Het waren kajotters en leden van de studentenploeg die via het samengaan van Melsior en Hoger Op aan de basis lagen van de oprichting van de lokale voetbalclub in Melsele, een dorp van tienduizend inwoners dat geprangd ligt tussen Beveren en Antwerpen. De naam Svelta werd bedacht door toenmalig voorzitter Louis Van Hoey, die origineel uit de hoek wou komen en zijn ploeg noemde naar het bandje dat rondom zijn favoriete sigarenmerk hing. De eerste jaren, net voor de Tweede Wereldoorlog, werd er nog competitievoetbal gespeeld in een Antwerps verbond, maar in december 1940 maakten de Waaslanders de overstap naar de Belgische voetbalbond.

Svelta Melsele toonde zich een ambitieuze vereniging, die het in de jaren negentig tot eerste provinciale schopte. Enkele oude gloriën van het nabijgelegen Beveren, onder wie Heinz Schönberger en Robert Janssens, speelden er en trainden zelfs het team. Maar de laatste jaren vertoeft de ploeg een afdeling lager, in reeks 2 C van Oost-Vlaanderen. Dat heeft te maken met de filosofie van voorzitter Dirk Melis, die sinds vorig jaar resoluut de kaart van de eigen jeugd trekt. Een visie die loont, want trainer Ronny Martens (ex-speler van Beveren, Anderlecht en AA Gent) parkeert zijn ploeg probleemloos bij de eerste vijf.

In totaal telt de club 420 officieel aangesloten leden. Svelta heeft 22 ploegen in competitie. Er bestaat zelfs een eigen clublied. Op 12 en 13 mei willen ze hun jeugdwerking promoten via een recordpoging voor het befaamde Guiness Book of Records. Bedoeling is dat twee ploegen van twee spelers gedurende 24 uur de bal naar elkaar toespelen, met tussen hen een afstand van minstens elf meter. Meer info hierover :www.sveltasportfeest.be.

Sinds jaar en dag bevinden zich naast het A-terrein serres van een groentehandelaar die voornamelijk tomaten teelt. Op een bepaald moment besliste de gemeente Beveren om grote netten te plaatsen, aangezien het gevaar op schade te groot was. Maar binnenkort mag de man op beide oren slapen, want het hoofdveld verhuist vanaf volgend seizoen naar het vorig jaar ingerichte C-veld. Op dit moment wordt er zelfs door de gemeente een volledig nieuw kunstgrasveld aangelegd, met bijhorende kantine en kleedkamers.

Gemiddeld speelt de eerste ploeg voor een tweehonderdtal fans. Een getal dat verdubbelt wanneer er een lokale derby tegen Kallo, Kruibeke of Vrasene wordt afgewerkt. Echte concurrentie van KSK Beveren, in vogelvlucht op slechts één kilometer, is er niet. Melsele is een zeer sportieve gemeente, want ook in het basketbal (Basics, eerste landelijke) en het vrouwenvolleybal (AVO, eerste divisie) heeft ze een vertegenwoordiger.

Ditis de laatste aflevering van dit seizoen.

Elke week gaat Sport/Voetbalmagazine op zoek naar een voetbalveld op een bijzondere locatie.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier