Vroeger had SK Kallo het modderigste voetbalveld van het hele Waasland. Nu profiteert het net als de zeven andere deelgemeenten van het actieve sportbeleid van de gemeente Beveren, die er op toeziet dat niet enkel de plaatselijke eersteklasser, maar àlle clubs over een uitstekende accommodatie beschikken.

Het polderdorp ligt op de grens van Oost-Vlaanderen, tegen de Schelde en de Antwerpse haven, net boven de expresweg van Antwerpen naar Knokke. Door de bouw van de Liefkenshoektunnel zit het dorp helemaal tussen de autowegen en de Schelde gekneld.

Bij de overstroming van februari 1953 kwam bijna het hele dorp onder water te staan. Bij het uittekenen van de plannen voor de uitbreiding van de Antwerpse haven richting Linkeroever zag het er aanvankelijk naar uit dat Kallo hetzelfde lot zou ondergaan als het twintig kilometer verderop gelegen Doel. Na aanhoudend protest kon het dorp bewaard blijven, maar 248 woningen en 213 boerderijen werden wel onteigend. In april 1971 werd de Kallosluis gebouwd, die toegang gaf tot de Waaslandhaven op de linkeroever en waar zich vandaag 80 bedrijven bevinden. Nog geen halve kilometer van de drie voetbalterreinen in de Kapelstraat ligt de elektriciteitscentrale van Ebes.

Na de onteigeningen leek Kallo een uitstervend dorp. Telde het in 1970 nog 2300 inwoners, dan slonk dat aantal tot 1700 in 1990. De laatste jaren steeg de bevolking opnieuw, met de bouw van een paar nieuwe woonwijken. Vooral jonge gezinnen ontvluchten de drukte van de stad en de fileproblemen. Daar profiteert ook de plaatselijke voetbalclub van. Dit jaar telt Kallo zelfs vier duiveltjesteams. Tot voor een jaar of tien had Kallo moeite om alle jeugdteams te bemannen. Die werden toen aangevuld met overtollige spelers van SK Beveren. De uitbreiding van de haven en de komst van vele bedrijven in de gemeente leverden de club, ontstaan in 1945 met stamnummer 4218, extra inkomsten op.

SK Kallo, blauw en wit, voelt zich goed in tweede provinciale, waar het sinds 1992 speelt. Eén keer, in 1989, leidde ex-Rode Duivel en toenmalig trainer Ronny Maertens de club naar eerste provinciale, maar dat bleek sportief en financieel te hoog gegrepen. Momenteel sukkelt Kallo in de staartgroep. Soelaas brengen de vele derby’s, waarvoor het gemiddelde aantal toeschouwers boven 150 stijgt. Met Vrasene (de koploper) en Melsele telt Groot-Beveren (45.000 inwoners) drie ploegen in tweede provinciale C.

Elke week gaat Sport/Voetbal Magazine op zoek naar een voetbalveld op een bijzondere locatie.

Wie een voetbalveld weet liggen op een bijzondere locatie kan ons e-mailen op sportmagazine@roularta.be.

GEERT FOUTRÉ

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier