Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Op 9 juni stelt KV Kortrijk officieel Georges Leekens voor als “trainer naar Engels model met algemene sportieve bevoegdheden voor het eerste elftal”. De overeenkomst loopt over drie seizoenen met een optie op nog eens twee jaar. Het is een verrassende move: de club met officieel zowat het kleinste budget van de Jupiler Pro League haalt een trainer die twee maanden geleden nog Lokeren verliet voor een financieel monsteraanbod van Al-Hilal in Saudi-Arabië. Zijn ze in het Guldensporenstadion tijdens de verbouwingswerken op een goudader gestoten?

“Ten eerste is er sinds hij hier in het seizoen 1988/89 trainer was een band tussen Leekens en KV Kortrijk”, zegt algemeen manager Patrick Turcq. “Hij komt graag terug om ons project mee te helpen realiseren: de komende drie jaar KVK uitbouwen tot een ambitieuze eersteklasser. Bovendien reken ik op een stijging van het budget met 15 à 20 procent. We krijgen meer tv-geld, we streven naar 1000 abonnementen extra, meer horeca-inkomsten en we verwachten ook een toename van de sponsoring.

“In overleg met de nieuwe trainer zullen we de spelersgroep evalueren en stappen ondernemen om te proberen ons te versterken, maar het is niet de bedoeling dat wij op financieel gebied zotte toeren zullen uithalen. Het is niet omdat Leekens komt dat wij nu Ronaldinho zullen binnenhalen. We zijn realistisch sinds het financiële debacle dat de club vroeger meemaakte en verrichtten sindsdien op het transfervlak al goed werk.”

KV Kortrijk scout onder meer intensief in West-Afrika. “Met uitzondering van Senegal en Ghana zijn we in elk West-Afrikaans land op regelmatige basis aanwezig”, zegt Turcq. “Het zijn landen waar kwaliteit te vinden is die voor een kleine club als de onze nog betaalbaar is. We scouten er al heel het seizoen op onze eigen manier: niet met makelaars die er alleen hun eigen spelers laten zien, neen, we gaan er zelf wedstrijden bekijken. In het verleden voetbalden er al Nigerianen, Congolezen en Kameroeners voor Kortrijk. Nu zijn zij in hun land interessante contacten voor ons. De bedoeling is om enkele spelers uit West-Afrika aan te trekken, maar we zijn niet van plan om van KVK een Afrikaanse ploeg te maken.”

De club sloot ook een deal met Barco. Het huidige scorebord wordt vervangen door een hoogtechnologische ledwall van het internationale bedrijf waarvan de hoofdzetel in Kortrijk is gevestigd. S

CHRISTIAN VANDENABEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier