Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Het debuut van Kevin Vandenbergh voor AS Eupen is in mineur verlopen. Niet alleen verloor zijn nieuwe ploeg met 2-0 tegen Charleroi, zelf moest hij van het veld met een verrekking in de bil. “Woensdag op training voelde ik al iets”, zegt hij. “Het zat heel diep, maar in de eerste helft voelde ik het opnieuw. Na de rust heb ik het nog even geprobeerd. Om te vermijden dat het een spierscheur werd, heb ik me laten vervangen. Gelukkig is er geen competitie volgend weekend, ik zou het niet hebben gehaald. Jammer, want ik ben bijna nooit geblesseerd. Sommigen wijten het aan de spanning van de transferperiode. Zou kunnen, want het is een drukke week geweest. Maar ik blijf erbij: we trainen hier op kunstgras en dat vraagt een aanpassing van de spieren. Vermoedelijk ligt het daaraan.”

De 27-jarige aanvaller vormde tegen Charleroi samen met Andrade Jefferson de nieuwe Eupense voorhoede. Vandenbergh werd niet lukraak aangetrokken, maar voegt een profiel toe dat Eupen naast sturmers à la Obradovic en Lepiller nog miste. Jefferson is een Braziliaanse targetspits die van Fiorentina komt. “We begrijpen elkaar al vrij goed”, aldus Vandenbergh. “Ik moet positie kiezen rond hem en ook mijn verdedigende werk doen. Voor een eerste wedstrijd was het redelijk. Matchritme krijg je alleen door te spelen. Bij Utrecht heb ik twee maanden alleen getraind.”

Vandenbergh verhuisde in 2007 van RC Genk naar FC Utrecht. Hij speelde er weinig en werd tussendoor een jaar uitgeleend aan Germinal Beerschot. Ondanks de terugkeer als technisch directeur van Foeke Booy, de trainer die hem drie jaar geleden naar Utrecht haalde, bleven zijn speelkansen in Nederland beperkt. Vandenbergh: “Ik concentreer me nu op de toekomst. Iedereen heeft zijn versie van de feiten, maar er is toch niets meer aan te veranderen. Of het verloren jaren zijn geweest? Achteraf kun je dat wel zeggen, ja.”

Midden augustus kreeg hij telefoon van Eupen. Hij tekende voor twee seizoenen. “Ik kon me direct vinden in hun ideeën. Ik had andere mogelijkheden, maar in die clubs waren de meningen verdeeld. Dan loop je het risico om na één mindere wedstrijd op de bank te verzeilen, terwijl ik er elke week wil staan en me tonen. Die nul punten moet je relativeren. Met uitwedstrijden tegen Anderlecht en Gent en een thuismatch tegen Genk is verliezen geen schande. Onze trainer is een enorme motivator. Dat is belangrijk in een ploeg die het als collectief moet waarmaken. Zodra we een punt pakken of winnen, zal het vlotter gaan. Tegen Charleroi hadden we ook kansen genoeg op de 0-1 en de 1-1.”

JAN HAUSPIE

‘Ik concentreer me op de toekomst. Aan het verleden is niets meer te veranderen.’

Kevin Vandenbergh

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier