Emoties, daar draait het om in sport en de ATP vraagt niets liever dan spelers met karakter om hun product aan de man te brengen. De fratsen van John McEnroe indachtig moet het tegenwoordig wel allemaal mooi binnen de lijntjes. Toon gevoelens maar met mate, is de boodschap. Marat Safin liet vorig jaar op Roland Garros zijn broek zakken na een punt dat hij nota bene won en kreeg toch een waarschuwing aangesmeerd. De interpretatie ligt veelal bij de scheids- en lijnrechters, zij bepalen hoe flexibel er met die regels omgegaan kan worden. Xavier Malisse ondervond het aan den lijve.

De discussie over wat er al dan niet gezegd is door Malisse doet eigenlijk niet ter zake. Lijnrechters worden match in match uit gekapitteld door opgejaagde tennissers. Andre Agassi is al tweemaal uitgesloten in zijn carrière wegens obsceen taalgebruik, Lleyton Hewitt pakte twee jaar geleden uit met een racistische opmerking aan het adres van een lijnrechter op de US Open. In een sport waar centimeters soms beslissen over winst en verlies, kan één foutje zorgen voor tonnen frustratie. Dan even de druk verleggen van je eigen schouders naar die van de vermoedelijke dader geeft opluchting. Hoe vaak is de arbiter in het voetbal niet de gebeten hond ?

Het probleem van Malisse was echter dat hij al twee waarschuwingen en een kwalijke reputatie meesleurde in die partij. “Mijn gedrag in het verleden heeft me benadeeld”, wist hijzelf. Wees maar zeker dat het arbitragepersoneel zijn pappenheimers kent en niet vergeet. Het is nu eenmaal een stigma dat je moeilijk van je afspeelt. Zijn uitbarsting na het voorval valt niet goed te praten maar mag niet verward worden met mentale labiliteit. Het zijn eerder zijn emoties die buiten proportie gaan. Of je daaraan kan werken, valt zeer te betwijfelen. Buiten de baan is het nu eenmaal niet eenvoudig om druk, stress of onrechtvaardigheid op te roepen. Buiten de baan is Xavier Malisse ook de kalmte in persoon.

X-man wordt binnenkort 25 jaar. De kans bestaat dat hij de schommelingen in zijn gedrag en resultaten niet meer onder controle krijgt. En dat hijzelf en de goegemeente ermee zullen moeten leven. Hij moet enkel oppassen dat zijn reputatie van een succesvolle tennisser met af en toe een temperament niet overhevelt naar die van een temperamentvolle tennisser met af en toe een succes.

Filip Dewulf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier