Nebojsa Pavlovic (Serviër), Adam Marusic (Serviër), Ivan Santini (Kroaat) en Zarko Tomasevic (Montenegrijn) zijn niet de enige spelers uit het vroegere Joegoslavië die de laatste jaren naar KV Kortrijk zijn gekomen. Sinds 2009 zijn dat ook nog de Kroaten Leon Benko en Mario Carevic, de Serviërs Mladen Lazarevic, Stefan Scepovic,Dalibor Veselinovic, Stefan Mitrovic en Branimir Petrovic en de Bosniërs Toni Sunjic en Ervin Zukanovic. Dat zijn er in totaal dertien, van wie Scepovic (Club Brugge) en Veselinovic (Anderlecht) gehuurd werden.

KV Kortrijk werkt met een Balkanscout, de Servische ex-KVK-speler Ivica Jarakovic, die vanuit de Servische hoofdstad Belgrado opereert. En nu is er dus ook een Balkanboy in de staf: de Bosniër Adnan Custovic, gewezen aanvaller van onder meer Moeskroen, AA Gent en Germinal Beerschot. Het scheelde trouwens niet veel of de hoofdcoach was een ex-Joegoslaviër: Cedomir Janevski. De Macedonische Belg werd sportief manager Patrick Turcq aanbevolen door de Servisch-Belgische makelaar Dejan Veljkovic en was de eerste kandidaat om Hein Vanhaezebrouck op te volgen, tot uiteindelijk beslist werd om assistent-coach Yves Vanderhaeghe een kans te geven als hoofdtrainer. Zo kwam er in de staf plaats voor Custovic.

Vanderhaeghe erkent dat de ex-spits belangrijk is voor de Balkanspelers. “Adnan staat heel dicht bij hen, spreekt dezelfde taal en kent hun mentaliteit. Zij staan open om beter te worden en hij kan het in de persoonlijke coaching perfect verwoorden. Addy is er dagelijks mee bezig: met de integratie van Adam, met hem het spelsysteem helemaal bij te brengen, met Zarko wakker te schudden en met te proberen van Ivan weer de Ivan van begin vorig seizoen te maken. Dat is zeker een surplus.”

“Het zijn niet alleen goeie spelers, maar ook werkers”, zegt Adnan Custovic zelf. “Geen enkel probleem van ego of mentaliteit. Tenslotte ook mannen die al iets meemaakten: Ivan speelde al in Duitsland, Zarko in Portugal en Nebojsa is al tien jaar in België. Alleen voor Adam is het allemaal nieuw. Hij is heel verlegen, maar paste zich toch al goed aan. Alleen in zijn spel is hij nog te timide. Hij vertrouwt nog niet genoeg op zijn grote kwaliteiten. Adam is als een gevechtsvliegtuig. Elke rechtstreekse tegenstander nam hij tot nu toe al in snelheid. Zijn fysieke capaciteiten zijn enorm. Hij is nooit moe en geeft de indruk dat hij drie wedstrijden na elkaar kan spelen. Ik probeer hem te overtuigen dat hij met zijn snelheid, acties en diepgang een beslissende speler kan en moet zijn, en dat hij bijvoorbeeld meer moet variëren in de manier waarop hij de bal vraagt. Maar dat vergt tijd.”

Met een Kroaat, twee Serviërs, een Montenegrijn en een Bosniër is het in de jaren negentig geëxplodeerde Joegoslavië bij KVK multi-etnisch vertegenwoordigd. Maar over de Joegoslavische burgeroorlog wordt er niet gesproken, zegt Adnan Custovic. De Balkanboys vormen in Kortrijk een hechte groep. “De oorlog is voorbij”, aldus de T2. “We leven niet in het verleden. We moeten vooruit en aan de toekomst denken. Iedereen beleefde de oorlog op zijn manier, iedereen bekijkt het vanuit zijn standpunt, maar het is een thema dat we niet aansnijden. We praten over voetbal. Alleen politici weten waarom het is gebeurd en het is aan de mensen die slechte dingen deden om zich slecht te voelen.”

Adnan Custovic is niet de eerste Balkancoach bij KV Kortrijk. Dat was de Kroatische Joegoslaaf Marijan Brncic, een centrale verdediger die in het seizoen 1978/79 hoofdtrainer ad interim was in de korte periode tussen Georges Heylens en Raymond Mertens. De eerste en tot nu toe enige volwaardige hoofdtrainer van KVK was de Servische Joegoslaaf Dimitri Davidovic in het seizoen 1985/86.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content