Cancellara en Breschel spannen hun boog.

Vier lentes geleden werd Tom Boonen gevraagd welke leeftijdsgenoten en jongere renners hem in de toekomst het leven zuur zouden maken in ‘zijn’ klassiekers. De toenmalige wereldkampioen voorspelde: ” Fabian Cancellara is de sterkste van al mijn tegenstanders. Samen met hem vormt Matti Breschel de toekomst van de Vlaamse klassiekers.”

Boonens profetie is aan het uitkomen. Het duo van Team Saxo Bank maakte afgelopen week duidelijk dat het zondag in de Ronde van Vlaanderen aartsgevaarlijk wordt. Het krachtenarsenaal van Cancellara lijkt nog meer dan vroeger onuitputtelijk. Spartacus wurgt zijn tegenstanders terwijl ze in zijn wiel vergeefs naar recuperatie zitten te snakken.

Zelfs Boonen en Juan Antonio Flecha hadden geen antwoord toen de Zwitserse krachtpatser zaterdag in de straten van Harelbeke vanop de kop demarreerde naar winst in de E3 Prijs, pas zijn eerste klassieke zege in Vlaanderen. Met datzelfde moordende tempo rolde de 29-jarige Cancellara woensdag de rode loper uit voor zijn drie jaar jongere ploegmaat Breschel, die van de ademnood bij de concurrenten gebruikmaakte om er vanonder te muizen.

De overwinning van Breschel in Dwars door Vlaanderen was een openbaring voor het brede publiek. Toch is de kans klein dat de Deen als een eendagsvlieg de boeken in zal gaan. Al na zijn eerste koers als prof, de Ronde van Qatar in 2005, werd over Breschel de loftrompet gestoken. In de woestijn ranselde hij als twintigjarige met zijn team CSC het peloton in waaiers uiteen. Datzelfde jaar demonstreerde hij diep in de finale van Parijs-Tours zijn sprongkracht op korte hellingen door in de tegenaanval te gaan achter de ontsnapte Stijn Devolder en Philippe Gilbert. Dat Breschel tot vorige week moest wachten op een eerste klassieke overwinning, heeft veel te maken met een zware val in de Driedaagse van West-Vlaanderen in 2006, waarbij hij twee wervelbreuken opliep.

In onze Wielergids maakte Fabian Cancellara er geen geheim van: de Ronde van Vlaanderen is in 2010 de koers waar het bij hem om draait. Van alle favorieten voor Vlaanderens Mooiste beschikt de Zwitserse kampioen met Breschel over de sterkste rechterhand. Na zijn vrijgevige gebaar in Dwars door Vlaanderen hoeft Cancellara niet te twijfelen aan de loyauteit van zijn Deense kompaan.

Toch mag Breschel ondertussen zelf ook dromen van winst in een topklassieker. Afgelopen zondag in Gent-Wevelgem peddelde hij alweer fluitend de hellingen op. Tot een lekke band zijn kansen kelderde. Als Team Saxo Bank in de Ronde de kaart Cancellara trekt, komt Breschel misschien volgende week aan de beurt in Parijs-Roubaix, waar hij al drie keer bij de beste twintig eindigde.

Binnen zijn team heeft Breschel een inspirerend voorbeeld. In 2007 snelde Stuart O’Grady vanuit de schaduw van Cancellara naar eeuwige roem op de wielerbaan van Roubaix.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier