KV Mechelen – Info

Julien Ngoy © belgaimage

Nieuwkomer – Julien Ngoy

Er dongen deze zomer heel wat aanbidders naar de hand van Julien Ngoy, einde contract bij KAS Eupen. Lange tijd leek de 24-jarige spits richting Charleroi te trekken, maar uiteindelijk trok KV Mechelen aan het langste eind. Daar zochten ze immers dringend een vervanger voor Hugo Cuypers, en al zeker nadat Kerim Mrabti tijdens de voorbereiding uitviel met een knieblessure en enkele maanden out zal zijn. Ngoy heeft voor JPL-clubs een gegeerd profiel: Belgisch paspoort, transfervrij, jong, toch al heel wat ervaring op de teller (ook in België) en nog flink wat progressiemarge.

Ilyas Lefrancq
Ilyas Lefrancq© KURT DESPLENTER – belgaimage

Al van bij de jeugdcategorieën behoorde hij bij de ‘in het oog te houden’ talenten. Eerst bij RWDM en Anderlecht, later ook bij Club Brugge. Hij maakte geregeld deel uit van de nationale jeugdselecties, tot de beloften toe. Maar Ngoy – of zijn entourage – werd ongeduldig en ging op zijn 16e al richting Engeland, waar Stoke City hem binnenhaalde. Na enkele jaren in de jeugd werd hij een jaartje uitgeleend aan derdeklasser Walsall. Zijn beste seizoen kende hij bij terugkeer in 2016/2017, toen hij 7 goals maakte in 11 wedstrijden voor de U23 van Stoke City. Het leverde Ngoy een plekje op de bank bij het A-team op: dat seizoen mocht hij 5 maal proeven van de Premier League. Maar daar bleef het bij, in 2018/2019 werd de Belg uitgeleend aan het Zwitserse Grasshoppers Zurich (5 goals in 25 wedstrijden).

KV Mechelen - Info

In 2020 keerde de in Antwerpen geboren Ngoy terug naar België en debuteerde hij in de Jupiler Pro League. Bij Eupen speelde hij de voorbije twee seizoenen 64 wedstrijden, waarin hij 11 keer scoorde en 4 assists uitdeelde. Een goaltjesdief is Ngoy niet, daartegenover staat een grote polyvalentie, veel energie en explosiviteit. In die zin past hij wel bij het DNA van KV Mechelen en leunt zijn profiel het dichtst bij dat van de vertrokken publiekslieveling Cuypers. Op zijn 24ste is het tijd dat hij volledig tot wasdom komt. ‘Hij heeft veel potentieel, nu is het aan ons om ervoor te zorgen dat hij dat ten volle kan gaan benutten’, luidde ook het oordeel van TD Tom Caluwé.

KV Mechelen - Info

Anekdotes

1 10.000 abonnees

Voor het vijfde jaar op rij rondde KV Mechelen nog voor de aftrap van een nieuw seizoen de kaap van 10.000 abonnees.

2 Telenet

Telenet, al 15 jaar trouwe partner van KV Mechelen, hernieuwde het sponsorcontract met 5 jaar, tot 2027. Het telecombedrijf trekt bovendien een extra budget uit voor de damesafdeling, waardoor Malinwa dit seizoen voor het eerst een ploeg heeft in de Super League.

3 Nattigheid

Na een periode van continu succes onder Wouter Vrancken heerst er nu plots weer wat onrust. Zo stemde KVM als een van de weinige eersteklassers tegen het nieuwe competitieformat met drie dalers. Voelen ze nattigheid? Coach Danny Buijs gaf halfweg de voorbereiding alvast te kennen dat hij zich wat zorgen maakte over de paraatheid van zijn team en schrapte enkele oefenduels.

Jong talent – Ilyas Lefrancq

Een terugkeer naar het vertrouwde nest is het voor de 18-jarige Ilyas Lefrancq. Hij speelde al eens in het rood-gele shirt van Malinwa bij de U12 en U13, waarna hij richting OH Leuven vertrok. Daar vervolmaakte de creatieve middenvelder – die ook als flankaanvaller kan uitgespeeld worden – zijn opleiding en debuteerde hij vorig seizoen in de Jupiler Pro League. Op 2 april mocht hij thuis tegen Antwerp tien minuten voor tijd invallen. Goeie voeten, korte draaibewegingen, steeds vooruit denkend, technisch verfijnd en sterk in de combinatie. Geen wonder dat Tom Caluwé in zijn nopjes is dat hij deze Belgische Marokkaan weer kon terughalen. Zelf wil Lefrancq zich dit seizoen verder ontwikkelen en geregeld minuten sprokkelen. Hij is naar eigen zeggen allerminst een tafelspringer en houdt van rust en grapjes, qua persoonlijkheid dus eerder een Eden Hazard dan een Neymar – twee sportieve voorbeelden van hem. Lefrancq tekende voor vier jaar en komt ook uit voor de Marokkaanse U20.

KV Mechelen - Info

KV Mechelen - Info
© belgaimage

3 vragen aan Piet den Boer

Eind jaren 80 bekerwinnaar, landskampioen en Europacupwinnaar met KV Mechelen.

Na vier jaar neemt Malinwa afscheid van Wouter Vrancken. Het einde van een cyclus?

Vrancken heeft het gezien de mogelijkheden zeer goed gedaan, met resultaten én met voetbal dat strookt met de waarden van de club. Zijn vertrek hoeft niet nefast te zijn; het biedt de mogelijkheid om met iets nieuws te beginnen. Dat brengt frisheid en wie weet verrassing. Beter doen wordt moeilijk, maar in het format van de JPL is er veel mogelijk.’

Met Danny Buijs werd een Nederlandse coach aangesteld, ken je hem?

‘Van naam. Hij heeft op een behoorlijk niveau gevoetbald, deed het goed met FC Groningen. Hij is een enthousiaste coach, passioneel, maar hij zal ook tijd nodig hebben om het Belgische voetbal te leren kennen. En ik ben benieuwd of hij rustig kan blijven als het minder gaat – een kwaliteit van Vrancken. Buijs noemt zichzelf toch ‘een fanatiek karakter’. ‘

Zal het vertrek van Hugo Cuypers nog het zwaarst doorwegen?

‘Dat zal zeker een gemis zijn. Ook het vertrek van Souza niet onderschatten. Het is aan de nieuwe spitsen; vorig jaar had ook niemand voorspeld dat Cuypers het zo goed zou doen. Ik heb veel geloof in TomCaluwé, die ondanks de financiële beperkingen telkens een competitief elftal samenstelt. Mechelen kan niet zoals Antwerp zomaar eventjes tien miljoen euro bij in de kas steken. Met een plek in de subtop is er goed gewerkt. Mechelen verdient alle lof voor wat ze aan de JPL bijdragen, ook wat betreft de sfeer.’

KV Mechelen - Info

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier