RANKING: 8/21(FIFA/UEFA) EINDIGDE ALS TWEEDE IN GROEP F

PROGRAMMA

10/6 – 20.45 UUR

IERLAND – KROATIË (POZNAN)

14/6 – 18 UUR

ITALIË – KROATIË (POZNAN)

18/6 – 20.45 UUR

KROATIË – SPANJE (GDANSK)

INFO

Oppervlakte: 56.538 km2²

Aantal inwoners: 4,5 miljoen

Hoofdstad: Zagreb

Website voetbalbond: www.hns-cff.hr

Legendes: Bosko Balaban, Zvonimir Boban, Robert Prosinecki, Davor Suker

WEETJES

De opvolger van Slaven Bilic werd al bekendgemaakt. Na het EK wordt Igor Stimac de nieuwe bondscoach van Kroatië. Hij neemt het dus straks op tegen onze Rode Duivels in de kwalificaties voor het WK 2014 in Brazilië. Kroatië stelde overigens nog nooit een buitenlandse selectieheer aan.

Wist u dat bondscoach Bilic gitaar speelt in een rockband? Zijn groep, Rawbau, raakte zelfs bekend met de hit ‘Vatreno Ludilo’, wat ‘vurige gekte’ betekent. Het liedje werd overigens het officiële lied van Kroatië op het vorige EK, waar Bilic de jongste coach was.

Doelman Stipe Pletikosa is enorm gelovig. Onder zijn truitje draagt hij steevast een T-shirt van de Heilige Maagd Maria. Hij bracht zijn vakanties vroeger ook vaak door in een klooster in Bosnië.

TEAMANALYSE

Kroatië plaatste zich al voor de derde keer op rij voor het EK, een schitterende prestatie voor een land met slechts 4,5 miljoen inwoners. De kwalificatiecampagne liep echter niet van een leien dakje. De Kroaten verloren thuis bijvoorbeeld van het nietige Litouwen, maar eindigden toch als tweede in een groep met Griekenland, Israël, Letland, Georgië en Malta. Coach Slaven Bilic lag meermaals serieus onder vuur, maar overleefde de storm. Uiteindelijk kon zijn elftal zich toch plaatsen voor de eindronde na barragematchen tegen het Turkije van Guus Hiddink: 0-3 winst uit en 0-0 thuis. Maar de verwachtingen zijn niet hooggespannen. De Vatreni werden ingedeeld in een moeilijke poule, kenden een slechte voorbereiding en veel fans reizen niet af naar het EK vanwege de economische crisis. Kroatië speelt vooral vanuit een sterke organisatie en probeert vliegensvlug om te schakelen als het de bal verovert. Voor een stunt rekent het elftal alleszins op een Luka Modric in topvorm. De centrale middenvelder is dé spilfiguur van het team, met zijn creativiteit en geniale ingevingen moet hij de spitsen in stelling proberen te brengen. Bovendien is Modric levensgevaarlijk op stilstaande fases. Zijn afgemeten hoekschoppen en geplaatste vrije trappen kunnen een belangrijk wapen zijn om een wedstrijd open te breken. Enkel penalty’s zijn niet echt de specialiteit van de Cruijff van de Balkan. Hij miste bijvoorbeeld een strafschop in de kwartfinales van het EK 2008 tegen Turkije. Kapitein en ouderdomsdeken Darijo Srna zorgt voor de rushes op de rechterkant, Niko Kranjcar of Ivan Rakitic doet hetzelfde op de andere vleugel. Maar de sleutel ligt misschien nog meer achteraan, hoe vaak kunnen de Kroaten de nul houden? Ervaren rot Josip Simunic moet waken over de organisatie in de defensie. Kortom, Kroatië is een moeilijk te ontwrichten blok en kan Spanje en Italië mits een goede dag serieuze problemen bezorgen.

PLUS

De verwachtingen liggen niet bijster hoog, dus van veel druk is er geen sprake. Als de eerste wedstrijd, tegen Ierland, wordt gewonnen kan Kroatië de rol van scherprechter op zich nemen. De afscheidnemende Josip Simunic en bondscoach Slaven Bilic willen nog een laatste keer hun vaderland op de Europese kaart plaatsen.

MIN

Kroatië heeft geen snelle verdedigers. Daardoor is het gedwongen op de counter te loeren, wat problemen kan geven tegen Ierland. Die match moet namelijk gewonnen worden, en dus moeten de Kroaten zelf het initiatief nemen. En aanvallender spelen leidt onvermijdelijk tot meer ruimte in de rug van de defensie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier