Wie dat wilde, kon zaterdag bij KV Mechelen een stuk beton ophalen van de staantribune die de club heeft afgebroken. Honderden fans kwamen langs voor zo’n stenen relikwie. Op de plaats van de verdwenen tribune gaat de club nu een grotere tribune bouwen. Het is de eerste van vier verbouwingsfases. De capaciteit van het stadion zal uiteindelijk verhogen van dik 13.000 naar zo’n 18.500 plaatsen. De kostprijs raamt KV op 9,1 miljoen euro. Privé-investeerders hoesten 4 miljoen euro op, de club zelf zorgt voor 850.000 euro, er is 750.000 euro aan subsidies en KV schrijft een obligatielening uit van 3,5 miljoen euro. Daarop kan het publiek intekenen vanaf 1000 euro. De club belooft 7 jaar lang een bruto-intrest van 4,25 %. “De helft van de obligatielening is nu al ingevuld”, zegt KV-bestuurder Marc Faes. Om die obligatielening terug te betalen en de rente te financieren gaat KV de extra inkomsten aanspreken waarvoor het vernieuwde stadion moet zorgen. KV verwacht een groei van 32 % tegen 2022.

Omdat de huidige verbouwingsfase pas in augustus wordt afgerond, start geel-rood het volgende seizoen met twee uitmatchen. Dan begint fase twee en vervangt KV een tribune achter een van de doelen. Achter dat doel zal tot medio 2016 niemand kunnen plaatsnemen. Maar de nieuwe tribune langs de zijlijn zal de totale capaciteit dan al verhoogd hebben met zo’n 1000 plaatsen.

Door de werken speelt KV zaterdag ook zijn terugmatch in de finale van play-off 2 niet in Mechelen. Maar bij geel-rood heerst er vooral blijdschap omdat de bulldozers eindelijk in actie schoten. Al in 1986 sprak ex-voorzitter John Cordier van een nieuw stadion. Maar het dossier groeide de voorbije decennia uit tot een bochtige kwestie. Zo was er in 2009 nog het plan voor een nieuw stadion vlak bij de snelweg E19. Maar ook dat plan sneuvelde, door de plotse vaststelling dat de voorziene grond te drassig was. Dus besloot KV het huidige stadion aan te pakken. Dat was echter sinds 2002 in handen van een vereffenaar, dus mócht KV er geen grote werken aan uitvoeren. Bovendien aasde Willy Van den Wijngaert op het stadion, de oud- voorzitter die 11,6 miljoen terugeiste van KV én een hypothecaire vordering van 2,8 miljoen euro had aangaande het stadion. Uiteindelijk kwamen de club en Van den Wijngaert tot een dading. De ex-voorzitter kreeg van KV zo’n 2 miljoen euro. In ruil liet hij zijn claims vallen en mocht investeringsmaatschappij Mitiska de gronden en het stadion kopen. Ook het geld van die verkoop vloeide naar Van den Wijngaert, in het kader van zijn hypotheken. De stad nam wat later de aankoop van Mitiska over, schonk het stadion aan KV en sloot over de gronden een erfpachtregeling.

DOOR KRISTOF DE RYCK

Het stadiondossier groeide uit tot een bochtige kwestie.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content