KV Kortrijk – Info

Kan Belhocine het tij weer keren?

Het vorige seizoen van KV Kortrijk was op te delen in drie stukken: onder coach Luka Elsner behaalde het 15 op 30, tot de Sloveen begin oktober naar Standard vertrok. Karim Belhocine, die al coach was geweest bij de Kerels in 2016/17, nam over, en sloot het jaar 2021 af met 31 op 60. Zo stond KVK op een mooie achtste plaats, met een match minder gespeeld.

Na de winterstop ging het echter steil bergafwaarts: slechts 6 punten uit 14 wedstrijden, amper 17 goals gescoord, ondanks vaak overwicht qua balbezit. Geen enkele ploeg in de Jupiler Pro League zette een slechtere reeks neer. Bij veel clubs had de coach zijn ontslag gekregen, maar Belhocine bleef het vertrouwen behouden om aan een nieuw seizoen te beginnen.

Hij had ook het excuus dat Gueye, dé sterkhouder vooraan, begin december 2021 tegen Cercle Brugge een zware meniscusblessure opliep en sindsdien geen wedstrijd meer speelde. De club wilde ook geen risico nemen door de 22-jarige Senegalees te vroeg terug te brengen – het behoud was toch verzekerd. En niet onbelangrijk: Gueye moet op termijn ook veel geld in het laatje brengen.

Challouk de nieuwe foerier?

De 1m88 grote targetspits is nu weer helemaal fit, en dat scheelt een slok op de borrel. Zeker nu Faïz Selemani, vorig seizoen goed voor 13 goals en 6 assists, de club zal verlaten, ondanks een afgesprongen transfer naar KRC Genk.

Kortrijk haalde wel een vervanger: van Bursaspor kwam Bruno (ex-Anderlecht en ex-Charleroi) over. In Turkije kon die ondanks 6 goals en 7 assists de club niet behoeden voor degradatie uit de tweede klasse.

KVK hoopt dat Bruno samen met Gueye, Mbayo, Benchaib en de bij Zulte Waregem weggehaalde De Neve de aanvalsproductie weer opkrikt. Aangevuld met Challouk, die de oversteek maakt vanuit Deinze, waar hij de voorbije twee jaar in 1B een van dé smaakmakers was: 13 goals en 20 assists in 50 matchen. Het wordt evenwel afwachten of de Belg ook een trapje hoger dezelfde cijfers kan laten optekenen. Challouk moet ook de afwezigheid van Kadri helpen opvangen, want die is met een knieblessure maanden out.

KV Kortrijk - Info

Centraal op het middenveld is de ploeg voorlopig minder goed gestoffeerd. De tegenvallende Palaversa werd niet meer verder gehuurd, en Vandendriessche zal na een hieloperatie de seizoensstart missen. Keïta, een 20-jarige Malinees, komt op huurbasis wel over van Olympique Lyon, waar hij vorig seizoen drie keer kort inviel in de Ligue 1.

Sainsbury groot verlies

Ook de defensieve linie zal nog versterkt moeten worden, na het vertrek van de Australische sterkhouder Sainsbury – een groot verlies. Centraal moeten Watanabe en Radovanovic voorlopig de gaten dichten. Als rechts- en linksback zijn de jonge Chileense international Mehssatou, die in januari de overstap maakte vanuit Anderlecht, en ervaren rot D’Haene vaste waarden.

KV Kortrijk - Info

Net als keeper Ilic, die de voorbije twee seizoenen zijn grote meerwaarde bewees. Als back-up voor de Serviër maakte Vandenberghe een transfer vanuit SK Deinze, waar de 29-jarige doelman zeven seizoenen speelde. Hij moet samen met de jonge Deman en Delle strijden om een plaatsje als tweede keeper.

KVK wil zo opnieuw aanknopen met de resultaten van de eerste helft van vorig seizoen, en gaan voor een topachtstek. Maar daarvoor heeft zowel de verdediging als het centrale middenveld een extra injectie nodig. Nieuwe zware blessures of laattijdige uitgaande transfers van zijn sterkhouders kan KV Kortrijk zich ook niet permitteren. Zonder pech lijkt de kern niettemin voldoende kwalitatief om het behoud in de Jupiler Pro League te verzekeren.

KV Kortrijk - Info

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier