KVC Westerlo – Info

Sinan Bolat © belgaimage

Nieuwkomer Sinan Bolat

Het cv van de Belgisch-Turkse doelman oogt indrukwekkend, in België speelde Bolat op Anderlecht na al voor elke topclub: Genk, Standard, Club Brugge, Antwerp, Gent. Op zijn palmares staan twee Belgische landstitels en twee Belgische bekers. Hij maakt ook nog steeds deel uit van de Turkse nationale ploeg – zij het dan als reservedoelman. In dat opzicht is de transfer naar een promovendus best verrassend te noemen, Westerlo troefde onder meer Fenerbahçe en Galatasaray af. Daar zijn verschillende redenen voor, maar dat Bolat op zijn 33ste nog een contract van vier jaar kon tekenen, is daar toch de voornaamste van. Een andere reden is dat hij op die manier weer dichter bij zijn familie in Zonhoven kan werken en wonen.

Dorgeles Nene
Dorgeles Nene© gf

Voor Westerlo was de transfer een no brainer: ze halen iemand in huis die het klappen van de zweep kent in de JPL, die zijn verdedigers altijd op scherp weet te houden, zelden geblesseerd is, die punten pakt én bovendien iemand met Turkse roots. Bolat zelf beweert echter dat de Turkse inbreng bij zijn nieuwe werkgever hoegenaamd geen argument was in zijn beslissing om naar de Kempen te verhuizen. Wel het ‘ambitieuze en duidelijke project’. Al ontkende de ervaren doelman ook niet dat het de communicatie met de directie vergemakkelijkt. Zo kent hij sportief directeur Hasan Cetinkaya al van in de tijd dat die nog bij Fenerbahçe aan de slag was.

KVC Westerlo - Info

Een goede communicatie zal nodig zijn, want Bolat en management: dat ligt dikwijls moeilijk. Dat was al zo bij zijn eerste club Genk, waar hij in onmin vertrok na een contractweigering, en dat was afgelopen seizoen niet anders bij Gent. Vorige winter probeerde hij daar een transfer naar Turkije te forceren door onder andere niet te komen opdagen voor trainingen. Hij kreeg uiteindelijk geen transfer en moest de terugronde vanop de bank toekijken hoe Davy Roef het uitstekend deed als zijn vervanger. Bij Westerlo moet Bolat nu de Deen David Jensen, na een jaartje huur teruggekeerd naar New York Red Bulls, doen vergeten.

KVC Westerlo - Info

Anekdotes

1 Autowassen

Jonas De Roeck verbindt graag bonussen of straffen aan zijn oefenstof. Zo liet hij tijdens de stage in het Nederlandse Papendal zijn spelers oefenvormen doen waaraan ofwel extra recuperatiedagen verbonden waren, ofwel klussen als autowassen of de greenkeepers helpen.

2 Koffietjes drinken

Oktay Ercan, eigenaar van Westerlo, kocht een bouwgrond in de regio rond de club. Een blijk van zijn engagement. Zijn sportieve rechterhand, Hasan Cetinkaya, is trouwens vaak te vinden in de perszaal van ’t Kuipje, alwaar hij met zijn gevolg koffietjes komt drinken. Allemaal nog steeds in die typische gemoedelijke sfeer.

3 City Pirate

Kevin Van Haesendonck, de voorbije drie jaar T1 van de sociaal geëngageerde City Pirates, voegt zich bij de technische staf van De Roeck, met wie hij nog samenwerkte bij Berchem Sport.

Jong talent Dorgeles Nene

Van een heel bataljon aan talentvolle 19-, 20- en 21-jarigen bij Westerlo kiezen we voor deze nieuwkomer uit Mali. De opleiding die de 19-jarige Dorgeles Nene genoot, belooft alvast veel goeds: zijn eerste voetbalstappen zette hij in de befaamde Académie van Jean-Marc Guillou. Het is daar dat de Red Bull Academy hem oppikte. Twee jaar geleden legde RB Salzburg hem onder contract, om hem dan meteen uit te lenen. Vooral in de Oostenrijkse tweede klasse met FC Liefering liet Nene mooie dingen zien (8 goals en 7 assists in 16 wedstrijden). Het leverde hem begin dit jaar ook een eerste selectie voor de Malinese nationale ploeg op. Nene is een beweeglijke, snelle aanvaller die eerder uitblinkt als aangever en stoorzender dan als koele afwerker. Iemand die beter tot zijn recht komt op de flank dan als centrumspits. Het voorbije half jaar mocht hij bij SV Ried even proeven van de Oostenrijkse eerste klasse, maar een groot succes werd dat niet. RB Salzburg leent hem nu voor één jaar uit aan Westerlo.

KVC Westerlo - Info

KVC Westerlo - Info
© gf

3 vragen aan Jef Delen

Speelde 12 seizoenen voor Westerlo, nu vertegenwoordiger bij fietsenmerk Norta

Beleeft het Kuipje weer de sfeer van de hoogdagen?

‘Het voorbije seizoen ben ik enkele keren in het Kuipje geweest: je voelde dat er iets stond te gebeuren. De spelers weten perfect wat ze moeten doen en ze knokken voor elkaar. Dat is toch de verdienste van coach Jonas De Roeck: ondanks de vele nationaliteiten maakte hij er een hechte groep van.’

Is de scepsis tegenover de Turkse overnemers verdwenen?

‘Ik blijf het jammer vinden dat de deal met een Belgische sponsor als Soudal afsprong… maar de Turken bewezen ondertussen dat ze een visie hebben en dat ze oog hebben voor de eigenheid van de club. In de trainersstaf, scouting of bij de jeugd zie je nog veel vertrouwde namen – denk aan Bart Goor, Kevin Vandenbergh, Bart Deelkens, Wouter Corstjens…. Tegelijkertijd zijn de financiële middelen serieus toegenomen, niets is te veel, hoor ik van insiders.’

Mogen we van Westerlo een gelijkaardig succesverhaal verwachten als Union?

‘Je ziet het vaker dat een promovendus verdergaat op dat positieve elan. Het moeilijkste volgt in het tweede jaar, wanneer er bevestigd moet worden. Het belangrijkste is dat ze de kampioenenkern bijeen konden houden. Ik ben bijvoorbeeld zeer benieuwd naar hoe spits Lyle Foster zich zal presenteren in 1A, hij maakte in 1B alvast veel indruk op mij. En met Sinan Bolat hebben ze een goede toevoeging gedaan: je hebt dat soort ervaren en verbale mannen nodig, die de kleedkamer op scherp kunnen zetten. Dat was ook een belangrijke factor in onze succesperiode destijds.’

KVC Westerlo - Info

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier