Bondscoach Löw profiteert van succes Hoffenheim.

De verzoening met de sterspelers Michael Ballack en Torsten Frings, die straks de kar moeten trekken van de Mannschaft, is een feit. Alleen blijft het de vraag of de blessuregevoelige Chel-seamiddenvelder en de almaar trager ogende Werder Bremenspeler daartoe in staat zijn. Philipp Lahm, de linkerverdediger van Bayern München, deed daarover alvast een opvallende uitspraak in de Duitse pers. “Ballack blijft een heel goede speler, maar geloof nu ook niet dat hij de leider is.”

Het kan het goede humeur van bondscoach Joachim Löw alvast niet beïnvloeden. Hij is aardig onder de indruk van het project waarmee TSG 1899 Hoffenheim sinds dit seizoen de Bundesliga imponeert. Tijdens de laatste interland van 2008 selecteerde Jogi met verdediger Marvin Compper en middenvelder Tobias Weis al twee jonge spelers uit de kern van Ralf Rangnick, tegen Noorwegen debuteerde met Andreas Beck (21) de rechterverdediger van de seizoensrevelatie. Een nuchtere kerel, die als ontspanning in het spelershotel de klassieker ‘De vanger in het koren’ van de Amerikaanse schrijver Jerome David Salinger doornam. “Een zeer goede roman”, verklaarde hij in die Welt. Het verhaal gaat over Holden Caulfield, een puber die enige dagen door New York zwerft.

“Wij profiteren van hun hoogconjunctuur”, verwees Löw naar het troetelkind van Dietmar Hopp. Beck, die vorige zomer voor drie miljoen euro werd overgenomen van VfB Stuttgart, ontwikkelde zich de laatste maanden tot een defensieve sterkhouder. “We zijn ondertussen zo attractief, dat de beste jongeren bij ons willen komen of blijven”, stelt Hopp tevreden vast. “De komende jaren wil ik dat vijf tot zes opgeleide voetballers de fundering van onze basisploeg vormen.”

Het aanvallende voetbal van Hoffenheim trekt aan. Assistent-bondscoach Hansi Flick, die in het verleden zelf nog die ploeg trainde, omschreef het als volgt. “Ze brengen modern voetbal, met veel korte balcontacten en heel offensief gericht. Ze spelen met ongeveer dezelfde veldbezetting die wij nastreven.”

Lucien Favre (51) blijft coach van Hertha BSC. De Zwitserse trainer krijgt een verlenging tot 2011, met een salarisaanpassing van 100.000 euro. Hij zal daardoor jaarlijks 1 miljoen euro incasseren, met een bonus van 20.000 euro per extra punt boven de 40 eenheden.

Noorwegen schreef voor 42.000 personen geschiedenis in Düsseldorf, door voor het eerst in 73 jaar Duitsland te verslaan met 0-1. Voor bondscoach Joachim Löw de tweede opeenvolgende nederlaag, na de 1-2 in november tegen Engeland in Berlijn. Mesut Özil debuteerde.

Jürgen Klinsmann drong er bij de clubleiding van Bayern München op aan om de aflopende overeenkomst van de Braziliaanse middenvelder Zé Roberto (34), een onmisbare schakel, open te breken tot 2010. Franck Ribéry (25), die aan de mouw wordt getrokken door Real Madrid, bevestigde dat hij tot 2011 wil blijven.

Tweedeklasser 1860 München kent moeilijke tijden. Er bestaan zware financiële problemen. Een eerste reddingsplan werd (voorlopig) door de Duitse voetballiga afgeslaan. Ze wensen meer onderzoek te verrichten naar het project van een immobiliënmaatschappij uit Berlijn. Die is bereid tot 2011 jaarlijks zeven tot negen miljoen euro te investeren.

Jacek Krzynowek (32), een Poolse middenvelder, verruilde VfL Wolfsburg voor Hannover 96. Mahir Saglik (26), een Turkse spits, trok naar Karlsruher SC.

Jeugdinternational Ashkan Dejagah (22), een aanvallende middenvelder van VfL Wolfsburg, werd met hepatitis A opgenomen in een gespecialiseerd ziekenhuis in Hamburg. Hoe lang hij door de geelzucht buiten strijd zal zijn, is onbekend. Zijn ploeggenoten en het begeleidingsteam werden gevaccineerd om besmetting te voorkomen.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier