Sjotten in een feeëriek decor, met op de achtergrond een prachtige abdijkerk, het lijkt hemels. Maar het Prinsenbos, waarin het stadion van vierdeklasser KSC Grimbergen ligt, heeft voor de club al jaar en dag donkere keerzijdes. Het is bestempeld als parkgebied en rond het veld kronkelt een wandelweg. Daarom verbiedt de gemeente een omheining rond het stadion. Dat impliceert dat Grimbergen bij thuiswedstrijden maar liefst twaalf mensen moet mobiliseren om de vier ingangen van het park te bemannen voor de controle van de toegangskaartjes. Aan mensen die het park betreden, wordt gevraagd of zij komen om naar de voetbalwedstrijd te kijken of om te wandelen. In het eerste geval dienen ze te betalen, in het tweede geval niet. Tijdens de wedstrijd houden medewerkers van Grimbergen de ‘wandelaars’ in de gaten. Als die blijven stilstaan, de blik op het veld gericht, spoeden ze zich erheen met de vraag om te betalen.

Onlangs werden door de gemeente bovendien zitbanken geplaatst achter de doelen. “Nog niet zo lang geleden zat daar een koppel dat geen kaartje had”, herinnert algemeen secretaris Frans Van Dorslaer zich. “Toen ik daarover een opmerking maakte, zei de man : ‘Ik betaal evenveel belastingen als jij, ik heb evenveel recht om hier te zitten als jij.’ Wat je dan doet ? Voor hen gaan staan tot ze van miserie weggaan. Och, we zien het hier allemaal. Mensen die tussen de bomen binnenglippen, vaders die het park langs de gewone weg betreden en wier uitleg is dat ze met hun kind naar de speeltuin komen, je kan het zo gek niet bedenken.

“Naast die problemen is er ook nog eens het verbod om verlichting te plaatsen. Dat is slecht voor de vogeltjes in de bomen. Als we ooit een plaats in de derde klasse ambiëren, zal dat een belangrijke belemmering vormen.”

Van iedereen die bij Grimbergen, opgericht in 1927, in de loop van de geschiedenis de revue passeerde, was Louis Follon zonder twijfel een van de meest legendarische. “Toen ik ongeveer achttien was,” vertelt Jos Mertens, “rond 1965, was hij keeper-trainer. Ik was de tweede doelman. Wat een figuur … Het stak allemaal niet zo nauw bij Follon. Vaak trok hij met spelers tot diep in de nacht op stap. Hij ging ook geregeld weddenschappen aan. Dan zei hij bijvoorbeeld dat hij maar twintig goals zou slikken in een seizoen. Hij stelde zelf de verdediging samen en zorgde soms voor een dubbele afweergordel om dat doel te bereiken. En kreeg hij er dan toch eens twee binnen, dan liet hij mij in de goal staan. Er kwam weinig tactiek bij kijken, het was gewoon een groep kameraden. Michel Verschueren, die in Grimbergen woont, heeft in die periode een tijd in de raad van bestuur gezeteld. Vrij snel kegelde hij Follon buiten. Botsende stijlen heet dat, zeker ? (lacht)”

Volgende week : Zottegem

KRISTOF DE RYCK