Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Het veld van KVK Ieper ligt middenin het stadscentrum, op enkele honderden meters van de op één na grootste markt van het land, van de Sint-Maartenskathedraal, van de Lakenhal, een van Europa’s grootste burgerlijke gebouwen in gotische stijl, van het Flanders Field Museum, van de Meensepoort, bekend oorlogsmonument waar al sinds 1928 elke avond om 20 uur de Last Post wordt geblazen. Het Minnepleinstadion paalt aan de gevangenis. Ooit zou een ontsnapte gevangene op het voetbalveld weer bij de kraag zijn gegrepen.

KVK Ieper is de club van Paul Breyne. De West-Vlaamse gouverneur is er nog altijd bestuurslid. De bekendste naam uit het Ieperse voetbal is Johan Vermeersch, huidig voorzitter van FC Brussels. Uitstekende voetballer, maar toen ook al een moeilijk karakter, wordt er verteld. KVK is een fusieclub, in 1974 ontstaan uit de vereniging van Cercle Ieper en White Star Ieper. KVK is rood-wit. Cercle en White Star waren dat ook. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw beleefden ze mooie tijden in bevordering. White Star stond met de steun van Picanol zelfs even op een zucht van derde klasse. Topderby’s trokken toen 4000 mensen, KVK haalt nu nog 150 betalenden.

De fusie beoogde hogere ambities dan provinciaal voetbal : vierde klasse zeker, derde graag. Tenslotte is Vredesstad Ieper in de Westhoek met 36.120 inwoners de vijfde stad van West-Vlaanderen. KVK ging van start in eerste provinciale met als trainer Theo ‘De Tank’ Laseroms, die in 1970 in San Siro met Feyenoord EC1 won met 2-1 tegen Celtic Glasgow. Maar de hoge verwachtingen werden de voorbije dertig jaar slechts één keer ingelost : in 1988/89 promoveerde KVK Ieper eindelijk naar bevordering. Eén jaar later zat het weer van waar het kwam. Er werd ook al drie keer gedegradeerd naar tweede provinciale. Momenteel speelt het weer met hernieuwde ambitie in de hoogste West-Vlaamse reeks. Zijn bekendste speler is de Nigeriaanse spits Zakari Lambo, die ooit bij Eendracht Aalst speelde. Trainer is Luc Vanthomme, accountmanager voor de Streekkrant, net als Sport/Voetbal Magazine uitgegeven door de NV Roularta.

Het Minnepleinstadion dateert van na WOII, het was tot de fusie het veld van White Star. KVK moet er binnenkort weg, want de aanpalende school zal uitbreiden en de helft van de grasmat inpalmen. De stad beloofde een nieuw veld op het Jeugdstadion, bij het water en de vestingen van Vauban. Mooi, maar afgelegen voor de oudste en trouwste supporters die al hun hele leven te voet naar het voetbal gaan.

Volgende week : SK Lebeke-Aalst

CHRISTIAN VANDENABEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier