecte ploegspeler die altijd het voorbeeld zal geven maar die de anderen niet wakker kan schudden. We hebben natuurlijk Deschacht die raast en foetert. Ik heb veel begrip voor die jongen: hij vecht er altijd voor. Hij heeft zijn imago van fils à papa wat tegen. Soms leggen scheidsrechters matchen stil vanwege racisme. Heel goed, maar ze mogen dat ook wel doen als de supporters van de tegenpartij Deschacht uitmaken voor homo. Zelfs de supporters van Anderlecht zijn hard voor hem, maar toen ze vernamen dat Nicolás zijn boete niet moest betalen en Olivier wel, vonden ze dat onrechtvaardig! Des te beter voor Olivier …”

Geen nieuw stadion

Frankie Vercauteren was ooit in beeld als technisch directeur. Nadien Zetterberg, maar er is nog altijd niemand.

“Ik heb nooit over de functie van technisch directeur gesproken. Anderlecht heeft er geen nodig. Zolang ik er ben, zal de trainer verantwoordelijk zijn voor het sportieve luik en zullen de beslissingen over transfers genomen worden door het bestuur en door algemeen manager Herman Van Holsbeeck. Hier dus geen manager naar Engels model. We vragen natuurlijk altijd aan de trainer wat hij nog nodig heeft voor zijn ploeg, maar verder houdt die zich niet met de transfers bezig. Daar hebben we een rekruteringscel voor. In België is dat de beste oplossing.”

Wat betreft het stadion: Sporting Anderlecht blijft nu toch in Anderlecht. Wat gaat u precies doen en wanneer?

“We blijven in Anderlecht en we breiden uit. Dat staat sinds enkele weken vast en ik sta honderd procent achter dat project. Het is allemaal mogelijk omdat we uiteindelijk de steun van de gemeente krijgen. Ik heb 30.000 plaatsen voor ogen. De 6000 staanplaatsen achter de doelen verdwijnen. We zullen een gezellig en modern stadion hebben. Door twee nieuwe ringen, op tribune 2 en 3, zal iedereen meer ruimte hebben. Ook de hoofdtribune gaan we verbouwen.”

Die plannen zijn al gereed?

“Nog niet definitief want we wachten nog op de laatste vergunningen, maar niets of niemand gaat dat project nog tegenhouden. Bij het begin van het seizoen 2013/14 moet alles klaar zijn. We zullen de werken ook zo veel mogelijk uitvoeren zonder elders te gaan spelen.”

Hoeveel gaat dat kosten?

“De verbouwing van het stadion zal ongeveer 40 miljoen euro kosten. De omvorming van onze vzw tot een nv is erop gericht om investeerders aan te trekken voor het stadion – maar ook voor het team. Er is geen sprake van dat al ons geld naar het stadion gaat en niks naar de ploeg. Dat zijn twee projecten die parallel lopen.”

Heeft u al kandidaten om zich in te kopen in de club?

“Ja, maar ik ga u niet zeggen wie.”

Omdat ze eerst moeten weten hoe het akkoord met de fiscus er zal uitzien, volgens hetwelk de nieuwe nv geen belastingen zou moeten betalen op de opbrengst die over is van de vzw?

“Precies, daar gaat heel de juridische discussie over. Momenteel is dat akkoord er nog niet, maar ik heb er goede hoop op. Ik zie niet in waarom men de club zou willen dwarsbomen. Anderlecht wil weer een concurrentiële positie innemen in Europa. Dan spreek ik niet over budgetten van meer dan 100 miljoen euro, want in die categorie is er maar een twintigtal clubs. De komende vijf jaar moet ons budget op een verstandige manier de hoogte in. Anders kunnen we nooit meer de hoop koesteren om de vroegere successen van de Belgische clubs te herhalen. Ik pas er in elk geval voor om een leverancier van spelers te worden voor de grote Europese clubs.”

Zoals we al zeiden: u blijft doorzetten …

“Natuurlijk, ook al moet men gek zijn om in de huidige economische context op die manier te denken. Binnen de club zijn er ook mensen die zeggen dat ik gek ben. Nu en dan vraag ik me dat zelf ook af, maar als puntje bij paaltje komt, denk ik niet dat ik gek ben. Na al die jaren zie ik er het voordeel van in dat we in februari geen Europees voetbal spelen: zo kan ik nog eens op wintersport gaan. Het leven is al zo kort …”

Clubvoorzitter Michel D’Hooghe, daarentegen, wil ermee kappen.

“De dag dat ik spreek zoals Michel D’Hooghe, is het gedaan met mij. Zijn club haalt geen resultaten en hij moet zich verantwoordelijk voelen aangezien hij voorzitter is. Maar zijn juiste motivatie ken ik natuurlijk niet. Ik zie hem niet veel meer.”

Gouden Schoen

Zal Fortis in de toekomst nog uw sponsor zijn?

“Dat weet ik niet. Zoals iedereen wacht ik de algemene vergadering van 11 februari af.”

Hebt u al contacten met andere potentiële sponsors?

“Neen, en ik wil daar op dit ogenblik ook niks over horen. Belgacom en Coca-Cola zijn al genoemd, maar ik wil eerst zien of er een oplossing komt voor Fortis. In een huwelijk van 30 jaar is enige trouw toch op zijn plaats.”

U was niet aanwezig op het gala van de Gouden Schoen?

“Neen. Ik ga daar niet meer naartoe.”

Hebt u het gevolgd op tv?

“Zelfs dat niet. De Gouden Schoen zegt me helemaal niks meer, hij heeft aan waarde ingeboet. Hij is het eigendom geworden van één bepaalde krant ( Het Laatste Nieuws, nvdr) en één tv-station zendt het uit. Erg jammer, maar ja, het is niet anders.”

Vindt u het referendum Profvoetballer van het Jaar dan eerlijker?

“Ja, want daar zijn het de spelers die hun stem uitbrengen. Maar goed, dat verhindert me niet om te zeggen dat Axel Witsel ook mijn favoriet was. Ik hou van dat type speler.” S

door john baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier