Als KV Mechelen weg wil raken uit de zuigende draaikolk onderaan de stand, laat het zaterdag best geen punten liggen tegen Bergen. Afgelopen weekend kroop het team van trainer Peter Maes in Kortrijk (0-0) al een beetje recht. Hard nodig, want Malinwa lag na enkele uppercuts als een rommelig hoopje op de grond.

Een moeizame start – met een schrale 1 op 9 door een 0-0 tegen Tubeke en nederlagen tegen Moeskroen en Zulte Waregem – werd eerst nog uitgewist dankzij een fonkelend drieluik. Mechelen graaide drie punten mee uit Gent (1-2), snoepte er thuis één af van Club Brugge (1-1) en zette een kersje op de taart met een 4-1 tegen Dender.

Maar de jojo tuimelde vorige maand weer omlaag. Genk en Westerlo – beide aardig op dreef – gunden geel-rood niks. En toen kwam het ergste. Eerst een duizelingwekkende rechter van een op revanche belust Anderlecht (dat de week voordien met 4-0 had verloren bij Zulte Waregem): 7-1. Dan een rake linker van rode lantaarn Roeselare (dat mogelijk profiteerde van een boost na de trainerswissel): 1-2.

In Mechelen moesten ze een spiegel zoeken. Zeer verontrustend was dat de anders zo typerende strijdlust zoek leek tegen Roeselare. De gewoonlijk erg ondersteunende fans keerden zich tegen hun ploeg. ” Shame on you!” Pijnlijk luid. Achter De Kazerne komt zoiets aan.

Vóór het seizoen zag Mechelen er goed gewapend uit. Zowat de hele ploeg was bijeengehouden en de nodige versterking was gevonden. En toch.

Bij de zoektocht naar oorzaken wordt vooral gewezen naar de eindeloos ogende rij geblesseerden, onder wie middenvelder Kevin Geudens en spits Aloys Nong, belangrijke pionnen uit het type-elftal van vorig seizoen. Ook een resem spierblessures zorgden al voor voortdurend geschuif. Dat nog maar twee van de 26 kernspelers niet in actie kwamen, zegt veel.

De reeks verrekkingen en scheurtjes werd vorige week in de Gazet Van Antwerpen deels gelinkt aan een tweedracht in de ploeg-entourage, aan tegengestelde visies over de manier van trainen. De conclusie luidde dat een professionalisering van de medische begeleiding zich opdringt. Ook werd gewag gemaakt van kliekvorming (Nederlandstaligen versus Franstaligen) bij de spelers. Het bestuur reageerde nerveus.

De negatieve tonen kwamen niet alleen van rond de ploeg. Keeper Olivier Renard zei: “Het Malinwa van vorig seizoen, dat was een bende copains.”

Net voor de match tegen Kortrijk eiste een spandoek in het supportersvak: ‘Inzet!!’ Het derde uitroepteken kwam er vocaal, de fans schaarden zich weer achter hun ploeg en lieten zich 90 minuten horen.

De spelers, die vorige week een groepsgesprek hadden met de technische staf, wroetten opnieuw. Hoewel de onderlinge communicatie en verstandhouding nog niet altijd optimaal oogde, wekte het merendeel wel de indruk weer te willen tonen waar KV Mechelen wenst voor te staan: vechtlust en dominantie. Samen met een puntje, waardoor de kloof met de dichtstbijzijnde teams in de stand overbrugbaar blijft, volstond dat voor een briesje van opluchting.

KRISTOF DE RYCK