Marco van Basten zoekt naar aanvalskracht.

Terwijl in de rest van Europa Marco van Basten wordt beschouwd als een jonge, uiterst talentvolle en succesvolle bondscoach, stapelen in Nederland de twijfels over zijn capaciteiten zich nog altijd op. Zijn twaalfde interland in 2007, bij het nietige Wit-Rusland, bracht immers wisselende stemmingen teweeg bij de achterban. In de eerste vijf maanden van 2008 zal Van Basten de vijf oefeninterlands hard nodig hebben om iedereen te overtuigen van de sterkte van Oranje.

Tegenover de betrekkelijk eenvoudige manier waarop het EK werd bereikt, staat de groeiende ontevredenheid over het spel van de ploeg en de rol van de bondscoach. Onmiskenbaar is de sfeer de laatste maanden omgeslagen. In dat opzicht was 2007 een logisch vervolg op 2006, toen Nederland op het WK een bijrol speelde. De relatief goede resultaten wegen nauwelijks nog op tegen de onvrede over het vaak zo armtierige, inefficiënte en rommelige spel.

Nooit eerder werkte Oranje een kwalificatiereeks af waarin zo weinig werd gescoord: maar vijftien keer. Het deed fameus afbreuk aan de reputatie van Nederland als aanvallende voetbalnatie. Het verval is onmiskenbaar en dat met een lichting die in Europa hoog aanzien geniet, zoals RuudVan Nistelrooy, Dirk Kuijt, Robin van Persie, Arjen Robben en Ryan Babel. Ook Rafael van der Vaart en Klaas-Jan Huntelaar geven het offensieve potentieel allure. Op papier tenminste. In de praktijk is Oranje een elftal dat aanvallend hevig teleurstelt.

Van Basten slaagt er, ondanks zijn vernieuwingsdrang, moed en experimenteerdrift niet in de kwaliteiten van de spelersgroep optimaal te benutten. Zijn (wellicht tijdelijke) keuze voor een speelsysteem zonder specifieke buitenspelers is ook het bewijs voor het failliet van een strijdwijze die ruim drie jaar werd gekoesterd. De late en rigoureuze ommezwaai naar een 4-4-2 wijst erop dat Van Basten ging twijfelen en zijn principes noodgedwongen overboord zette.

Of hij een spoor vond dat tot succes zal leiden of op een dwaalspoor terechtkwam, zal pas volgend jaar in juni blijken. Dan zal ook de Oranjegekte weer toeslaan en de scepsis verdwijnen. Of Van Basten ook daarna nog bondscoach zal zijn, wordt in januari bekend. Steeds meer tekenen wijzen erop dat de oud-spits niet voor Ajax zal kiezen maar eerder tot het WK van 2010 zal bijtekenen.

Het Nederlandse elftal sloot zijn EK-kwalificatiecampagne uitermate slecht af, met een kansloze 2-1-nederlaag bij Wit-Rusland, dat volop op de counter speelde. Oranje speelde in een veel te laag tempo. De enige die zich positief onderscheidde, was Rafael van der Vaart, die scoorde en zijn vijftigste interland afwerkte.

Sef Vergoossen zal vanaf 1 januari, samen met Dwight Lodeweges, PSV trainen. Huidig interim-coach Jan Wouters blijft ook volgend seizoen in de technische staf, wanneer Huub Stevens het sportieve roer in handen krijgt.

Roda JC is niet van plan om de huurlingen Roland Lamah en Cheikh Tioté weer zonder slag of stoot af te staan aan Anderlecht tijdens de winterstop.

Nol de Ruiter (67) stopt volgend seizoen als hoofd scouting bij FC Utrecht. De voormalige hoofdtrainer bekleedde sinds 2004 die functie.

Ajax zal het contract van de getalenteerde verdediger Gregory van der Wiel (19) binnenkort opwaarderen. De jeugdinternational, die afgelopen zomer voor vier jaar bijtekende, onderhandelde toen dat hij na vijftien basisplaatsen een salarisverhoging zou krijgen.

FC Omniworld zal pas na de winterstop weer een beroep doen op Wamberto. De Braziliaanse aanvaller sukkelt met een hamstringblessure.

Willem II neemt opnieuw afscheid van een lid uit het technisch kader. Kees Zwamborn, die tegenwoordig als hoofd scouting fungeerde, wil zich opnieuw gaan richten op het trainerschap en vertrekt per 1 december.

Kiki Musampa (30), die zonder club zat nadat de linkermiddenvelder opstapte bij Trabzonspor, tekende bij AZ een overeenkomst tot het einde van dit seizoen. Musampa kent Louis van Gaal nog van bij Ajax, waar de coach hem liet debuteren.

FRéDéRIC VANHEULe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier