KV Oostende – Info

De juiste balans

Het begin van de zomer was erg rustig qua aankondigingen van transfers. Toch behoort KV Oostende met zekerheid tot de ploegen die zich versterkt voelen bij de start van het nieuwe seizoen. Een soort evenwicht nadat de ploeg boven haar mogelijkheden presteerde onder Alexander Blessin in 2020/21 en daarna, in het seizoen van de bevestiging, maar nipt boven de laatste plaatsen van het klassement doorbracht. Voor het derde seizoen in Amerikaanse handen hopen de Kustboys, net als de meeste ploegen uit de rechterkolom in dit bijzondere seizoen met drie degradanten, zo snel mogelijk het behoud te verzekeren en dan eventueel naar boven te kijken.

In het aanvallend compartiment heeft Yves Vanderhaeghe opties genoeg.

Ondanks de beperkte investeringen tijdens de transferperiode en de langdurige blessure van de lokale spelmaker D’Arpino kan Yves Vanderhaeghe met een zeker optimisme zijn troepen schouwen. In de verdediging, afgelopen seizoen de meest problematische sector, moet de komst van de ervaren Cyprioot Katelaris een karenvracht tegengoals vermijden. Achter hem, in doel, staat nog altijd Hubert, die nochtans dicht bij Charleroi stond – de transfer sprong alleen af door de vraagprijs. De jonge Tanghe, die tot 2026 verlengde, brengt wat couleur locale in deze steeds meer kosmopolitische ploeg.

KV Oostende - Info

Garantie op goals

Op de andere posities is het met bemiddeling van AS Nancy Lorraine dat KVO zich versterk heeft, zij het nogal laattijdig. Dewaele en Biron, die vorig seizoen al werden aangetrokken maar meteen uitgeleend aan Nancy, dat een transferverbod had, keren terug naar Oostende na een hels seizoen met degradatie naar de Franse derde afdeling. De ex-Anderlechtspeler zou van de blessure van D’Arpino kunnen profiteren om post te vatten voor de verdediging. Hij zal daarbij wel meer concurrentie krijgen dan verwacht: Koziello, de voormalige belofte van Nice, is terug uit blessure en zal met spelmaker Rocha of de dynamische Amade kampen voor de tweede plek in de driehoek op het middenveld. Die wordt sowieso vervolledigd door de veelbelovende Bätzner.

Wat Biron betreft, die komt terecht in een aanvallende sector die de voorbije jaren nooit zo goed gestoffeerd leek als nu. Gueye, soms geblesseerd en geregeld aan de kant geschoven omdat hij te weinig bijdroeg, blijft niettemin een garantie op goals. Ambrose wil absoluut een vaste waarde worden. In zijn eerste seizoen in België bleef hij op zeven goals steken, maar iedereen is van mening dat hij beter kan doen. Voeg daar nog de reus Kvasina of de erg dynamische Sakamoto aan toe en je ziet meteen dat Vanderhaeghe opties genoeg heeft in zijn aanvallend compartiment.

KV Oostende - Info

Wisselende flanken

Dan moet er alleen nog een goed evenwicht gevonden worden in functie van de profielen op de flanken. Naar keuze kan er gemakkelijk geschakeld worden tussen een 3-5-2 en een 5-3-2. Ndicka en de jonge Osifo, die opvielen in de voorbereiding, zijn eerder defensief ingesteld. Zij zouden hun plaats kunnen afstaan aan Duncan en Albanese wanneer de Kustboys zich wat ondernemender opstellen. Dat laatste hoopt men zo snel mogelijk te bereiken, want het zou best kunnen dat er nog enkele nieuwe gezichten bijkomen, die de opties voor de coach nog uitbreiden. Die coach hoopt natuurlijk dat er geen herhaling komt van zijn tegenslagen bij Gent, Kortrijk en Cercle: telkens werd Vanderhaeghe er midden in het seizoen ontslagen. Is zijn ploeg voldoende gewapend om hem een gelijkaardig lot te besparen in de Koningin der Badsteden? Het antwoord ligt in zijn handen en in die van Gauthier Ganaye, die voor het eind van de zomer misschien nog eens de markt afschuimt.

KV Oostende - Info

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier